Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Ionizátor vody – jak funguje?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
17.05.2018

Víte, jaké výhody s sebou přináší pití živé vody? Přesvědčte se o nich sami používáním vlastního ionizátoru vody.

V dnešní době plné stresu, znečištěného ovzduší, nesprávných stravovacích návyků a dalších problémů, které negativně ovlivňují naše zdraví, bychom se měli zamyslet nad tím, co svému tělu dopřejeme. Jednou ze základních látek pro lidský organismus je voda. Dennodenně jí vypijeme několik litrů, a právě proto bychom měli dbát na vodní zdroj, který ovlivňuje, jaké látky se ve vodě nacházejí, a tudíž je třeba dávat pozor na to, aby nám voda více neuškodila. Pomoci nám v tomto směru může zařízení, které nazýváme ionizátor vody Ten přeměňuje obyčejnou vodu na živou. Seznam toho, jaké účinky živá/alkalická voda má se dočtete na našem blogu .

Co ionizátor vody představuje?

Schéma zapojenia ionizátora vody

Jedná se o elektronický filtr na vodu , díky kterému získáváme nejen zásaditou/alkalickou - živou vodu, ale vedlejším produktem procesu filtrace je i kyselá/acidická – mrtvá voda , která má však také v domácnosti své využití (například díky schopnosti ničit bakterie , mikroorganismy, plísně, kvasinky , dokáže svými účinky zastoupit antibiotika).

Jak to funguje?

Voda prochází nejprve předfiltrem, který je umístěn buď samostatně nebo tvoří součást ionizátoru, kde se z ní odstraní škodlivé chemické látky a mechanické nečistoty. Při ionizování vody v samotném ionizátoru dochází už jen ke změně pH a ORP bez přidání či odstranění dalších látek, jako je tomu u jiných procesů úpravy vody. Více informací naleznete v našem druhém článku o tom, jak ionizátor vody pracuje.

Oxidačně-redukční potenciál (ORP) , ve zkratce redoxní potenciál, představuje hodnotu v mV oxidačních a redukčních látek ve vodě. Proces oxidace představuje výměnu elektronů mezi dvěma atomy, přičemž chemické látky (jako například chlór či aktivní kyslík) oxidují, tedy odebírají elektrony, a naopak, redukující látky elektrony předávají. Chceme-li tedy zabránit nepřiměřené oxidaci našeho organismu, měli bychom přijmout co nejvíce látek s vysokým záporným ORP – ideální je pití živé ionizované vody s ORP alespoň -300 mV, v porovnání s obyčejnou pitnou vodou, jejíž hodnota redoxního potenciálu se pohybuje od +200. směrem nahoru.

Jaké jsou hlavní výhody ionizované vody?

Ionizátor vody Aquatip® ION GOLD

1. Antioxidace – Běžnou pitnou vodu bychom měli nahradit ionizovanou vodou zejména díky tomu, že má silné antioxidační účinky. Ty získává za pomoci   aktivního vodíku při elektrolýze vody. Taková voda tedy odplavuje z těla kyselé odpadní látky a tím zpomaluje proces stárnutí.

2. Zásaditost - Nesprávnou životosprávou, nedostatečným pohybem či stresem se naše tělo překysličuje, což má negativní vliv na naše zdraví a vede ke stárnutí pokožky, srdečním onemocněním, osteoporóze, rakovině či dalším chorobám. Ionizovaná voda s vysokou hodnotou pH má schopnost neutralizovat kyselý odpad v těle, a tak vyrovnat pH organismu a udržovat v těle zásadité prostředí prospěšné pro jeho správné fungování.

3. Hydratace - Další výhodou jsou i její hydratační schopnosti, díky kterým váš organismus jen tak snadno nepřemůže únava, ale budete se moci lépe soustředit i na práci či jiné povinnosti. Každý přece ví, že pitný režim je základ a při správné hydrataci naše tělo pracuje mnohem lépe – ionizovaná voda má několikanásobně silnější hydratační schopnosti než běžná, protože se mění její struktura z makro (cluster s 10-13 molekulami) na mikrostrukturu (cluster s 5 -6 molekulami), díky čemuž se rychleji vstřebává do buněk.

Výhody používání ionizátoru vody:

  • - Alkalická voda vyrovnává pH hodnoty v těle
  • - Živá voda bojuje s volnými radikály v těle a vyplavuje je.
  • - Mohou ji pít i děti
  • - Ionizátor vody od značky AQuator , které mají označení silver dokáží vyrobit nejen ionizovanou alkalickou vodu, ale dokážou vyprodukovat i acidickou či stříbrnou vodu
  • - Ionizátorem vody nezatěžujete životní prostředí plastovými obaly
  • - Mrtvou vodu můžete využít například při mytí, čištění potravin, dezinfekci či ošetřování ran, neboť snadno ničí škodlivé bakterie.
  • - Mrtvá voda je i výborným pomocníkem v kosmetickém průmyslu,
  • - Kyselá voda pomáhá při zánětech, ekzémech a jiných problémech spojených s pokožkou.

Porovnanie pH vody

Používání ionizátorů vody není prospěšné jen pro naše zdraví, ale pomáháme tím i životnímu prostředí, které tak můžeme ušetřit od plastů z kupovaných balených vod. K tomu, kolik dokážeme s ionizátory vody ušetřit, jsou přiměřené i jejich ceny, které se pohybují v rozmezí od několika stovek až po pár tisíc eur. V tomto případě se však opravdu vyplatí zainvestovat do dražšího certifikovaného filtru, který se oproti levnějším variantám liší nejen kvalitním zpracováním, ale také výdrží. Jedná se o bezporuchové přístroje, které si po prvotní investici nevyžádají žádnou údržbu i několik let. Na jejich konečné ceně se odráží i to, jaké materiály jsou při výrobě použity – u dražších variant jde o elektrolytické desky vyráběné z platiny a titanu, zatímco u levnějších jsou to desky měděné.

Pokud si neumíte vybrat ionizátor vody? Nebo máte dotazy jak zařízení fungují, zda se chcete zeptat na konkrétní zařízení, neváhejte kontaktovat naši infolinku , kde vám náš školený personál rád pomůže.

Původní článek ze dne 1.2.2017, aktualizován dne 27.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze