Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak pečovat o vodu ve vířivce

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
17.05.2018

S otázkou, jak řešit úpravu vody pro vířivky a bazény, se setkáváme poměrně často. Možností je mnoho, ovšem základem je úprava tvrdé vody a dezinfekce.

Uvažujete nad pořízením, případně už máte ve své domácnosti vířivku nebo bazén a nejste spokojeni s kvalitou vody? Protože dopřát si takový luxus ani dnes nepatří zrovna k levným záležitostem a je nutné, aby se při provozování nezapomínalo na jejich údržbu. Ukáži vám pár rad, které by se vám pří úpravě vody mohly hodit.

Úprava vody pro vířivky

Pozor na tvrdost vody

Stupeň tvrdosti vody je jeden z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje délku životnosti vaší vířivky a rovněž její správný chod. Pokud je voda příliš tvrdá, vzniká vodní kámen. Ten zanáší vodovodní potrubí, stejně jako masážní trysky ve vířivce. Vodní kámen může nenávratně poškodit jak čerpadlo na vodu, tak může snížit účinnost topného tělesa či jej zcela zničit.

Postupně to zpozorujete na zvýšených nákladech na ohřev a celkový chod vířivky. Řešením je kvalitní změkčení vody pomocí katexu, které obdrží tvrdost vody pod hodnotu 6-7 °dH. To je hodnota, kdy se vodní kámen již neusazuje, případně usazuje jen ve velmi malém množství. Katex je iontovýměnná pryskyřice, která primárně slouží ke změkčení vody, díky schopnosti vázat na sebe vápník a hořčík a zaměnit je za neškodné atomy sodíku. Je nedílnou součástí pro zařízení, které nazýváme katexový změkčovač vody. V našem e-shopu vás čeká široká nabídka, ve které naleznete nejen katexové změkčovače vody, ale také katalytické či polyfosfátové změkčovače vody.

Železitá voda ze studny 

Používáte na chod vířivky vodu ze studny? Ve mnoha případech obsahuje železo či mangan. To se projevuje zvýšeným zápachem, zažloutnutím či zahnědlou vodou. Co je horší, že železitá voda při ohřevu způsobuje podobné problémy jako vodní kámen. Avšak velmi těžko se rozpouští. V takovém případě ani nedoporučujeme vířivku s vodou napouštět. Nejlepším řešením je pořídit si speciální filtr na vodu, který díky speciální směsi dokáže z vaší vody odstranit jak železo, tak i mangan. Jedná se o tzv. odželezňovač vody. Důležité je jeho umístění na centrální přívod vody ve vaší domácnosti, tak aby čistá voda procházela přes celou vaši domácnost. Celé zařízení pracuje na ionovýměne v systému s plně automatickým nastavením.

Prěchlorování vody

Voda ve vírivce

Chlór patří stále k ověřeným dezinfekčním prostředkům. Pokud chlór správně naředíte, dokážete vodu ve vířivce ideálně vydezinfikovat. Největším problém je předávkování. Jelikož se jedná o relativně malý objem vody s vysokou teplotou, je třeba si dát na chlór obzvlášť pozor. Pokud se voda prochloruje, v první řadě je koupání v takové vodě nevhodné či zdraví škodlivé. To může způsobit takové zdravotní problémy, jako je například ekzém, suchá pokožka, lupy ve vlasech a podobně. Přechlorování nejlépe poznáme podle zápachu chloru, který je agresivní a nepříjemný vůči pokožce či sliznici.

První pomocí při přechlorování je nechat vířivku otevřenou, v žádném případě nezavírat, jelikož chlór by dokázal poškodit plastové a nerezové části vířivky. Ideální volbou je použít chlorovací tablety určené pro vířivky a umístit je do plováku, který zaručí rovnoměrné šíření dezinfekce. Pokud však nechcete využívat chemii ve vodě, doporučujeme vám sáhnout i po UV lampě. UV lampa na vodu je ekologické, ekonomické zařízení, které vaši vodu dokáže účinně zbavit mikroorganismů (jako jsou bakterie, viry, plísně,...) žijících ve vodě.

Základní pravidla pro dosažení čisté vody ve vaší vířivce

  • - péče a pravidelné čištění ať už vířivky nebo bazénu
  • - pravidelná dezinfekce vody ať už chlorem nebo prostřednictvím UV lampy
  • - intenzivní filtrace vody
  • - dodržování správných hodnot pH vody
  • - alespoň 1x ročně aplikovat rozbor vody

Věříme, že těchto pár rad vám pomůže k bezproblémovému užívání vašeho mini wellnessu u vás doma. Nejlepší však je instalace zařízení, které nazýváme úpravna vody díky, který je klíč k úspěchu, abyste měli ve vaší domácnosti vždy kvalitní, čistou a zdravou vodu. Ať už při sprchování nebo praní. Také se zbavíte nekonečného zanášení vodním kamenem v konvici. Dnes se už žádná moderní domácnost bez úpravy vody neobejde. Máte-li nějaké dotazy ohledně úpravy vody ve vaší domácnosti, zda si neumíte vybrat zařízení z naší široké nabídky neváhejte nás kontaktovat.

Původní článek ze dne 28. 7. 2017, aktualizován dne 19. 1. 2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze