Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Ideální úprava vody ze studny - jak na to?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
17.05.2018

Uvažujete o užívaní vody v domácnosti ze studny? Výborná volba z dlouhodobého hlediska. Avšak jaké to přináší dodatečné náklady? Podívejme se na příklady, které ve většině případů budete muset řešit.

I vy využíváte vodu ze studny? Jedná se sice o levnější variantu využívání vody, ale víte, že i tato forma v sobě ukrývá různé dodatečné náklady? I vodu ze studny je třeba ošetřovat, aby se dala využívat bez vážnějších zdravotních problémů.

Kvalitní rozbor vody tvoří základ

Máte-li v plánu používat vodu z vlastního zdroje,  vždy se doporučuje analýza vody formou rozboru vody. Ten vám pomůže odhalit kvalitu vaší vody a tedy i jakou formou by bylo nejvhodnější vodu upravit. Rovněž vám rozbor vody pomůže odhalit zda náhodou voda neobsahuje nějaké nebezpečné, toxické látky díky čemuž vám pomůže vám zjistit to, že jestli je voda vhodná k pití nebo ne. Pomocí rozboru vody umíte zjistit i to, jaký stupeň tvrdosti má právě vaše voda.

Mechanická filtrace

Při každém čerpání studniční vody budete muset instalovat kvalitní mechanickou predifiltraci. Jedná se o úplně první volbu filtrování těch největších částic z vody, které by mohly poškodit celý vodní systém, a zároveň přispět k čištění vody ze studny. Tyto filtry svým způsobem pracují jako houby, což znamená, že čistou vodu propustí a nečistoty zachytí. Kvalitní mechanická předfiltrace zachytí mechanické nečistoty ve vodě (písek, hlína, rez, jíl...) a další části, které by mohly poškodit vodovodní potrubí a celkově rozvody v domě.

UV dezinfekce

Protože voda z vlastních zdrojů není žádným způsobem dezinfikována (na rozdíl od obecně vody, která je dostatečně prochlorovaná), v rámci čištění vody ve studni je třeba zajistit kvalitní dezinfekci vody. V drtivé většině studničních vod se vyskytují velké hodnoty bakterií a virů. Pozor, i v případě, že vám rozbor vody ukáže nulové mikrobiologické znečištění – je velmi pravděpodobné, že v budoucnu do vody bakterie prosáknou.

Protože úprava vody chlorem není úplně nejvhodnější z ekonomických a zdravotních důvodů, alternativou se staly UV lampy na vodu. Ty vodu dezinfikují bez přidání jakýchkoli látek, čímž jsou 100% ekologické a navíc nevyžadují žádnou přehnanou péči. Takový druh dezinfekce nemění ani chemický či fyzikální charakter vody, likviduje jen mikroorganismy.

UV lampa Cintropur

AQUAPHOR WATERBOSS 3v1

Častým problémem slovenských vod je vodní kámen spolu se zvýšeným obsahem železa a manganu, a to hlavně při hlubších vrtech. Tyto látky se usazují ve vodovodním potrubí, topném systému, koupelně a podobně. Využívání vody se zvýšenými hodnotami těchto látek je nejen nekomfortní, ale také neekonomické. Řešením může být přístroj, který byl navržen pro extrémní hodnoty látek ve studničních vodách - Aquaphor Waterboss. Jedná se o americký výrobek.

Filtr na vodu s velmi jemnou pryskyřicí dokáže odfiltrovat hodnoty železa a manganu až do 15 mg/l, resp. 5 mg/l v případě manganu. Další výhodou je multifunkčnost zařízení, neboť dokáže zároveň trvale odstranit vodní kámen, a to až do hodnot 80°dH. To se odráží i ve snížení množství používaných pracích prášků a jiných čistících prostředků. Kombinací těchto přístrojů dosáhnete ve více než 90% případů bezproblémové kvality vody, ať už při kolaudaci, ale i dlouhodobém využívání, a to až několik desítek let.

Pokud máte o některý z nich zájem nebo máte jakékoli dotazy, kontaktujte nás.

Původní článek ze dne 28. 7. 2017, aktualizován dne 17. 1. 2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze