Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Odhalte mangan ve vodě 1. část

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
12.06.2020

Přestože mangan je bezpochyby důležitý prvek pro správné fungování našeho organismu a spolu se železem, přirozeně se vyskytující, jeho nadbytek může pro tělo představovat nebezpečí. Jak se ve vodě projevuje, co nám hrozí při nadměrném příjmu a jak včas předejít nebezpečí se dočtete v následujícím článku.

Mangan představuje jednu z nejběžnějších znečišťujících látek v centralizovaných zdrojích vody. Téměř vždy se vedle znečištění manganem objevuje ve vodě i železo ve vysokém množství. Mangan vstupuje do vody spolu s tekoucí vodou a podzemními toky. Dopomáhá tomu zvětrávání minerálů a vyluhování feromanganových rud, jakož i při procesu rozkladu rostlinných organismů. Rovněž se mangan dostává do vody i důsledkem speciálních hnojiv na rostliny. Mangan a jeho reakce využívá chemický průmysl a dokonce i ocelářský průmysl odkud se spolu s odpadními vodami podniků i továren spadá do podzemních a otevřených vod.

Projevy manganu ve vodě

Na rozdíl od železa, které ve vodě zanechává načervenalé stopy, mangan obvykle vytváří tmavohnědou nebo černou sraženinu a tekutina získá tmavý odstín (viditelné zabarvení vody, kal). Usazeniny manganu se akumulují v domácích spotřebičích, proto často dochází k jejich poruše nebo k rychlému selhání. Voda má podivný zápach a nepříjemnou, adstringentní chuť (jedná se o hořkou pachuť, jako když užíváte antibiotika).

Negativní dopady manganu ve vodě

Negativem manganu je, že se ukládá a hromadí v systémech zásobování vodou. Přemnožení manganových bakterií může způsobovat ucpání vodovodního potrubí , které je pokryto černými výrůstky, čímž se sníží tlak vody, jakož ik poškození funkce a struktury obytných rozvodů. Z bakteriologického hlediska je ztíženo dodávání bezpečné vody, neboť bakterie spotřebovávají tzv. zbylý chlór, proto může dojít k druhotnému znečištění vody, vlivům choroboplodných bakterií. Rovněž mangan poškozuje koupelnovou keramiku (vana, umyvadlo, pisoár, toaleta), což pozorujeme zrakem viditelným zabarvením. na obkládačkách. Mangan způsobuje nepříjemnosti i při praní prádla, na kterém nechává žluté skvrny. Zbavit se vzniklých skvrn bývá obvykle velmi obtížné a finančně nákladné (čistící prostředky, reklamace poškozené techniky). Horší scénář představuje fakt, že mangan se akumuluje rovněž v lidském těle .

Mangán vo vode

Vliv na lidské zdraví

Podle nařízení vlády ČR č.j. 496/2010 Zz je stanoven limit hodnoty železa max. 496/2010 Sb. 0,2 mg/l v pitné vodě a manganu Max. 0,05 mg/l v pitné vodě. Obsah manganu nad určenou hodnotu se považuje za nežádoucí a může vést k otravě. Jeho vysoké hodnoty ovlivňují normální fungování nervového systému - zpomalují ho, což může přispět k rozvoji Parkinsonovy choroby. Přestože původ vytyčených prvků je z jednoho hlediska přirozený (oblast výskytu železné rudy), z druhé strany vznikají uměle – produkt koroze, především u železa.

Oba kovy sice patří do skupiny těžkých kovů, ale na rozdíl od nich nejsou až tak nebezpečné z hlediska působení na zdraví, dokud se nepřekročí jejich stanovený limit. Důsledkem toho, může dojít k alergickým reakcím, k únavě, ke zhoršení paměti či ke křehnutí kostí. Vysoké koncentrace manganu mohou způsobovat ospalost, ztrátu paměti, ztrátu chuti k jídlu a silné bolesti hlavy.

Nejhorší příznaky se projeví nekoordinací pohybů, křečemi či akutními změnami emočního stavu. Mangan - jako jed, může mít velmi škodlivý dopad na plíce i kardiovaskulární systém. Předávkování manganem je obzvláště ohrožující pro těhotné ženy. Hromadění manganu může vést k ucpávání cév a močových kanálů.

Prvotní krok a řešení

Abyste předešli zmíněným nepříjemnostem, způsobeným nadměrnými hodnotami manganu a železa ve vodě, je třeba se předem „pojistit“. My Vám dáváme jistotu nejen dodáním či montáží kvalitních zařízení na úpravu vody , ale i formou rozboru vody . Z nabídky na naší stránce si můžete vybrat hned několik druhů rozborů vody. Pro zjištění hodnot železa a manganu doporučujeme právě certifikovaný Kolaudační rozbor , zahrnující fyzikální, mikrobiologické a chemické měření vybraných ukazatelů. Odebrání vzorku zajišťuje pracovník akreditované laboratoře.

rozbor vody ČistáVoda

Rozbor vody je unikátní, prvotní řešení – jeho výsledky jsou Vaše jistota a pro nás „odrazový můstek“, abychom vyřešili vzniklé problémy s vodou, poradili a především navrhli vhodné řešení pro úpravu vody ať už přímo v domácnosti, nebo při používání vody z vlastního vrtu (studniční voda), ale také ve větších průmyslových společnostech, v kavárnách, v nemocnicích, ve fitnesscentrech a pod. Nabízíme osvědčená zařízení s garancí záruky. Odrazem spokojenosti zákazníků jsou úspěšné realizace , na kterých se podílí celý náš tým. S pracovníky zákaznického servisu se můžete spojit telefonicky, prostřednictvím mejlu nebo nás navštivte osobně na pobočce v Žilině, kde Vám nabízíme bezplatné poradenství a vstřícnou komunikaci. 

Pitná voda rozbor vody

Právě jste dočetli první část série článků, věnovaných problematice manganu ve vodě. Ve druhé části Vám doporučíme vhodná zařízení, aby mangan (spolu se železem) nezpůsobovaly zbytečné problémy ve vašich domácnostech a neměly negativní dopad na zdraví celé rodiny.

Původní článek 12. 06. 2020, aktualizován dne 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze