Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Prý "pijte zdravou vodu, nápoj z vodovodu"

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.05.2018

Podívejte se na výpověď a názor Milana Šindlera, který hovoří o vážnosti stavu podzemních vod na Žitném ostrově. Expert na ekologii odhaluje fakta, která vám vaši dodavatelé vody neřeknou. Pan Milan Šindler se vyjadřuje o skládce, která je pro veřejnost neznámá jako o druhém Černobylu, odkdy se o ní dozvěděl, voda mu přestává chutnat.

I vy si myslíte, že nejzdravější pitná voda je ta, která vám teče z vodovodního kohoutku? Ani nevíte jak se mýlíte. Hodně faktů, vám dodavatelé pitné vody často tají a skrývají a vy se o nich dozvíte až když je špatně. Nejčastěji teprve tehdy, když se vyskytnou nějaké zdravotní problémy, zda voda dostane divný zápach a chuť. Proto bychom vám dnes chtěli představit článek, který vás chce informovat o tom, jaké nástrahy číhají na zásobárny pitné vody na Slovensku.

Obhájci vody z vodovodu

Často se setkáváme s lidmi, kteří neoblomně tvrdí a hájí názor, že 100% čistá a zdravá voda je jen ta voda z vodovodu. Jsou zásadně proti její filtraci a osmotický filtr na vodu je pro ně čisté zlo. Souhlasíme s tím, že příroda nám poskytuje kvalitní pitnou vodu, avšak kvůli lidské hlouposti a malichernosti je čistá pitná voda již spíše výjimkou, na rozdíl od minulosti. Dnes se setkáváme s častým znečištěným vodním zdrojem, ať už jde o mikroplasty, či o vypouštění různých odpadních látek do vody, nebo o různé využívání chemických látek při zemědělství (díky, kterým se do vody dostávají dusitany a dusičnany).

Zajímavostí je také to, že na Slovensku se rozbor vody provádí jen na desítky základních látek spolu s mikrobiologickou kvalitou vody, avšak v USA se pitná voda testuje na více než 1500 škodlivých látek.

Proč je výhodný filtr na vodu?

Kvalitní filtr na vodu na bázi reverzní osmózy neslouží pouze k odstranění chlóru, ale také pomáhá odstraňovat stovky nebezpečných látek jako jsou: prokazatelně karcinogenní látky, toxické látky, mutagenní látky, mechanické nečistoty (štěrk, písek, kal, rez), mikrorganismy a organické (bakterie, viry, plísně, sinice, řasy) a mnoho jiného. Filtry na vodu pomáhají odstraňovat z vaší vody zmíněné nebezpečné látky a většina z nich k dezinfekci nevyužívá chemické látky, ale jejich výrobci pracují s jinými alternativami (UV lampy, aktivní uhlí), díky čemuž je voda opravdu 100% čistá a zdravá.

Na co přišel Milan Šindler

Milan Sindler Milan Šindler se před čtyřmi lety stal předsedou dozorčí rady BVS (bratislavská vodárenská společnost), která zásobuje pitnou vodou více než tři čtvrtě milionu lidí . Od té doby se dozvěděl mnoho o kvalitě pitné vody na Slovensku, možná víc než chtěl. Žitný ostrov, který má prezentovat kvalitu pitné vody na Slovensku – tedy jedno z největších bohatství naší země prý není to, co si mnozí myslí. Za vším je však opět lidská hloupost. Žitný ostrov by svojí kapacitou vody dokázal zásobovat i dvě naše republiky, má to však jeden háček. Milan Šindler v rozhovoru popisuje své zhrožení.

Panu Šindlerovi se přibližně před dvěma lety dostal do rukou materiál, který mluvil o možné kontaminaci podzemních vod Žitného ostrova nebezpečnou skládkou CHZJD ve Vrakuni. Podle odhadů mnoha expertů z ní už přes 20 let tečou do vody stovky chemikálií . Chemické závody Jurije Dimitrova zde totiž v letech 1965 až 1979 uskladnily přes 120 tisíc tun nebezpečného odpadu, pro ilustraci to je 120 000 000 kg odpadu uskladněného v délce více než kilometr v oblasti vyschlého ramene Malého Dunaje. Pan Šindler dodává, že i přesto, že to je známo, tak kompetentní ani vláda s tím nic nedělají. Také dodává, že se bojí o budoucnost svých dětí a vnoučat. Rozhodl se proto zakročit.

pitna voda zitny ostrovpitna voda zitny ostrovpitna voda zitny ostrov

Co si o celé situaci myslí pan Šindler

Nožík se mi v kapse otevírá, když si pomyslím, co do této oblasti vytéká a nedaleko jsou čtyři vodní zdroje, ze kterých denně pijeme vodu. V přísně chráněné vodohospodářské oblasti se nachází nebezpečná skládka a nikdo to neřeší ,” říká. Když kontaktoval ministerstvo životního prostředí, dočkal se jen posledního průzkumu enviromentální zátěže, ze kterého vyplývá, že ze skládky uniká přes 440 jedovatých chemických látek. Ty zasahují 5 kilometrů do Žitného ostrova .” Prý už v roce 2000 byl proveden podobný průzkum, který doporučoval okamžitou sanaci této extrémně nebezpečné skládky.

Vláda v roce 2010, usnesením číslo 153 schválila sanaci této skládky a to do roku 2015, jenže ministerstvo podle pana Šindlera dosud nic nesplnilo a opět jen slibovalo před volbami. Prý chce vybudovat v praxi několik tisíc tun vážící betonovou zeď zapuštěnou hluboko do země kolem celé skládky, tedy takzvanou kapsulovou metodu. Odborníci však ministerstvu doporučují aktivní sanaci, které se však s největší pravděpodobností nedočkáme.

Situace je stále vážnější, neboť když ministerstvo 18 měsíců čekalo na výsledky průzkumu a pět měsíců na určení povinné osoby, kontaminace nečeká a každý den pokročí v šířce jednoho kilometru o jeden metr směrem do Žitného ostrova a každou vteřinu nonstop vychrlí ze skládky zhruba 7- tisíc litrů kontaminované podzemní vody do tohoto hustě obydleného, zemědělsky a vodohospodářský využívaného prostoru, varuje Šindler.

Podle Vodního zákona by Slovenská inspekce životního prostředí měla okamžitě vyhlásit mimořádné zhoršení podzemních vod v této oblasti, včetně všech následných opatření. " upozorňuje Šindler. " Každý rok stoupne výskyt rakoviny v této lokalitě skoro o deset procent, " dodává a v duchu myslí na svou kolegyni, která zemřela na rakovinu a na které místo nastoupil. Bohužel do výzkumu a zejména sanace palčivého problému dlouhodobě nikdo neinvestuje. Odpovědi, které obdržel Milan Šindler od kompetentních institucí, jsou toho důkazem.

Vyjádření státních institucí si můžete prohlédnout naskenované na obrázcích, případně v originálním článku, který naleznete na portálu topky.sk.

Prve vyjadrenie Tretie vyjadrenie Druhe vyjadrenie 1.cast Druhe vyjadrenie cast.2

 

Článek byl publikován dne 25.2.2016 na portálu topky.sk, náš blog je jen parafráze, respektive komentář k němu. Originál naleznete na odkazu: http://m.topky.cz/cl/10/1528473/Nejvacsia-kontaminace-Slovenska--o-které-sa-mlci--Do-pitné-vody-unika-440-jedovatych-látek

Původní článek ze dne 05. 07. 2016, aktualizován dne 05.01.2022

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze