Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Potřebujete rozbor vody?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.04.2018

Pro zjištění kvality vody je nejlepším řešením provedení rozboru vodu, dle kterého zjistíte přesné hodnoty měřených látek. Jak ale zjistíte, že rozbor vody potřebujete? Většinou tomu nasvědčuje několik příznaků, které můžete na kvalitě vaší vody zpozorovat.

Abyste měli jistotu, že vaše voda je opravdu vhodná k pití a neobsahuje v sobě žádné nebezpečné látky jako jsou: antrazit, bakterie a viry, dusitany a dusičnany, zvýšený chlór a podobně, doporučujeme vám aplikovat rozbor vody, který všechny tyto látky odhalí. Navíc pokud by se odhalilo to, že kvalita vaší vody není až tak dobrá, tak díky rozboru vody vám umíme doporučit nejlepší filtr na vodu , který je přesně pro vás.

Potrebujete rozbor vody?

Základní otázka zní

"Máte k dispozici výsledky rozboru vody?" Tak zní jedna z prvních otázek, na kterou se vás zeptá kdokoli, s kým budete řešit úpravu vody . Vždy totiž potřebujeme vědět, co konkrétně a v jakém množství chcete z vody odfiltrovat. Vstupní hodnoty jsou důležité zejména u větších úpraven vody, které se na jejich základě nastavují pro správné fungování.

Jak zjistíte, že potřebujete rozbor vody?

Většinou tomu nasvědčuje několik příznaků, které můžete na kvalitě vaší vody zpozorovat:

1. Změna chutě vody , která nejčastěji nastává při zvýšeném obsahu chlóru ve vodě . Také tomu může nasvědčovat znečištění vody železem, manganem nebo jinými látkami, které ve zvýšené koncentraci způsobují nejen problémy na spotřebičích, ale negativně ovlivňují i lidské zdraví. V případě koncentrace železa ve vodě v poměru přibližně 0,8 mg/l a více začíná být její chuť „kovová“.

2. Pach vody je rovněž většinou způsoben chlórem, který by se měl v pitné vodě nacházet v maximálním množství 0,3mg/l. Problémy však nezpůsobuje jen pití vody s vysokým obsahem chlóru, ale také samotné sprchování (zejména v horké vodě), kdy se dostává do těla přes pokožku, případně vzdychováním výparů. Proto není vhodné takovou vodu používat ani pro užitkové účely. Nepříjemný zápach vody může také naznačovat fekální znečištění vodního zdroje.

3. Zbarvení vody do hněda či vytváření mastných skvrn/černých usazenin na hladině vody jsou projevy vysoké koncentrace železa a manganu ve vodě .

Vodný kameň v kúpeľni 4. Vodní kámen

Jedním z jasných příznaků, že kvalita vaší vody není stoprocentní, je také tvorba vodního kamene. Jedná se o nepříjemné bílé či nažloutlé nánosy, které se tvoří na sanitě v koupelně, vodovodních bateriích či spotřebičích (rychlovarná konvice, myčka na nádobí, pračka a podobně). Kromě nevzhledného povlaku však tvrdá voda způsobuje i další problémy – například výrazné zvýšení nákladů za energie, čistící prostředky, sníženou výkonnost a životnost topných zařízení či vysoušení pokožky a vlasů. Provedením rozboru vody v tomto případě zjistíte, jaká je přesná hodnota tvrdosti vody, zda a v jakém rozsahu je zapotřebí její změkčení.

Zdravotní komplikace způsobené špatnou kvalitou vody

V některých případech však voda může mít běžnou chuť, barvu a neutrální vůni, přesto obsahovat látky či mikroorganismy, které jsou pro lidský organismus nebezpečné . Jedná se například o některé typy bakterií, které způsobují nevolnost nebo zažívací potíže. Špatné kvalitě pitné vody mohou nasvědčovat i jiné zdravotní problémy – špatné výsledky krevních testů, srdečně-cévní onemocnění, nesprávné fungování ledvin, vznik močových kamenů a další.

Historie chorob ze znečištěné vody

Vznik zdravotních onemocnění vlivem špatné kvality vody je běžným jevem v zemích třetího světa. Pití „špinavé“ vody bylo dokonce důvodem vypuknutí epidemie cholery v Anglii v roce 1854 – nikdo ze začátku netušil, co nemoc způsobuje. Teprve místní lékař John Snow zjistil, že příčinou rychlého šíření onemocnění a úmrtí stovek lidí je kontaminovaná voda v řece Temže protékající přes Londýn, kterou využívalo jako zdroj vody množství obyvatel. Důvodem znečištění bylo vypouštění splašků, které navíc vlivem horkého počasí začaly kvasit. Jelikož se teorie lékaře potvrdila, odpovědné orgány musely začít jednat a následoval zákaz pití vody ze znečištěného zdroje. Počet úmrtí v důsledku cholery výrazně poklesl a aby se situace neopakovala, byl vybudován nový systém kanalizace a další opatření pro vyčištění vody. I díky tomu dnes patří Temže mezi nejčistší řeky na světě.

Cholera v Londýne v dôsledku znečistenej vody

Pro zjištění kvality vody je nejlepším řešením provedení rozboru vody , podle kterého zjistíte přesné hodnoty měřených látek. Je na vás, jestli si vyberete komplexní analýzu kvality vody nebo jen informativní měření vybraných ukazatelů.

Původní článek ze dne 03. 01. 2018, aktualizován dne 02. 01. 2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze