Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Účinky čisté vody na lidské zdraví

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
15.05.2022

Obyčejná čistá voda je doslova zázrak pro naše tělo. Pro běžného člověka by pitný režim neměl být méně než 2,5 – 3 litry na den. Samozřejmě vše závisí na ročním období, hmotnosti člověka nebo fyzické aktivitě.

Pro představu ideálního množství tekutin se doporučuje vynásobit hmotnost číslem 0,04. Takže pro správné fungování lidského organizmu, na každý kilogram váhy je třeba vypít 0,04 litru vody. Nejlepší volbou je vždy čistá voda, bez zbytečných přísad, jako je cukr případně barviva. Nicméně, nezaměňujte si čistou vodu s neochucenou minerálkou. Ta je sice také bez cukru, ale bublinky, které jsou v ní obsaženy mohou dráždit žaludek. Proto se minerální voda z dlouhodobého hlediska nedoporučuje jako náhrada čisté vody.

Důvody proč pít čistou vodu

  • Voda hydratuje pokožku jak zevnitř, tak zvenčí
  • Pomáhá bojovat s únavou prostřednictvím vyplavování toxinů z těla
  • Pečuje o srdce: čistou vodou pomáháte snižovat riziko kardiovaskulárních chorob až o 41%
  • Pomáhá nastartovat metabolismus, díky čemuž pomáhá s hubnutím. Zároveň čistá voda neobsahuje cukr, tedy zbytečně nedostáváte do těla další kalorie.
  • Pomáhá bojovat s bolestí hlavy: ve většině případů je bolest hlavy zapříčiněna právě nedostatečným pitným režimem. Rovněž problémem mohou být i zmiňované sycené nápoje, které obsahují oxid uhličitý (bublinky), ten může u citlivých jedinců vyvolat až migrénu.
  • Pomáhá udržovat kyselost vnitřního prostředí: zachovává rovnováhu kyselin v žaludku
  • Hlavním orgánem, kterému prospívá, když pijeme čistou vodu, jsou ledviny. Ve skutečnosti naše ledviny zpracovávají vodu obsaženou v našem těle a tím zajišťují, že neskončíme s infekcemi močových cest vyplavováním přebytečné tekutiny z těla jako močí. Splachování také odstraňuje další toxiny, které se do našeho těla dostávají jinými prostředky.
  • Voda hraje klíčovou roli v termoregulaci, citlivém souboru mechanismů regulace teploty těla. Je-li tělu příliš teplo, vyšle do pokožky vodu a sůl, aby uvolnilo teplo jako pot. Pokud je tělu naopak zima, cévy se stáhnou, aby si udržely teplo.

Vždy se ujistěte, že voda, kterou pijete, je skutečně čistá

Přestože čistá voda je něco, co v našich končinách považujeme za samozřejmost, v jistých případech může dojít k jejímu znečištění. Již v minulosti jsme upozorňovali na znečištění podzemních vod na Žitném ostrově. Ve skutečnosti se do pitné vody mohou dostat tisíce potenciálních kontaminantů a čištění vody čističkou nemusí být vždy dostačující.

Abychom zůstali zdraví, je důležité, aby byla naše voda bezpečná k pití, ačkoli ne vždy víme zajistit adekvátní kvalitu vody. Dnes si už můžeme dopomoci různými systémy filtrace. Začíná to tím, že víte, na které kontaminanty je třeba si dávat pozor. K tomu je nejlepší způsob rozbor vody, na jehož základě víte najít řešení pro konkrétní problémy s vodou.

Kontaminanty se mohou dostat do naší pitné vody různými způsoby. Například mohou existovat v potrubích, která se připojují k vodovodu, takže voda se kontaminuje na cestě do našich kohoutků. Mohou proniknout do naší vody ve formě průmyslového nebo zemědělského odpadu, který je produktem různých typů hnojiv. Nakonec (v některých případech) jsou kontaminanty přirozeně přítomny v prostředí ještě předtím, než se voda sklízí.

Znečistenie vody

5 základních kroků jak přistupovat k vodě ve svém okolí šetrně

Jak jsme zmiňovali, čistá voda není samozřejmost, a proto bychom měli dodržovat několik základních pravidel:

  1. správné zacházení s odpadem: snažte se recyklovat a zejména snížit produkci odpadu na minimum.
  2. správné udržování a používání septiků a žump: i dnes množství českých domácností nemá připojení na kanalizaci, proto jsou nuceni využívat žumpu nebo septik. Pro ochranu podzemních vod je důležité pravidelné odčerpávání nádrže. Doporučuje se vyhýbat používání bělících čisticích prostředků jako je například koncentrované savo.
  3. správné udržování studny: studna by se měla kontrolovat minimálně 1x do roka. I my myslíme na potřeby zákazníků, z toho důvodu v naší nabídce naleznete rozbor vody pro studniční vodu.
  4. při zimní údržbě domu se snažte omezovat používání silniční soli: jelikož posypová silniční sůl obsahuje velké množství chemických látek, které mohou znečistit a výrazně snížit kvalitu podzemní vody, doporučuje se hledat alternativní řešení, jako je například využívání písku nebo štěrku.
  5. vodu nenechávejte zbytečně puštěnou déle než je třeba, nebo si nainstalujte speciální sprchové hlavice, vodovodní kohoutky nebo toalety s nízkým průtokem vody. Dalším užitečným tipem je sběr dešťové vody pro zalévání zahrady.

Jak zajistit nezávadnost vody?

Vodu v domácnosti pravidelně testujte

Jedná se o jednoduchý, rychlý a cenově dostupný způsob, jak zjistit kvalitu vaší vody. Domácí soupravy obvykle obsahují množství proužků, které mění barvu, je-li přítomna některá z chemických látek, na kterou jsou přizpůsobeny. V nabídce naleznete různé sady testů na různé kontaminanty, které mohou zahrnovat bakterie, chlór, olovo, dusičnany, pesticidy a další látky.

V naší nabídce naleznete i různé typy zařízení jako jsou měřiče a testery vody, které pomáhají odhalovat kvalitu vody. Například TDS metr, pomáhá zjistit množství rozpuštěných minerálních látek ve vodě, nebo pH metr pomáhá zjistit hodnotu pH.

Investujte do systémů pro filtraci vody

Toto je nejjednodušší způsob, jak zlepšit čistotu vody, čímž získáte jistotu a odstraníte jakékoli dohady a hypotézy. Filtrační systém může mít mnoho podob, včetně volně stojících nebo stolních, uhlíkových a filtračních systémů s reverzní osmózou. Existuje spousta hi-tech řešení pro filtraci, čištění a ochranu vody. Bez ohledu na to, jaký typ filtru si vyberete, je dobré hledat systém filtrace vody, který je certifikovaný, schválený nezávislými organizacemi, které vyvíjejí nejvyšší standardy.

  Víceúčelové filtry na vodu TRIO-UVIonizační konvice AQUAtip®Reverzná osmóza AQUAtip® Lux TDS

Informace o kvalitě vody získáte od místní samosprávy

Samosprávy by měly sledovat informace týkající se místní kvality vody a vodní infrastruktury, jako je například počet olověných potrubí v dané oblasti. Chcete-li se dozvědět více o kvalitě vody, je dobré obrátit se na místní vodárenskou společnost, která je ze zákona povinna vydávat výroční zprávu, která se týká kvality vody. Pokud vás znepokojují výsledky, doporučujeme poohlédnout se po filtračním zařízení.

Zvýšení příjmu vody

Pokud se obáváte, že pijete málo, nebo hledáte jednoduché způsoby, jak zvýšit příjem vody, zde je několik tipů:

  • Noste s sebou láhev s vodou
  • Naplňte velkou láhev a ujistěte se, že se dostanete na dno do konce dne
  • V práci si dělejte pravidelné přestávky a pokaždé si dejte sklenici vody
  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody, jako je okurka, celer, jablka a meloun
  • Stáhněte si do mobilu aplikaci, která vám v pravidelných intervalech bude připomínat, že je čas na další sklenici vody

Pitný režím

Nezapomínejte, že kromě dodržování pravidelného pitného režimu je pro naše zdraví důležitá i kvalita vody. Chcete-li poradit s tím, jak zvýšit kvalitu vody nebo jaké zařízení si vybrat, neváhejte a kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme, poradíme.

Zdroj: MOHOD, Chaitali V.; DHOTE, Jayashree. Review of heavy metals in drinking water and their effect on human health. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 2013, 2.7: 2992-2996.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze