Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Zajímavosti o vodě z různých koutů Evropy

Vodní vlog
od Čistá Voda
18.05.2018

Na našem blogu naleznete spoustu zajímavých článků o tom, v jakém stavu jsou naše pitné zdroje. Ale víte, jak jsou na tom známé turistické destinace? Jakou kvalitu vody nabízejí svým obyvatelům a turistům známé Evropské země? Dozvíte se to v nabízeném článku.

Už asi všichni dobře víme, že kvalita pitné vody v naší zemi není úplně v pořádku. I jiné státy v Evropě mají problémy s pitnou vodou. I když u nás vám umíme zjistit kvalitu vaší vody rychle a jednoduše prostřednictvím rozboru vody , podívejte se orientačně, jak jsou na tom ostatní velké země Evropy.



Mapa zaujímavosti o vode Taliansko ITÁLIE:

  • V oblasti znečištění vody mají v této zemi výrazný vliv časté přírodní katastrofy (záplavy, zemětřesení, sesuvy půdy…). V roce 2013 bylo zaznamenáno 112 významných sesuvů půdy, což často vede k záplavám. Ty postihují v Itálii více než 6 milionů lidí ročně.
  • Podzemní voda v Itálii je ohrožuje i komunální odpad, jehož je v této zemi opravdu vysoké množství, přičemž na celém území v roce 2013 tvořil až 29,6 milionu tun, z nichž bylo 37% zneškodněno na skládkách. Dobrou zprávou je, že téměř 40% z odpadu bylo odesláno k recyklaci nebo ke kompostování.
  • V důsledku znečištění vod v zemi je ohroženo velké množství živočišných druhů a rostlin – podle statistik jde o více než 30% obratlovců a ještě o něco více rostlin. Itálie je totiž domovem až poloviny evropských druhů rostlin a třetiny různých druhů živočichů.

Mapa zaujímavosti o vode Španielsko ŠPANĚLSKO:

  • Studie dokazují, že Španělsko za posledních 20 let ztratilo 20% svých zdrojů pitné vody (jedná se o průměr celé země, v některých oblastech to bylo až 40%). Pokud se situaci nepodaří zlepšit, je více než jisté, že bude toto číslo v příštích deseti letech narůstat.
  • Více než 80% vody, která se v zemi používá, směřuje na zemědělský průmysl. Stejně jako v mnoha dalších zemích toto odvětví nejvíce přispívá ke znečištění vod. Probíhá zde tedy nekonečný kruh využívání a kontaminace vody.
  • 33% španělských sladkovodních řek je velmi znečištěných a kontaminovaných. Pouze 9% všech řek je dostatečně čistých a vhodných k lidské spotřebě bez potřeby výrazné úpravy vody.
  • Téměř polovina vody, která je každý rok v zemi čerpána, je používána nelegálně ze studní nesplňujících předpisy. Díky čemu se nahromazují dusitany a dusičnany v povrchových vodních zdrojích a zvýšená salinita vody.
  • V oblasti vody se považuje Španělsko za jednu z nejvíce znečištěných zemí v Evropě. Nedostatek obnovitelných zdrojů vody v zemi stoupl v současnosti nad evropský průměr (až 60%) av příštích letech se v případě nedostatečného zásahu očekává další nárůst.

Mapa zaujímavosti o vode Grécko ŘECKO:

  • Kvalita vody v Řecku je výrazně ovlivněna okolními zeměmi, neboť 30% zdrojů pitné vody Řecka pochází z oblastí mimo jeho hranice. Navíc při nadměrném využívání řek v sousedních zemích zůstává úroveň množství čisté vody pro Řecko velmi nízká. I když se mluví o různých dohodách, nic ještě nebylo oficiálně určeno, takže je kvalita vody v Řecku i nadále závislá na vlivu okolních zemí.
  • Jen 13% roční spotřeby vody v Řecku využívají domácnosti, zatímco až 85% z celkové spotřeby vody je využíváno v zemědělství. Toto číslo by se dalo snížit zavedením lepších zemědělských postupů a ekologičtějších metod pěstování plodin (jedním z největších problémů je zavlažování).

Mapa zaujímavosti o vode Nemecko NĚMECKO:

  • Studie, která byla v Německu provedena v roce 2011, ukázala, že sladkovodní zdroje v zemi jsou znečištěny až 331 různými typy škodlivin včetně bakterií, sedimentů či pro člověka jedovatých látek (např. olovo, arsen). Tyto znečišťující látky však nejsou regulovány německou vládou, takže z právního hlediska není nikdo nucen je z vody odstranit.

 

 

 


ANGLIE :

  • Na území Anglie se každoročně vyskytuje více než tři tisíce případů znečištění ropou a dalšími palivy, která způsobují výrazné znečištění vodních zdrojů a úhyn populace ryb, ptáků a rostlin v těchto oblastech. Ve většině případů jde o cílevědomé vypouštění škodlivých látek do vody, případně náhodný únik během přepravy skladovacích kontejnerů, které nebyly dobře udržovány.

Mapa zaujímavosti o vode Anglicko

  • Podle studií, které byly v Anglii provedeny agenturou pro životní prostředí v roce 2015, je jen 17% všech řek v zemi v dobrém stavu a nepředstavují zdravotní rizika. Jedná se o rapidní pokles, jelikož v roce 2014 to bylo 29%.
  • Znečištění vody v anglických řekách vede každoročně k velkému počtu chorob spojených se špatnou kvalitou vody. Jedním z velkých rizik je například Weilova choroba, která může být až smrtelná a v roce 2009 byla zjištěna u 58 lidí v zemi. Každý rok se zde také objevuje více než pět tisíc případů lidí infikovaných kryptosporidiózou – onemocněním způsobeným parazitem ze znečištěných vodních zdrojů.


Mapa zaujímavosti o vode Francúzsko FRANCIE:

  • Na základě studie provedené v roce 2014 bylo zjištěno, že přibližně 1,5 milionu lidí žijících ve Francii používá dennodenně znečištěnou vodu, přičemž v 63% šlo o pitnou vodu kontaminovanou pesticidy. Převážně jde o venkovské oblasti, ve kterých znečištění vody souvisí se zemědělskými činnostmi.
  • Znečištění vody v zemi je nejčastěji zaznamenáno v malých vesničkách po celé Francii a v zemědělských oblastech kolem Paříže. Nejvíce znečištěnou vodu vykazuje město Berck na severu země.
  • Jednou z hlavních příčin znečištění vodních zdrojů ve Francii jsou řasy na březích Bretaně, jejichž množství se zvyšuje kvůli stále vyššímu obsahu dusičnanů ve vodě pocházejících z blízkých zemědělských oblastí. Ve spojení s těmito řasami byl dokonce v roce 2010 zaznamenán i případ úmrtí kvůli toxickému plynu, který produkují.

Zdroj informací: all-about-water-filters.com

Jak jste mohli vidět výše, nejen naše země má problém s vodními zdroji a kontaminací vody. Chcete-li mít jistotu ohledně toho, jaká kvalita vody je ve vaší domácnosti objednejte si rozbor vody, v případě zájmu nás kontaktujte.

Původní článek ze dne 12.7.2017, aktualizován dne 31.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze