Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Mikroplasty ve vodě

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
19.05.2018

Plasty se využívají stále častěji ve výrobě a distribuci skoro v každém průmyslu na světě. Lidstvo vyprodukuje 300 milionů tun plastu ročně. Z toho je recyklováno jen malé množství, většina zůstává na skládkách nebo v mořích a oceánech. Podle údajů OSN, plasty v mořích tvoří 5 až 12 milionů tun. Poprvé se však potvrdilo, že mikročástice plastu jsou také ve vodovodech po celém světě.

Plasty jsou nedílnou součástí našeho života. Z plastů se uvolňují do životního prostředí malé částice , tvarem jsou to zrnka, střepiny nebo vlákna, které nazýváme mikroplasty. Nejhorší ovšem na tomto faktu je to, že plasty se dostávají i do naší vody a jídla tedy přímo do našeho těla. Dodnes se ale vědci a výzkumníci neshodli na tom, že jaké problémy mikroplasty způsobují. Shodují se pouze na tom, že jsou škodlivé, protože obsahují různé stabilizátory, zpomalovače hoření a jiné chemické látky. Vědci společně potvrdili, že mikročástice plastu se nacházejí ve světových oceánech, ve sladkých vodách, půdě, ale i ve vzduchu. Poprvé se však potvrdilo, že mikročástice plastu jsou také ve vodovodech po celém světě.

Kontaminovaná voda plasty je i na Slovensku a v Čechách

Dokázal to výzkum globální nevládní organizace Orb Media sídlící ve Washingtonu v USA. Tato organizace odebrala vzorky vody z 5 kontinentů a v testu se objevilo 159 vzorků vody, mezi ním i vzorek vody ze Slovenska. Šokující zprávou je, že slovenský i český vzorek spolu s dalšími 83% vzorků vody, obsahoval mikroskopická vlákna plastů.

Mikroplasty vo vode

Co je to vlastně mikroplast?

Zatím neexistuje jednotná obecná definice mikroplastů. Dá se však říci, že je to částečka, vlákno, kulička nebo střep plastu o velikosti od 5 mm až po 10 nm. Mezi hlavní zdroje mikroplastů patří praní syntetického oblečení, opotřebovávání pneumatik a jejich skládky a záměrné používání mikroplastů v kosmetice (mikroperly v krémech nebo abrazivní částice, které jsou hlavní součástí peelingu). Mikroplasty bývají většinou směsí různých druhů plastu, se kterými se každodenně setkáváme.

Mezi nejznámější druhy patří:

  • - polyvinylchlorid (PVC),
  • - polyethylen (PE),
  • - polypropylen (PP),
  • - polyethylenteraflatát (PET).1

Problém pitné vody

Největším problémem pitné vody je její znečištění. Pitná voda může obsahovat bakterie, dusičnany a dusitany, mangan a železo, těžké kovy, ropné produkty, pesticidy, chlór, fluor a také zbytky léků a antikoncepce. Tyto látky nejsou čističky odpadních vod schopny zachytit a odstranit, což znamená, že se k nám vracejí ve formě vody z vodovodního kohoutku. Tyto látky, kterých se v poslední době ve vodě nachází stále více, zhoršují kvalitu vody a tím mohou přispět k různým zdravotním problémům, které ohrožují naše zdraví.

Z vody na talíř

Plasty do těla můžeme přijmout přes potravu. Většina plastů totiž končí v mořích a oceánech. Malé částečky těchto plastů konzumují ryby a jiní mořští živočichové a pomocí potravinového řetězce se dostavují přímo na náš stůl. Jelikož voda se používá k přípravě rozličných pokrmů, mikroplasty mohou obsahovat i polévky, chléb, těstoviny ale i nápoje. Samozřejmě, mikroplasty se stávají do vody i po používání kosmetiky obsahující mikroplasty. Například jsou to sprchové gely či peelingy s označením microbeads 2 . Proto je naivní si myslet, že plasty ohrožují jen zvířata a ne lidi.

Mikroplasty v rybe

Ochrana před mikroplasty

Plastové části jsou nerozložitelné a nerozpustné ať už ve vodě nebo v půdě. Z vody lze odstranit jedině pomocí filtrace a to buď:

  • 1. Jemných filtrů, které zachytí veškeré nečistoty a zanechají vodu bez mechanických nečistot. Nejvhodnější jsou filtry s uhlíkovou směsí.
  • 2.Reverzní osmózy, která díky 7 stupňům filtrace a membráně zachytí částečky malé až 0,0001μm. Výsledkem takové filtrace je dokonale čistá voda, bez jakýchkoli mikroplastů, antibiotik či pesticidů.

Máte-li dotazy k tomu, jak funguje filtrace vody a jaký vodní filtr z naší široké nabídky je pro vás ten nejlepší a nejvhodnější, neváhejte a kontaktujte náš zákaznický servis. Rádi vám poradíme a pomůžeme.

Zdroje:
1. Mikroplasty ve vodě iv jídle - kde se tam vzali
2. Voda ve slovenských vodovodech obsahuje mikroplasty, potvrdil nejnovější výzkum

Původní článek ze dne 16.3.2018, aktualizován dne 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze