Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak zjistit tvrdost vody v domácnosti

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
09.08.2018

Usazuje se ve vaší domácnosti ve velké míře vodní kámen? Pokud vás už nebaví neustále čištění usazenin z rychlovarné konvice či vodovodních baterií a chcete investovat do zařízení na změkčení vody, je na začátek třeba zjistit, jaká je reálná tvrdost vody. Nejrychlejším a zároveň přesným způsobem je použití německých kapek. 

 

V Čechách se v průměru každá druhá domácnost potýká s problémem jménem tvrdá voda, se kterou se spojuje i vodní kámen. V našem blogu naleznete také detailní mapu tvrdosti vody v jednotlivých okresech. Tyto problémy umíte vyřešit pořízením zařízení, které známe pod označením změkčovač vody. Nicméně před pořízením tohoto zařízení vám doporučujeme provést měření tvrdosti vody. Dnes bychom vám chtěli představit nejjednodušší typy, jak umíte odhalit tvrdost vody ve vaší domácnosti, jednoduše, rychle a levně.

Vodní kámen v koupelni

Jak zjistíte, zda máte tvrdou vodu?

Měření je možné více způsoby, ne všechny jsou však stejně přesné: Nejméně konkrétní a spíše jen informativní domácí test tvrdosti vody jsme vám sepsali nedávno v článku. Postup je opravdu jednoduchý a postačí vám na něj PET láhev a trocha tekutého mýdla. Na základě výsledku můžete snadno posoudit, zda je voda tvrdá nebo měkká. Avšak celý pokus je ovlivněn kvalitou a množstvím použitého mýdla, Je dost možné, že při použití 2 různých druhů mýdel, by vám vyšly rozdílné výsledky.

Lakmusové indikátorové papírky pro měření množství chlóru ve vodě

Měření za pomoci lakmusu je velmi podobné měření pH. Není 100% přesné, ale určíte ním alespoň přibližnou hodnotu tvrdosti vody. Je však spolehlivější než výše zmíněný typ domácího testování. Lakmusový papírek lze aplikovat jak pro pitnou vodu, tak pro vodu ve vířivce/bazénech a podobně. Díky přehledné škále s výsledky, kterou naleznete na zadní straně obalu, umíte rychle, přesně a spolehlivě zjistit naměřenou hodnotu tvrdosti vody. Specializované laboratoře používají k měření kvality iontový chromatograf či speciální přístroj s názvem fotometr. Ten přesvítí vodu a zobrazí přesné parametry látek ve vodě.

Jde to rychle, jednoduše a přesně za pomoci kapek

Našim klientům doporučujeme měřit tvrdost vody pomocí německých kapek. Jejich použití je opravdu jednoduché a zároveň velmi přesné. Při práci je dokonce používají i naši servisní technici. Kapky se doporučuje využívat i při testování účinnosti katexových změkčovačů vody. Pomocí našeho testeru změříte obsah vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+) ve vodě - látek, které způsobují tvrdost vody. Kapky měří rozpuštěný vápník a hořčík ve vodě, z toho důvodu se hodnota stanovuje v německých stupních dH.

Sada pro měření tvrdosti vody

Návod na použití kapek

Při použití sady pro měření tvrdosti vody postupujte následovně:

  1. Do lahvičky o objemu 5 ml (je součástí balení) nalijte po rysku vaši vodu.
  2. Následně kapejte po jedné kapce přiložený roztok (1 kapka představuje 1 °dH).
  3. Kapejte dokud voda v lahvi nezmění barvu. Počet kapek, které jste dosud přidali do vody představují výslednou tvrdost vody v °dH.

To znamená, že pokud jste nakapali 6 kapek, dokud nastala změna barvy vody, výsledná hodnota tvrdosti vody je 6 °dH.

Pokud uvažujete nad řešením problémů s vodním kamenem a chtěli byste ho konzultovat s odborníkem, neváhejte se na nás obrátit. V rámci našich služeb vám rádi poskytneme obhlídku a měření tvrdosti vody zdarma přímo u vás doma. Neváhejte nás kontaktovat.

Původní článek ze dne 09.08.2018, aktualizován dne 28.12.2021

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze