Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

5 příkladů, jak vypadá tvrdá voda

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
18.05.2018

Tvrdá voda a vodní kámen způsobuje v domácnosti celou řadu problémů, přes nevzhledný povlak na spotřebičích, vysoušení pokožky a vlasů až po výrazné zvýšení nákladů za energie. V článku se zaměříme na konkrétní příklady, které se ve vaší domácnosti objeví, pokud používáte tvrdou vodu.

Tvrdá voda představuje problém ve většině českých domácnosti. V článku mapa tvrdosti vody  jsme vám znázornili, jak vypadá tvrdost vody v jednotlivých českých okresech. Dnes bychom vám chtěli popsat a charakterizovat 5 názorných příkladů, kde všude se tvoří vodní kámen ve vaší domácnosti.

Príklady tvrdej vody

Tvrdá voda a vodní kámen způsobuje v domácnosti celou řadu problémů, přes nevzhledný povlak na spotřebičích, vysoušení pokožky a vlasů až po výrazné zvýšení nákladů za energie. O tom, co všechno změkčení vody vyřeší a jaké přináší měkká voda výhody, jsme již psali na našem blogu. V tomto článku se zaměříme na konkrétní příklady, které se ve vaší domácnosti objeví, pokud používáte tvrdou vodu .

Vodný kameň na vodovodnej batérii


1. Usazeniny na vodovodní armatuře

Nevzhledný bílý nebo nažloutlý povlak na vodovodní baterii a další armatuře v koupelně nebo kuchyni je jasným znakem zvýšené tvrdosti vody. Při sprchování můžete zpozorovat vytvořený vodní kámen i na sprchové hlavici. Ovšem nejen bílý povlak je problém. Starosti může nadělat i hromadění se vodního kamene v dírkách na sprchové hlavici, díky čemuž se dírky stávají neprůchodnými a sprchová hlavice (zejména masážní) ztrácí svoji účinnost. Na základě toho s jistotou víte, že ve vaší vodě je vysoký obsah vápníku a hořčíku a je zapotřebí její změkčení. Nepříjemný bílý povlak však najdete také na koupelnových dlaždicích

 

Vodný kameň v rýchlovarnej kanvici
2. Vodní kámen a rychlovarná konvice

S usazením vodního kamene v rychlovarné konvici se setkal už asi každý z nás. Určitě se vám častokrát stalo, že velké nánosy vodního kamene zůstaly ve vašem nápoji, nebo tloušťka vodního kamene byla tak hrubá, že se topná spirála přehřála a rychlovarná konvice zůstala v koši. Internet je plný návodů, jak jej jednoduše odstranit, ale jen na krátko. Nejčastěji se používá kyselina citrónová či ocet , ale všechna tato řešení působí jen krátkodobě. Po určité době se vodní kámen v konvici opět vytvoří, proto je ideálním, a zejména trvalým, řešením je využít změkčovač vody. V případě vysoké tvrdosti vody se problému s vodním kamenem nevyhnete ani při používání jiných kuchyňských spotřebičů s ohřevem, například kávovar.

Vodný kameň v práčke 3. Zanesené topné těleso v pračce

Ideálním prostředím pro tvorbu vodního kamene jsou i topné spirály v pračce a dalších spotřebičích. Problémem bývá fakt, že jsou ukryty uvnitř zařízení a nevidíme tak pouhým okem, když jsou zanesené. Můžeme však zpozorovat zvýšené náklady na energie, prací prostředky či nedokonale oprané a zatvrdlé prádlo. Zanesení topného tělesa a dalších částí pračky může vyústit až v její zkažení. V takovém případě většinou reklamace nebývají výrobcem uznány. Podobný problém mívá i myčka na nádobí, či jiné spotřebiče.

 

Vodný kameň v bojleri 4. Vodní kámen v bojleru

Rizikovým zařízením v domácnosti, kde se ve velkém tvoří vodní kámen, je bojler či jiné zařízení sloužící k ohřevu vody. Voda ohřívaná v takovém prostředí následně protéká celým systémem a využíváme ji také k pití. Vrstva vodního kamene navíc působí jako tepelný izolant a způsobuje výrazné energetické ztráty. Právě úspora elektrické energie až o 50% při vytápění a zvýšená výkonnost topných těles patří mezi hlavní výhody změkčení vody. Při používání měkké vody je chráněn nejen topný systém, ale také potrubí, rozvody a spotřebiče.


Usadeniny na sklenenom riade

5. Skvrny na skleněném nádobí

Vysoká tvrdost vody se může projevit také usazeninami na skleněném nádobí, na kterém po vysušení zůstanou skvrny. Kromě kuchyňského nádobí se skvrny z vodního kamene vyskytují také na dalších skleněných površích (například sprchový kout).

 

Vodní kámen se tedy tvoří všude tam, kudy protéká tvrdá voda – ve spotřebičích, topných tělesech ale i celém vodovodním systému. Zpozorovali jste některý z uvedených příkladů i ve vaší domácnosti? V případě zájmu o řešení problému s tvrdou vodou a vodním kamenem se neváhejte obrátit na naše odborníky .

Původní článek 18.05. 2018, aktualizován dne 31.12.2021

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze