Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Co je UV lampa a jak funguje?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
14.12.2021

Chcete i vy omezit používání chemie pro dokonalou dezinfekci vody na minimum? Dnes bychom vám chtěli představit geniální řešení, jak dekontaminovat vodu šetrně, spolehlivě, rychle a hlavně ekologicky.

I ve vaší domácnosti odhalil rozbor vody zvýšené množství bakterií, virů a jiných mikroorganismů? Chtěli byste vyzkoušet jinou, bezpečnější a zejména ekologičtější verzi dezinfekce vody? Máme pro vás účinný mechanismus, který funguje bez chemie a navíc je ekologický, ekonomický, účinný a rychlý.

O co jde?

Zařízení se nazývá UV lampa na vodu. Využívá se zejména na vodu ze studny, kde se nejčastěji setkáváme s nebezpečnými bakteriemi a viry. Jako je například bakterie E.Coli (Escherichia Coli), jedná se o koliforní bakterie, které najdeme v lidské či zvířecí trávicí soustavě. Tento typ bakterie je nebezpečný v tom, že způsobuje trávicí a žaludeční potíže jako je například průjem či zvracení. Vzácné kmeny této bakterie mohou způsobit i nepříjemné a nebezpečné záněty, jako například zánět močového měchýře.

Baktérie E.Coli

Enterokoky

Stejně nebezpečné jsou i enteroky, kterých se umíte zbavit jen za pomoci zvýšeného množství chlóru při dezinfekci. Mohou způsobit zánět močového traktu, infekční endokarditidu, divertikulitidu a meningitidu. Tato onemocnění jsou léčena antibiotiky, která mají mnoho negativních účinků (zejména na naše trávení) navíc, některé enterokoky jsou rezistentní vůči antibiotikům.

Dezinfekce vody za pomoci chlóru

Dezinfekce vody pomocí chlóru, je jedna z nejběžnějších typů dekontaminace vody. O tom, jak funguje dezinfekce vody chlorem, se dočtete na našem blogu. Chlor v malém množství, není pro lidský organismus až tak nebezpečná. Nicméně, pokud to s množstvím chlóru přeženeme, může to skončit kožními problémy (jako je ekzém, suchá pokožka,...). Proto je výhodné využívat i jiné alternativy, jako je dezinfekce chlorem.

V čem spočívá hlavní funkce UV lampy

Nejlepší volba pro nechemickou dezinfekci vody je UV lampa. Ta dokáže účinně eliminovat bakterie a viry, které najdeme ve vodě. Přesněji jde o zařízení, které nazýváme UV sterilizátor, nebo bezchlorová dezinfekce vody. Hledáte-li záruku nejvyšší kvality, určitě sáhněte po výrobcích značky Cintropur nebo Sterilight – VIQUA. Celá funkce spočívá ve fotochemické reakce kdy se zabrání množení bakterií a virů. Účinek tohoto zařízení je velmi rychlý, pohybuje se v několika sekundách. Je to jen čas, průtoku přes UV komoru.

Základem správného fungování UV lampy je UV záření. Žárovka UV lampy produkuje záření ve vlnové délce až 253,7 nanometrů, které pouhým okem není viditelné. Činnost UV záření uvnitř filtru zajišťuje změnu struktury DNA bakterií a virů, díky čemuž se eliminuje jejich schopnost rozmnožování, prostřednictvím čehož se výrazně eliminuje jejich množství ve vaší vodě. Celé zařízení je závislé na hlavní části UV lampy, které nazýváme elektrická jednotka UV systému. Toto zařízení zabezpečuje plynulé řízení elektrického výkonu dané lampy a zároveň řeší napájení UV-C světla, které je potřebné pro filtraci vody.

Výhody používání UV lampy:

  • - účinná a nechemická dezinfekce vody
  • - šetrná k životnímu postředí (nevytváří žádné vedlejší chemické látky)
  • - ekonomická forma dezinfekce vody (po zakoupení UV lampy stačí už jen 1x ročně vyměňovat UV zářič)
  • - minimalizuje tvorbu plísní, bakterií a řas
  • - účinná proti všem druhům mikroorganismům
  • - vhodná i pro alergiky a astmatiky

UV lampa jak funguje?

UV lampu je vhodné instalovat na přívod neupravené vody, nejlépe někde kde nepřijde UV lampa do kontaktu s mrazem a vlhkostí. Jedná se o ekonomicky výhodné zařízení, po prvotním instalování vám stačí jen vyměňovat UV zářič (doporučuje se vyměňovat minimálně jednou za 1 rok). UV lampa má spoustu jiných výhod. Mimo jiné při filtraci vody UV lampou se nevytváří škodlivé vedlejší produkty, jako jsou například trihalometany při chlorování. Chcete-li více informací o tom, jak UV lampa funguje, nebo jak ji správně instalovat, doporučujeme vám prohlédnout si naše video, kde najdete typy a triky, jak si vybrat nejvhodnější zařízení pro vás.

 Chcete-li poradit s výběrem zařízení, nebo se chcete zeptat jinou otázku, neváhejte nás kontaktovat. Náš školený personál vám rád pomůže.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze