Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Tvrdosť vody v ČR

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
20.05.2018

I vy jste se již někdy setkali s tvrzením, že ve vaší domácnosti máte problém s tvrdou vodou? Pojem tvrdá voda je často využíván, ale ne vždy je i správné vysvětlen. Ve zkratce tvrdá voda označuje vodu, ve které najdeme rozpuštěné minerální látky, jako je vápník a hořčík. V nabízeném článku bychom vám chtěli názorně ukázat jako je to s vodou ve vašem městě / okrese.

V České republice dnes najdeme více než 90% domácnosti, u kterých se vyskytuje problém s tvrdou vodou. Podle Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví se doporučená tvrdost pitné vody (obsah vápníku a hořčíku) pohybuje mezi 1,1 až 5 mmol / l (t. j. tvrdost vody 6,16 až 28 ° dH). Hodnoty se v jednotlivých městech a regionech liší. Pro co nejlepší vizualizaci o stavu vody ve vašem městě, okrese či regionu vám přinášíme mapu tvrdosti vody.

Mapa tvrdosti vody v Čechách

Co to je tvrdost vody?

Nejdříve si však musíme ujasnit, co pojem tvrdá voda vlastně představuje. Tvrdost vody způsobují drobné částice hořčíku a vápníku, které obohacují pitnou vodu v půdě a tím ovlivňují její kvalitu. Samotná tvrdá voda nepředstavuje až tak nebezpečí pro domácnosti. Problém přijde až s jejím produktem, který se nazývá vodní kámen. Vodní kámen dokáže svými nánosy zničit elektrospotřebiče, jako jsou pračky. Díky ucpání a následnému znemožnění proudění vody přes vodovodní potrubí ho dokáže vážně poškodit. Nánosy vodního kamene představují i ​​problém pro lidský organismus. Jelikož vodní kámen představuje vhodné prostředí pro rozmnožování a růst bakterií a virů, může být spouštěčem různých virových a bakteriálních onemocnění, jako jsou například plísňové choroby, dýchací potíže, zažívací potíže a podobně.

Jak se tvoří tvrdá voda?

Jak jsme zmínili výše, tak tvrdost vody je způsobena ionty vápníku a hořčíku. Ty mají za úkol obohacovat pitnou vodu, která se nachází v půdě. Obsah těchto iontů je ovlivněn geologickou skladbou horniny, kterou daná voda protéká. I to je jeden z hlavních důvodů proč je v Česku tvrdost vody rozdílná. Například v regionech, kde se vyskytuje půda bohatá na vápenec a sádrovec, tam může být voda velmi tvrdá.

Mapa tvrdosti vody v Čechách

Pro lepší přehled tvrdosti vody ve vašem okrese, vám přinášíme mapu, kde můžete vidět jaká tvrdost se právě u vás nachází. Tvrdost vody je uvedena v jednotkách mmol / l. My častěji používáme v praxi jednodušší německé stupně, tzv. ºdH.

1 mmol / l = 5.6077 ºdH

1 ° dH = 0,18 mmol / l

Můžeme si všimnout, že voda v našem hlavním městě, v Praze, dosahuje opravdu značnou tvrdost a proto téměř každá rodina má problémy s vodním kamenem. Když se podíváme například na tvrdost vody v Jihočeskem kraji, ta dosahuje přibližně poloviční hodnotu hlavního města. Když procházíme severněji, tedy jdeme do oblastí, kde půda obsahuje větší množství jílů a štěrku, voda se stává středně - tvrdá. Jde například o lokality jako jsou Plzeň Jihlava a podobně. 

Tabulka tvrdosti vody v ČR:

0 - 0,70 mmol / l (0 ° - 3,92 ° dH) - velmi měkká voda

0,71 - 1,42 mmol / l (3,92 ° - 7,95 ° dH) - měkká voda

1,43 - 2,14 mmol / l (7,96 - 11,99 ° dH) - středně tvrdá voda

2,15 - 3,20 mmol / l (12,00 ° - 17,92 ° dH) - tvrdá voda

3,21 - 5,40 mmol / l (17,93 ° - 30,24 ° dH) - velmi tvrdá voda

Tvrdost vody v ostatních krajských městech, tedy v Olomouci, Brně, a v Hradec Králové je ve značné míře vyšší. Pokud patříte do oblasti nebo vidíte, že se Vám tvoří vodní kámen a už chcete s tímto problémem navždy skoncovat, nechte to na nás. Buď kontaktujte náš tým odborníků telefonicky na číslo 0905 629 885 nebo si rovnou vyberte z naší pestré nabídky změkčovačů vody

Pôvodný článok 04. 08. 2015, aktualizovaný dňa 27.9.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze