Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Instalace změkčovače vody

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.05.2018

Přečtěte si o instalaci změkčovače a podívejte se na video, které obsahuje podrobný návod jak si svépomocí namontovat změkčovač vody.

Změkčovač vody je speciální zařízení, které má za úkol permanentně odstraňovat z vody vodní kámen, čímž prodlužuje životnost vašich zařízení a rovněž zvyšuje kvalitu vaší vody v domácnosti. Dnes už najdeme různé druhy změkčovačů vody. Ať už jde o rozdělení podle způsobu změkčení: katexové, katalytické a polyfosfátové změkčovače vody nebo jde o rozdělení podle využití a podobně. My bychom vám rádi představili snadný způsob montáže a instalace zařízení na změkčení vody od značky Aquatip.

Problém s tvrdou vodou

Velké množství domácnosti na Slovensku se potýká s tímto problémem. Ruku v ruce s tvrdou vodou jde i vodní kámen. Ty spolu ničí životnost různých elektrospotřebičů jako je pračka, myčka nádobí, rychlovarná konvice, napařovací žehlička a podobně. Kromě elektrospotřebičů vodní kámen zanáší i vodovodní potrubí, což může vést k jeho ucpání a výměna celého potrubí je vysoce nákladná záležitost. Problém může nastat i u topných těles na vodu (bojler na vodu) či topení. Nánosy vodního kamene způsobují jejich přehřívání, a vám se tak zbytečně zvyšují náklady spojené s topením. Proto se doporučuje instalace zařízení, které sníží tvrdost vody a odstraní z ní vodní kámen. Nejvhodnějším zařízením je změkčovač vody.

Katexové změkčovače

Nejčastěji se využívají právě katexové změkčovače. Změkčení vody zajišťuje speciální pryskyřice, kterou známe pod názvem katex. Ta zachycuje kationty vápníku Ca2+ a hořčíku Mg2+, které jsou hlavními původci tvrdé vody a následně pomáhají vytvářet i vodní kámen. Tyto ionty jsou prostřednictvím katexu zaměněny za neškodné ionty sodíku Na+. Samotná regenerace takového zařízení je obvykle plně automatická. Jediná věc, kterou je nutno udržovat je dosypávání tabletované soli, pro správnou funkčnost daného zařízení. Účinnost zařízení si později můžete změřit kapkami pro měření tvrdosti vody.

Podmínky pro správnou instalaci zařízení

Před instalací zařízení je třeba vytvořit vhodné podmínky a udělat předpřípravu. Pokud se zařízení nevejde do kuchyňské linky, a to se s výjimkou změkčovače malých rozměrů Aquatip nevejde, je třeba splňovat tyto podmínky:

  • - přívod elektrické energie (u starších zařízení), zařízení Aquatip pracují bez elektrické energie, pro více informací nás kontaktujte,
  • - suché prostředí, při vlhkém prostředí by mohlo dojít k poškození elektroniky,
  • - voda bez železa i manganu,
  • - přívod vody,
  • - odtok vody do odpadu,
  • - zařízení nemohou být vystavena minusovým teplotám,
  • - podlaha musí být vyrovnaná,
  • - dostatečný prostor pro manipulaci se zařízením a možnost doplňovat sůl do zásobníku,
  • - vhodné je i dostatečné osvětlení,
  • - voda bez mechanických sedimentů, jinak je nutné nainstalovat mechanickou předfiltraci!

Přesný návod krok za krokem najdete v následujícím videu:

Pokud si stále neumíte poradit s výběrem či instalací daného zařízení neváhejte kontaktovat náš tým na zákaznické lince. Rádi vám poradíme a doporučíme vám zařízení, které bude pro vás to nejideálnější.

Původní článek ze dne 12. 09. 2015, aktualizovaný dne 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze