Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Vrtaná studna - jak na to?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
12.06.2022

Přemýšlíte nad vlastní studnou? Při budování vlastní studny je třeba zvážit výhody i nevýhody, proto v tomto článku přinášíme přehledné shrnutí základních bodů, na co vše je třeba myslet, při budování nového zdroje pitné vody.

S rostoucími výdaji na vodu představuje vlastní studna ideální zdroj jak užitkové, tak pitné vody. Nesmíme však zapomínat na fakt, že je třeba obrátit se na autorizovanou certifikovanou firmu, která se specializuje na vrtání studní.

Studňa

1, Zvažte klady a zápory vlastního zdroje vody v porovnání s městskou vodou

Vrtání studny zahrnuje vyšší počáteční náklady než připojení k veřejnému vodovodu, stejně tak i rizika, že nenajdete dostatek vody nebo voda nebude mít dostatečnou kvalitu. Rovněž je třeba počítat s možností trvalých nákladů na čerpání vody a udržování studny. V některých oblastech však obyvatelé mohou čekat roky na napojení na veřejný vodovod a proto nemají na výběr.

Měli byste počítat is faktem, že v případě výpadku elektřiny můžete přijít o zdroj vody. Jelikož většina čerpadel je na elektřinu, voda se nebude mít jak dostat do domácnosti.

Je třeba brát v úvahu i fakt, že u vody z vlastní studny je nutné pravidelné měření obsahu látek a kontrola kvality vody. Nejčastěji se zajišťuje prostřednictvím rozboru vody. Ten by se měl aplikovat minimálně 1x do roka. Ale pokud i výsledky rozboru vody budou přijatelné, může se stát, že si studnu nechtěně kontaminujete sami a nemusíte o tom vůbec vědět. Pokud využíváte na zahradě různé pesticidy nebo dusíkatá hnojiva, ty se mohou dostávat do spodní vody a následně může být znečištěná voda ve studni. Taková voda by se pak neměla používat k vaření. Převaření v boji s dusičnany nestačí a může se stát, že přítomné dusičnany se v trávicí soustavě změní na dusitany. Ty představují potenciální nebezpečí pro zdraví starších a nemocných lidí, a stejně jsou nebezpečné pro děti nebo těhotné ženy.

U vlastní studny je vždy výhodné využívat filtr na vodu, který dokáže odstranit různé mechanické nečistoty, jako jsou písek, štěrk a podobně. Pro dekontaminaci od různých mikrobiologických látek ( bakterie, viry ,...) doporučujeme zákazníkům pořídit si filtr s UV lampou. Abyste měli jistotu, že voda ve studni je opravdu čistá a můžete ji využívat třeba i na vaření pořiďte si multifunkční filtry. Jedná se o zařízení, které ve většině případů nabízí spojení klasického mechanického filtru, filtru s aktivním uhlím a zařízením s UV lampou.

2, Základem je hydrogeologický průzkum

Před samotným budováním studny by prvním krokem (ze zákona) měl být geologický rozbor. Pomocí něj umíte odhalit přesnou pozici vodního pramene, díky čemuž není zapotřebí rozkopávání celé zahrady. Pomocí tohoto průzkumu se zjistí, jaké množství podzemní vody se na pozemku nachází, případně jaká je její kvalita. Navíc pomůže odhalit i odpověď na otázku jaký druh je vhodnější zda kopaná studna nebo vrtaná studna. V neposlední řadě odhalí také nejvhodnější hloubku vrtu.

3,Vhodné umístění studny na pozemku

U studny je důležité její správné umístění. Studna nesmí snižovat množství vody v okolních, sousedních studnách. I z toho důvodu je povinnost, ještě před samotným vrtáním, vlastnit písemný souhlas (může být i ústní dohoda) od nejbližších sousedů. Sousedé mohou poskytnout potřebné a cenné informace o tom, kolik vody dokážou okolní studny vyprodukovat a v jaké kvalitě.

Jelikož studna bude pravděpodobně zdrojem pitné vody, je třeba ji umisťovat na dobře odvodněnou a zejména vyvýšenou půdu v přiměřené vzdálenosti od potenciálních nečistot.

Příklady nevhodných míst :

  • Okapový žlab budovy – 1,5 m
  • Septik - 15 m
  • Skládka odpadu - 300 m
  • Konstrukce budovy nebo novostavby — 1.5 m
  • Kanalizace – 15 m
  • Suché WC (latrina) - 15 m

4, Získejte všechna potřebná povolení k vrtání studní

S vrtáním studny se pojí i velké množství byrokracie. Proto je vhodné navštívit všechny potřebné úřady a instituce, jako je například stavební úřad, městský úřad a podobně, ještě před samotným budováním. Je nutné si ověřit aktuálnost zákonů a nařízení, které jsou s vyhloubením studny spojeny.

5, Hloubení vrtu a příslušenství

U vrtané studny by se měla hloubka vrtu pohybovat v úrovni od 20-30 m (někdy i více). U vrtů do 30 m není nutná technická dokumentace. Samotné hloubení se provádí jaderným, drapákovým, nárazovým nebo rotačním způsobem. Celé hloubení studny se skládá z 5-ti základních kroků:

  1. Vrtání: samotný otvor na studni závisí na jejím využití.
  2. Vystrojení: vrt studny se vyvložkuje speciálními pažnicemi, které jsou umístěny uprostřed vyhloubeného otvoru. Pažnice je na dně ukončena zátkou, která splňuje funkci kalové nádrže.
  3. Obsypání: prostor mezi pažnicí a stěnou vrtu je vyplněn vodárenským štěrkem. Jeho úkol je zabraňovat sesypům půdy, které by mohly zasypat a znehodnotit studnu.
  4. Utěsnění: pažnice v horní části vrtu se vyplní, aby se zamezil přísun povrchové vody do studny. Těsnění musí vyplňovat celý prostor mezi pažnicí a stěnou vrtu. Mezi těsnění a obsyp se umísťuje přechodová vrstva, která zabraňuje vyplavování jemných částic z těsnící vrstvy do obsypu.
  5. Úprava záhlavic studny: musí být upravena manipulační šachtou, aby zabránila pronikání nečistot a povrchové vody do studny.

U čerstvě naraženého vrtu, je třeba klást důraz na přečerpání vrtu. Vodu doporučujeme přečerpávat alespoň 5-6 týdnů, pár hodin denně. Takovým přečerpáním zabezpečíte pročištění dna a předejdete zakalení a nasávání nečistot do potrubí po připojení do vodovodního systému v domácnosti. V případě, že kal a mechanické nečistoty ve vodě zůstávají i po přečerpání, je vhodné zvolit pro filtrace samoproplachovací mechanické filtry.

6. Čerpadlo

Jedna z nejdůležitějších věcí je ponorné čerpadlo pro studny. Při výběru čerpadla dbejte na správný typ materiálu - nejvhodnější je nerezová ocel, aby čerpadlo mělo co nejdelší životnost. Potom je třeba sledovat výkon a těsnící systém, aby zařízení bylo odolné vůči tlaku.

Ponorné čerpadlo

V naší nabídce naleznete zařízení různých parametrů. Kromě čerpadla je vhodné investovat do systému na hlídání výšky hladiny vody, zpětnou klapku a filtr s UV lampou na studniční vodu.

7, Po vyhloubení studny nezapomínejte na pravidelný rozbor vody

Rozbor vody dokáže dokonale odhalit kvalitu vody, která se ve studni nachází. Rovněž prostřednictvím rozboru vody víte zjistit, které zařízení na úpravu vody, jako je například vodní filtr, UV lampa, multifunkční filtr nebo jiné zařízení, dokáže odstranit problémy s vodou.

Základní rozbor vody pro studny odhalí stupeň tvrdosti, vodivosti, pH, dusičnanu, dusitanů, železa, manganu, amonných iontů a celkové množství rozpuštěných látek. Máte-li zájem o odhalení jiných látek ve vodě než je mikrobiologické znečištění či radiologické znečištění doporučujeme kompletní rozbor vody.

V naší nabídce naleznete různé druhy rozborů vody již jde o kolaudační rozbor vody, který nabízí hned tři druhy kontroly kvality vody, a to z chemického, fyzikálního a mikrobiologického hlediska. Platnost pro účely kolaudace je půl roku. Pokud Vás zaujala nabídka rozborů vody nebo máte zájem o filtr nebo čerpadlo do studny, neváhejte a kontaktujte nás, rádi Vám poradíme a pomůžeme s výběrem.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze