Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak upravit vodu ze studny?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.04.2018

I dnes najdeme domácnosti, ve kterých se stále využívá voda z vlastního zdroje, jako je například vlastní studna či vrt. Taková voda není kontrolována a proto je pro ni obzvláště důležité dbát na její údržbu a kvalitu a pravidelně aplikovat rozbor vody, aby se odhalily všechny škodlivé látky, které vodu znehodnocují. Chtěli bychom vám představit typy a triky jako pro úpravu takové vody.

Mnoho českých domácností má možnost připojit se na městský vodovod a používat tak poměrně kvalitní zdroj pitné i užitkové vody. V některých případech však lidé takovou možnost nemají a jediný zdroj vody pro ně představuje vlastní studna nebo vrt. Protože taková voda není nijak kontrolována, je třeba zvolit vhodný filtr na vodu ze studny, který zajistí její bezpečné a bezproblémové využití. 

Voda ze studny

Rozbor vody

Ideální je u vlastních zdrojů vody provádět pravidelně rozbor vody, na jehož základě je možné určit nezávadnost nebo závadnost vody. Studny a vrty jsou ohroženy množstvím škodlivých látek, jejichž vysoké množství ve vodě může mít negativní vliv na naše zdraví, případně může narušit a poškodit spotřebiče, zařízení v domácnosti a další úpravny vody.

Jde převážně o látky, které pouhým okem nevidíme, jako je například železo, mangan, dusitany, dusičnany či mikroorganismy (bakterie, viry, plísně,...) ve vodě. Rozbor vody vám pomůže také s výběrem nejvhodnějších zařízení pro úpravu vaší vody jako je například filtr na vodu. Rovněž pomůže zjistit zda je vaše voda pitná, nebo je vhodná pro jiné účely.

Jaké jsou možnosti úpravy a filtrace vody u vlastních vodních zdrojů?

Mechanická filtrace

Mechanické znečištění vody můžeme vidět i pouhým okem, představuje zanesení pískem, hlínou, štěrkem, různými úlomky ze starých potrubí a podobně. Prvotním krokem při úpravě vody z vlastního vodního zdroje je proto mechanická filtrace, která všechny pevné částice zachytí. Jde o zařízení, uvnitř kterého se nachází filtrační vložka s určitou propustností, která se po čase zanese a je nutná její výměna.

Změkčovač vody 

Hodnoty vápníku (Ca) a hořčíku (Mg) ve vodě jsou ukazateli tvrdosti vody. Limit pro tvrdost vody je stanoven na 6-28°dH, avšak již při 7 německých stupních se začíná tvořit vodní kámen, který se usazuje a dokáže způsobit nemalé škody na spotřebičích a úpravnách vody. Proto je velmi důležitým krokem změkčení vody. Změkčovače vody jsou plnoautomatická zařízení s katexovou náplní na bázi regenerace prostřednictvím soli, které se instalují na hlavní přívod vody - změkčí tak vodu v celém domě, objektu a permanentně odstraní až 99% vodního kamene.

Odželezňovač vody 

Zvýšené hodnoty železa (Fe) a manganu (Mn) ve vodě lze snadno zpozorovat, jelikož přítomnost železa způsobuje změnu fyzikálních vlastností vody - barvy, pachu a při zvýšené koncentraci začíná voda chutnat víc "kovově". Mangan se zase projevuje černými usazeninami nebo mastnými skvrnami na povrchu vody. Ideálním řešením odstranění železa a manganu z vody jsou přístroje Waterboss, které ji zároveň i změkčují a upravují zápach a chuť vody.

Dusičnany a dusitany 

V případě, že je v blízkosti zdroje pitné vody zemědělský objekt, kde se používají umělá hnojiva, nebo někde v okolí prosakuje septik či žumpa, mohou se ve vodě objevit ve zvýšeném množství nebezpečné dusičnany a dusitany. Na jejich odstranění je třeba filtrační zařízení s anexovou náplní, které funguje na bázi ionové výměny - zachytí iony dusičnanů (NO3) a dusitanů (NO2) a následně je vyplaví do odpadu. Životnost anexové směsi, která se regeneruje stejně jako katex prostřednictvím solného roztoku, je přibližně 10 let.

Hnojivo s dusičnany

Dezinfekce vody 

U vlastních zdrojů vody je nezbytnou součástí úpravy vody i dezinfekce, přičemž účinnou a ekologickou možností je použití UV lampy na vodu. UV lampa prostřednictvím ultrafialového záření s vlnovou délkou 253,7 mm zneškodní až 99,99 % bakterií a virů nacházejících se ve vodě. Zastaralou možností dezinfekce vody, už ne tak ekologickou a pro zdraví bezpečnou, je chlorování vody.

Doufáme, že jsme vám alespoň zčásti přiblížili a ozřejmili důležitost úpravy vody z vlastních zdrojů. Kvalita vody ať už studniční nebo jiné je velmi důležitá, ať už jde o zdraví, ale i o plnohodnotný život. Máte-li nějaké dotazy ohledně rozboru vody, nebo chcete pomoci s výběrem zařízení na úpravu vody, které by bylo pro vás to nejlepší kontaktujte nás. Náš profesionální kolektiv vám vždy ochotně pomůže a poradí.

Původní článek ze dne 31. 07. 2017, aktualizovaný dne 19.1.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze