Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Sirovodík - jak ho odstranit?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
29.01.2022

I vás trápí nepříjemný zápach vaší vody, který připomíná zkažená vejce. Zřejmě máte zvýšené hodnoty sirovodíku ve vodě. Se zvýšeným množstvím sirovodíku ve vodě jde ruku v ruce i zvýšená hodnota železa a manganu. Víte ale co dělat a jak účinně bojovat proti sirovodíku ve vaší vodě? To se dozvíte v našem článku...

I vám se zdá, že má vaše voda nepříjemný zápach, který připomíná zkažená vejce? Zřejmě budete mít problém s prvkem, který se nazývá sirovodík (sulfan). Tento prvek vzniká při hnilobných procesech organické (přírodní) hmoty a produkují jej anaerobní bakterie. Rovněž může vznikat při mikrobiologické přeměně síranů, což způsobuje nedostatek kyslíku v prostředí. Častokrát dochází k tomu, že jakmile se ve vaší vodě objeví sirovodík, tak automaticky se zvyšuje i procentuální zastoupení jiných látek ve vodě, jako je například železo a mangan. Co dělat, když se sirovodík objeví i ve vaší vodě?

Jaké jsou projevy sirovodíku ve vodě?

  • Zápach po zkažených vejcích : to je jeden z hlavních signálů, že voda není taková jaká by měla být.
  • Zákal : jedná se o sekundární indikátor, který nemusí značit dočinění jen se sirovodíkem, ale is jinými nebezpečnými látkami.

Indikátor sírovodíka vo vode

Je sirovodík ve vodě nebezpečný?

V první řadě je třeba rozlišit zda se jedná o bakterie síry, nebo jde o samotný sirovodík. Co se týká zmíněných bakterií, ty ve své podstatě nebezpečné nejsou. Mnohem horší je sliz, který produkují. Ten může být nebezpečný pro více zařízení jako jsou: topné těleso (bojler), vodovodní potrubí, zavlažovací systém, studna a jiné. Na těchto místech se sliz soustřeďuje a může to skončit ucpáním nebo znehodnocením daného zařízení. Tento sliz má černý, bílý nebo šedavý nádech. Ve výjimečných případech, kdy se spojí s železitými bakteriemi, mohou vykazovat červenohnědé zbarvení. Navíc, zmiňovaný sliz je vhodné místo pro růst a rozmnožování jiných bakterií a virů.

Pokud se však ve vodě vyskytuje sirovodík, ten může mít za následek, že se na vodovodním potrubí vytváří koroze. Sirovodík jako samotný prvek je toxický plyn, rozpustný ve vodě iv alkoholu. Při extrémní koncentraci může poškodit horní dýchací cesty, což může vyústit až v zástavu dýchání. Svými účinky na lidský organismus může připomínat kyanovodík. Oba tyto prvky brání tkáním v lidském těle využívat kyslík. Kromě potíží s dýcháním může podráždit oči a dokáže narušit metabolické procesy v lidském těle.

Jak najít hlavní zdroj sirovodíku?

  • Rozbor vody: v první řadě, pokud máte podezření, že vaše voda má divnou chuť a zápach je třeba aplikovat rozbor vody, který odhalí všechny negativní látky, kterými se snižuje kvalita vody.
  • Zjistit, kde vzniká zápach: nejčastěji se stává, že zápach jde zejména z teplé vody. To je hlavní indikátor toho, že problém je ohřívač vody, kde jsou přemnoženy bakterie síry.
  • Pokud cítit zápach iz teplé i ze studené vody, ale přitom máte nainstalován změkčovač vody: zřejmě se bakterie síry usadily právě ve změkčovači.
  • Pokud je zápach konstantní, dlouhotrvající a je v každém zdroji vody, který v domácnosti máte: jde o větší problém, kdy je kontaminována buď studniční voda nebo podzemní voda a takový problém lze odstranit jen prohloubením studny (pokud využíváte vlastní zdroj vody) nebo je třeba získat nový nekontaminovaný zdroj

Výskyt sirovodíku v přírodě

Co dělat, když je potvrzen výskyt sirovodíku nebo bakterií síry?

  • Sanitace studny
  • Dezinfekce UV lampou/chlorem
  • Uhlíkové filtry
  • Instalace oxidačních filtrů

Sanitace studny

Jedná se o speciální druh dezinfekce vody na bázi peroxidu vodíku. Propláchnou se celé rozvody vody, díky čemuž se zabrání dalšímu znečištění vody. Základem celé takové dezinfekce je natlakování dezinfekčního prostředku do rozvodů vody/studně. Takovou dezinfekci můžete provádět pouze pod odborným dohledem.

Vodu ze studny však můžete upravit také v domácích podmínkách. Základem je mechanický filtr, který odstraní veškeré větší nečistoty z vaší vody (jako je například štěrk, písek, kal a podobně). Pokud vám však rozbor vody dokáže, že se ve vaší vodě nacházejí i jiné nežádoucí látky, doporučujeme vám pořídit si multifunkční filtr na vodu. Jedná se o zařízení, které dokáže najednou odstranit mechanické nečistoty, upravit kvalitu, chuť a zápach vody (ve většině případů díky aktivnímu uhlí) a velká skupina takových zařízení dokáže zároveň díky UV lampě dezinfikovat vodu. Více o tom, jak upravit vodu ze studny se dočtete na našem blogu.

Dezinfekce UV lampou/chlorem

O tom jak probíhá dezinfekce chlórem jsme vám již na našem blogu psali. Jedná se o velmi účinný způsob dezinfekce vody, který je používán již několik let. Avšak taková dezinfekce vody má mnoho negativních vlivů na lidský organismus. Častokrát se voda, která obsahuje velké množství chlóru, spojuje se vznikem astmatu, může vyvolat problémy se srdcem, dokonce chlór má i karcinogenní účinky na lidský organismus (1).

Pokud vám rozbor vody odhalil existenci bakterií síry ve vodě, nemusíte je ničit chemickou cestou. UV lampa na vodu nebo i UV sterilizátor, představuje ekologickou variantu, která zajistí, že dezinfekce vody bude 100%-tní. Základem celé reakce je UV záření (ultrafialové), které odstraňuje aktivní bakterie a mikroorganismy za pomoci změny jejich DNA, díky čemuž se výrazně snižuje jejich schopnost rozmnožovat se. Jiné fyzikálně-chemické vlastnosti vody se nemění, díky čemuž je opravdu šetrná k přírodě.

Uhlíkový filtr na vodu

Uhlíkové filtry jsou nejlepší možností, pokud vás trápí nepříjemný pach a chuť. Kromě toho, že aktivní uhlí zachycuje chlór, herbicidy, pesticidy a jiné nebezpečné látky. Uhlíkové filtry dokáží zachytit i sirovodík a účinně bojují proti bakteriím sirovodíku. Navíc pomáhají zvyšovat životnost vodovodního potrubí, neboť účinně a spolehlivě působí proti korozi.

Na našem eshopu naleznete uhlíkové filtry léty ověřených značek, ať už jde o Cintropur, AQUAtip nebo Aquafilter. Nicméně, musíme vás upozornit, že pro správný účinek, množství sirovodíku nemůže být vyšší než 1 miligram na litr (mg/l).

Oxidační filtry na vodu

Jedná se o oxidaci nežádoucích látek (mangan, železo, sirovodík) prostřednictvím rozpuštěného kyslíku, za přítomnosti urychlovače oxidační reakce (jedná se nejčastěji o katalyzační náplň). Tyto látky se rozpustí a vysráží se na nerozpustné sloučeniny, které zachycuje filtrační médium. Tyto nečistoty se později pomocí silného proplachu vody vypláchnou z filtrační náplně.

Filtrační náplň Greensand

V případě, že hledáte účinnou filtrační směs a vaše voda je velmi znečištěná nebo nestabilní vyzkoušejte tuto filtrační směs. Její základ tvoří oxidace, která z vody dokonale odstraňuje železo, mangan a také sirovodík. Je maximálně účinná a není třeba při ní využívat předfiltraci. Avšak má i určitou nevýhodu, jelikož k regeneraci využívá manganistan draselný.

Pokud jste i vy zaznamenali podobný problém, neváhejte a využijte možnosti objednat si rozbor vody u nás. Rozbor vody provedený akreditovanou laboratoří po odebrání vzorku vody, změří její parametry a vyhodnotí do podoby protokolu, který vám zašleme a vysvětlíme. Naše nabídka je opravdu široká, ať už jde o kolaudační rozbor vody, rozbor vody pro domácnosti, nebo mikrobiologický rozbor vody. Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme

Zdroje:

1) Dr. Mercola: Is Your Water Safe? How Modern Water Sanitation Can Damage Vaše zdraví a How To Protect Yourself

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze