Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Účinný způsob odstranění vodního kamene

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.04.2018

Tvrdá voda je problémem mnoha domácností v Česku. Ptáte se, jak odstranit vodní kámen? U nás vám navrhneme nejefektivnější odstranění vodního kamene v celém rodinném domě, bytě nebo firmě. Nechte měření tvrdosti vody a následné změkčení vody na nás.

Problém, který trápí téměř každou domácnost na Slovensku i v Čechách. Tvrdá voda je každodenní nepřítel, ať už jde o výrazně nižší životnost všech spotřebičů, přes které tvrdá voda protéká nebo o několikanásobně vyšší náklady na energii v domácnosti. Chcete-li si ověřit, jaká tvrdost vody je v rámci vašeho okresu, podívejte se na článek mapa tvrdosti vody v Čechách.

Co způsobuje vodní kámen?

Za vodní kámen jsou považovány usazeniny, které mohly vzniknout postupně z různých vápenatých a hořečnatých solí rozpuštěných ve vodě. Vodní kámen má obvykle bílou barvu, ale někdy je nahnědlý až nažloutlý. Vodní kámen se usazuje všude tam, kde se ohřívá tvrdá voda. Místa, kde ho nejčastěji najdeme jsou bojler, rychlovarná konvice, pračka, myčka na nádobí, sprchová hlavice a podobně. Samotná tvrdá voda vzniká tak, že měkká, dešťová voda protéká přes skalnaté podloží, které obsahuje vápenec a rozpouští tak, uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý v minerální formě. Čili tvrdá voda je voda, která obsahuje zvýšené množství minerálů, jako je vápník a hořčík.

Vodný kámen

Hrozby způsobené vodním kamenem

Hrozby vodního kamene začínají u každého jednoho spotřebiče, který přichází do kontaktu s tvrdou vodou. Například je prokázáno, že tvrdá voda zjišťuje účinnost až o 30 %. Avšak nejvíce ohrožena jsou tepelná a topná tělesa. U nich nejen výrazně klesá životnost, ale i nízké náklady na ohřev a tím pádem i provozní náklady. V praxi dokáže již 1 mm vrstva vodního kamene na spotřebiče (kávovar, myčka nádobí, konvice, bojler..) způsobit až 10% pokles účinnosti, při 3 mm je to téměř 30 %.

Takže sníženou účinností samozřejmě rostou náklady na provoz. Tvrdá voda rovněž výrazně eliminuje účinky chemických přípravků na čištění, jako je aviváž, saponát, prací prášek a podobně. Na základě čeho prádlo zůstává tvrdé a nedokonalé oprané. Po změknutí vody velký pocítíte rozdíl i po sprchování, rozdíl v kvalitě vlasů po mytí vlasů s tvrdou a měkkou vodou je opravdu, nehovořím o tom, že při častém používání tvrdé vody může dojít k kožním problémům, jako je ekzém, taková pokožka či lupy.

Vodní kámen

Důsledky tvrdé vody:

  • výrazně vyšší náklady na provoz a energie,
  • zanášení a usazování vodního kamene na potrubích, kohoutcích a jiné vodní armatuře,
  • problémy s poruchovostí elektrických spotřebičů (neuznané reklamace),
  • výrazně vyšší spotřeba pracích a čisticích prostředků u tvrdé vody,
  • zničený lesklý povrch vodovodních baterií,
  • menší účinnost chemických saponátů míchaných v tvrdé vodě,
  • vysušuje pokožku, vlasy jsou suché, ztrácejí lesk a lámou se,
  • po sprchování změkčenou vodou je pokožka vláčná a jemná.

Jak bojovat s tvrdou vodou?

Tvrdá voda páchá nezanedbatelné finanční výdaje v rodinném rozpočtu. Co tedy zaručeně pomůže v boji proti vodnímu kameni? Náš tým ČistáVoda již dlouhá léta preferuje klasické katexové změkčení vody - tedy permanentní odstraňování vodního kamene. Jde o zařízení, která vyměňují soli vápníku a hořčíku a nahrazují je za jiné, neškodné. Všechny naše přístroje pracují plně automaticky a jediné, co je potřeba je dosypávání tabletované soli. Změkčovač vody je investice do budoucnosti, minimálně na 10 let. Přístroj potřebuje jedině tabletovanou sůl a nejlepší na tom je, že po instalaci změkčovače budete mít změkčenou vodu v celém rodinném domě, bytě či provozu. 
 
Změkčovače vody se postarají o odstranění vodního kamene z potrubí, bojlerů, pračky a všech domácích spotřebičů, které přicházejí do kontaktu s vodou. Odstraníte také nehezké usazeniny vodního kamene na bateriích a po sprchování změkčenou vodou bude pokožka vláčná a jemná.
Katexový změkčovač

Nabízíme vám nejideálnější řešení odstraňování vodního kamene ve 4 krocích:

  1. Měření tvrdosti vody. Přijedeme bezplatně za vámi, změříme tvrdost vody, pokud to bude nutné, dohodneme se na komplexním rozboru vody na všechny látky ve vodě.
  2. Návrh přístrojů na úpravu vody po projednání vašich požadavků a očekávání.
  3. Kompletní montáž všech potřebných zařízení s garancí výsledků, které jsme si dohodli. Odměříme tvrdost vody, případně jiné parametry na vstupu a na výstupu.
  4. Pravidelný servis (dezinfekce, doplnění zásob soli 100kg, kontrola těsnění) + záruka (při dodržení servisních podmínek až 5 let).

Pokud vás zaujalo naše komplexní řešení změkčení vody, nevyznáte se ve změkčovačích, montáži a zkrátka chcete mít už navždy klid s tvrdou vodou, tak nás neváhejte kontaktovat v našem formuláři. Pokud máte zájem si jen prohlédnout nabídku našich změkčovačů vody, navštivte náš e-shop.

Původní článek ze dne 13. 11. 2015, aktualizovaný dne 18. 01. 2022.
 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze