Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jaké materiály je možné použít na rozvod vody?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.04.2018

Úprava vody nesouvisí jen s výběrem vhodného filtračního zařízení, ale důležité je také myslet na kvalitní materiály, které jsou určeny na rozvod vody. Nejčastěji vyhledávanými materiály jsou zejména kovy, plast a jiné kombinace.

Samotná úprava vody nezahrnuje jen použití vhodného filtračního zařízení na vodu, ale důležité je zvolit i kvalitní materiály na rozvod vody v celém objektu. Nejčastěji používanými materiály u domácích rozvodů jsou kovy (ocel, měď, olov, litina, mosaz), případně plast nebo jejich kombinace. 

Trubky Eurotis

Jaké materiály je možné použít?

Eurotel: 
Nerezové trubky Eurotel jsou používány pro vnitřní i venkovní rozvody pitné a užitkové vody, připojování topných těles či systémy ústředního topení. Jednou z hlavních výhod je, že  trubky mají speciální strukturu, díky ní je lze snadno přizpůsobovat a ohýbat do úhlu až 180°, a to bez použití jakýchkoliv nástrojů. 
Používané velikosti: 1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovní teplota: -10 až + 120°C
Pracovní přetlak: PN 16 

 

PPR trubkyPPR (polypropylen): 
PPR materiál, nazývaný také statistický polypropylen, je možné použít (na rozdíl od některých jiných plastových materiálů) na rozvody teplé i studené vody. Mezi výhody používání polypropylenových trubek se zařazují zejména dlouhá životnost (až 50 let), ekologičnost a recyklovatelnost, snadná montáž a manipulace, hygienická nezávadnost a odolnost vůči chemikáliím, nízká hlučnost a tlakové ztráty třením, nevodivost. Oblíbené jsou i díky poměrně nízké ceně. Polypropylenové trubky se spojují polyfuzním svařováním a mechanicky spojkami. 
Používané velikosti:  3/8", 1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovní teplota:  do +60°C
Pracovní přetlak:  PN 16 

 

HliníkoplastHliníkoplast: 
I v tomto případě je velkou výhodou hygienická nezávadnost, neboť polybutylen je jedním z nejhygieničtějších materiálů. Oblíbeným a velmi používaným byl zejména v minulosti i díky jednoduché montáži a manipulaci - jde o  plně rozebíratelný systém, který lze poskládat, následně rozložit a opět poskládat.  
Používané velikosti:  16mm, 20mm, 26mm
Pracovní teplota:  do + 95°C
Pracovní přetlak:  PN 10

 

RP trubkyRP: 
Trubky RP představují ideální řešení pro rozvod pitné a užitkové vody, závlahy a tlakovou kanalizaci  v exteriéru. Jde o vysoce  flexibilní materiál  s odolností vůči zlomení, otěrům, ale i povětrnostním vlivům. 
Používané velikosti:  1/2", 3/4", 1", 5/4"
Pracovní teplota:  -40 až +110°C
Pracovní přetlak:  PN 10 

 

Mirelon izolaceMirelon izolace: 
Mirelon izolace představuje trubice z pěnového polyetylénu s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Snadná manipulace a ohebnost, ekologičnost, recyklovatelnost a chemická odolnost jsou hlavními výhodami tohoto materiálu. Mirelon izolaci je možné použít při tepelné izolaci rozvodů studené i teplé užitkové vody.
Používané velikosti:  26x3mm, 33x5mm
Pracovní teplota:  - 65 až +90°C

 

měděná trubkaMěděná trubka:
Měděné trubky se používají při proudění teplé i studené vody a vyznačují se  vysokou životností, kde i po dlouhodobém provozu zůstává vnitřní povrch nenarušený, jsou odolné voči korozi, UV záření i změnám teplot. Měď je při výrobě vodovodních potrubí považována za zdravotně nezávadný materiál, protože se na jejích vnitřních stěnách tvoří  ochranná vrstva oxidu mědi, která dokonce dokáže zabít některé druhy bakterií. Další výhodou je 100% recyklovatelnost, univerzálnost materiálu i  nehořlavost  (bod tání mědi je až 1083°C).
Používané velikosti:  15x1mm, 18x1mm, 22x1mm, 28x1mm

 

pozinkovaná troubaPozinkovaná trouba: 
Velmi často používaným materiálem byly v minulosti pozinkované trubky, jejichž životnost však není tak dobrá, jako v případech materiálů uvedených výše (uvádí se okolo 15 let, avšak v nepříznivých podmínkách nastává poškození již dříve). Použití pozinkovaných potrubí se nedoporučuje zejména při teplé vodě, kdy se již po 2-3 letech musí měnit z důvodu koroze, která vzniká nejčastěji na základě usazování pevných částic a biofilmu na vnitřních stěnách trubek. 
Používané velikosti: 1/2", 3/4", 1", 5/4"

 

V případě zájmu o další informace nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme.

Původní článek ze dne 31. 07. 2017, aktualizovaný dne 30. 08. 2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze