Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Plastové částice obsažené v balených vodách

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
21.05.2018

V minulosti jsme vás na našem blogu informovali o velkém problému, který rozebírá mikroplasty ve vodě, které znečišťují nejen moře a oceány, ale byly zjištěny i ve vzorku pitné vody ze Slovenska. Za poslední týdny se toto téma stalo ještě aktuálnějším, což je pravděpodobně následkem testů balených vod neziskovou organizací Orb Media. Podle provedené studie obsahovalo více než 90% testovaných balených pitných vod určitou formu mikroplastů.

Na našem blogu najdete různá témata, která řeší problémy s vodou ať už na Slovensku nebo v zahraničí. Naposledy jsme vám přinesli téma mikroplasty ve vodě, ty znamenají velký ekologický problém, protože jsou hlavním zdrojem znečištění moří a oceánů. Avšak vědci přišli na velmi špatnou zprávu. Mikroplasty se totiž to objevují už iv balené vodě.

Balené vody

 

Problémem se zabývá WHO

Výsledky se zabývá již i Světová zdravotnická organizace (WHO), která v tomto období zkoumá rizika spojená s konzumací takto znečištěné vody. K tématu se vyjádřil Bruce Gordon z WHO:

"Když přemýšlíme o složení plastu, zda v něm mohou být toxické látky, musíme věnovat pozornost tomu, do jaké míry mohou být přenášeny do těla a co vlastně mohou v lidském těle plastové části způsobit. Takový výzkum zatím neproběhl. Obvykle máme daný bezpečný limit, ale abychom ho mohli brát za bezpečný, musíme vědět, zda a jak jsou tyto věci nebezpečné." (1)

Výrobci přiznali obsah plastů v jejich produktech

Z celkového počtu 259 testovaných lahví z různých zemí bylo podle studie jen 17, které neobsahovaly plastové částice. Jednalo se o 11 různých značek balených vod, mezi nimi například. Aquafina, Epura, Nestlé Pure Life či Evian dodávána i do našich obchodních řetězců. Organizace Orb Media uvádí, že v průměru byla zjištěna koncentrace až 314,6 plastových částic na každý litr prodávané vody.

Voda balená v plastových fľašiach

Některé z obviněných společností zpochybnily metodu, kterou byly zjištěny plastové částice v jejich balených vodách. Coca-Cola ve spojení s výsledky uvedla pro BBC, že má přísné metody filtrace, ale uznala, že všudypřítomnost plastů v životním prostředí znamená, že se mohou v minimu nacházet iv jejich vysoce ošetřených výrobcích. Stejně tak mluvčí společnosti Gerolsteiner potvrdil, že nemůže vyloučit případnou kontaminaci vody plastovými vlákny při procesech balení. Společnosti Nestlé a Boxed Water se ke zjištěním pro portál The Guardian nevyjádřily. (2)

 

Mikroplast v plastovej fľaši

Nejčastěji šlo o polypropylen

Podle testů provedených vědci ze Státní univerzity New York v obci Fredonia je nejběžnějším typem plastu ve vodě polypropylen, ze kterého jsou vyráběny i plastové uzávěry lahví. (3) K jejich zjištění bylo použito speciální červené barvivo k fluoreskování částic ve vodě - barvivo má tendenci přilepit se na povrch plastů, ale ne na většinu přírodních materiálů. Na přiložené fotografii můžeme vidět barevné vlákno mikroplastu nalezené v testované láhvi.

 

Jak putují plasty lidským tělem?

Doktorka Stephanie Wardová z britského Centra pro zdraví a životní prostředí na King´s College charakterizuje problém zvaný kontaminace mikroplasty: „Z toho, co zatím víme, můžeme usuzovat, že dostatečně velké plastové částice jsou z těla konvenční cestou vyloučeny. Ano, cestou zažívacím traktem mohou vylučovat chemické látky se známými vlivy na člověka, některé z těchto částic jsou ale až neuvěřitelně malé a mohou přestoupit přes zažívání přímo do oběhové soustavy, jaký pak budou mít vliv na konkrétní orgány či tkáně, nevíme, záleží také na tom, kolik jich bude. ..."

Zatím s určitostí vědci neumějí říci, do jaké míry mohou mikroplasty ovlivnit naše zdraví. Na druhé straně je ale jasné, že pokud se problémem plastů ve vodě nezačneme zabývat, brzy jimi budeme doslova zaplaveni. Pro lepší představu si stačí prohlédnout například toto video .

Zdroje:
1. Testování balené vody na mikroplasty: V testech propadly i ty největší top světové značky, víme které
2. WHO zvládne zdravý review po microplastics found in 90% of bottled water
3. Microplastic Contamination Is Found in Most Bottled Water 4. Mikroplasty obsahuje i „čistá“ balená voda

Původní článek ze dne 04. 04. 2018, aktualizován dne 03. 01. 2022

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze