Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Dezinfekce pitné vody chlorem

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
19.05.2018

Za jednu z nejdůležitějších částí procesu úpravy vody považujeme její dezinfekci, jejímž prostřednictvím je zajištěna nezávadnost vody z mikrobiologického hlediska. Ve většině případů se provádí chlorování vody - přečtěte si, jaké výhody s sebou tato metoda dezinfekce vody přináší.

Chlór je chemická látka, která se již pár let využívá k dezinfekci vody. Je dokonalý v tom, že ničí viry, bakterie a jiné mikroorganismy, které mohou být nebezpečné pro lidský organizmus. Nesmíme však zapomínat na to, že i když aplikujete dezinfekci vody chlorem, je třeba neustále kontrolovat jeho množství.

Všeho moc škodí a při chlóru to platí dvojnásob. Pokud máte zvýšené množství chlóru ve vaší vodě, může to skončit zdravotními problémy jako jsou různé druhy alergií, problém s pokožkou, ekzémy a podobně. Pití vody s výrazně zvýšením množství chloru může zvýšit riziko rakoviny žlučníku či jiných druhů nádorových onemocnění.

Dezinfekce vody chlorem

Za jednu z nejdůležitějších částí procesu úpravy vody považujeme její dezinfekci.  Dezinfekce vody má za úkol zajistit nezávadnost vody z mikrobiologického hlediska. Tedy pomáhá odstranit z vody nebezpečné bakterie, viry, plísně a jiné nebezpečné a škodlivé mikroorganismy, které najdeme ve vodě. Negativní vliv některých druhů mikroorganismů na lidský organismus může způsobit řadu zdravotních potíží, jako jsou různá zánětlivá onemocnění, žaludeční potíže, virová onemocnění a jiné zdravotní komplikace, proto dezinfekci vody nedoporučujeme v žádném případě podcenit. Ve většině případů se provádí chlorování, které se považuje za jednu z nejúčinnějších možností dezinfekce vody. Množství dávky použitého prostředku, doba působení a také následný účinek dezinfekce vody závisí na kvalitě vody - jejích fyzikálních, chemických a mikrobiologických vlastností.

Formy dezinfekce vody

Rozlišujeme dvě základní metody, kterými se dezinfekce vody provádí:

  • chemické = použití chloru a jeho sloučenin (ve formě plynného chloru, chloraminů nebo roztoku chlornanu sodného), ozonu a dalších oxidačních činidel,
  • fyzikální = dezinfekce prostřednictvím UV záření, ultrazvukové metody, dezinfekce teplem a jiné.

Jaké výhody má chlorová dezinfekce vody?

čerpadlo na chlór ETATRON DLXB

Dezinfekce vody pomocí chloru se nejčastěji uplatňuje při dezinfekci obecních užitkových vod, případně ve větších průmyslových objektech. V případě dezinfekce pitné vody používané v samostatné domácnosti doporučujeme sáhnout po ekologické variantě prostřednictvím UV lampy na vodu. Oblast UV záření 200-320 nm má germicidní účinky a zneškodní až 99,99 % bakterií nacházejících se ve vodě. Při použití UV lamp se do vodního oběhu nepřidávají žádné chemikálie a nejsou vytvářeny žádné vedlejší produkty. Rovněž se nemění ani fyzikální vlastnosti vody.

Na druhé straně má však i dezinfekce vody chlorem oproti UV dezinfekci několik výhod:

- velká baktericidní účinnost chloru i v malých koncentracích (v závislosti na kvalitě vstupní vody),
- silné oxidační účinky (uplatnění při odstraňování železa a manganu z vody),
- ekonomické hledisko (jde o levnou variantu dezinfekce vody ve srovnání s jinými formami),
- poměrně jednoduchá aplikace chloru,
- dlouhodobý účinek brání sekundárnímu znečištění vodního zdroje.

Dávkovací čerpadlo ETATRON

Na chlorování vody používáme membránové dávkovací čerpadlo ETATRON DLXB s certifikátem IP65, které má širokou škálu použití (systémy úpravy vody, bazény, bojler apod.). Pro více informací nebo vypracování nezávazné cenové nabídky na dezinfekci vody chlorem nás neváhejte kontaktovat.

Původní článek ze dne 22. 1. 2018, aktualizován dne 19.01.2022

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze