Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Ochrana studniční vody

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
24.01.2020

V současnosti je většina Slováků zásobována vodou z veřejného vodovodu. V některých oblastech však obyvatelé takovou možnost nemají a jsou nuceni spolehnout se na jiný způsob zajištění pitné vody. Řešením je vlastní studna, která nakonec přináší i nespočet výhod. Víte jakým způsobem ji účinně dezinfikovat a předejít kontaminované vodě?

V současnosti je většina Slováků zásobována vodou, jejíž zdroj je veřejný vodovod . V některých oblastech však obyvatelé takovou možnost nemájí a jsou nuceni spolehnout se na jiný způsob, aby je kohouty protékala pitná voda . Řešením je vlastní studna , která nakonec přináší i nespočet výhod, jednou z hlavních je úspora financí, nezávislost na odběratelích a důležitost studní, jakož i větší svobodu při práci vyzdvihují zahrádkáři či chalupáři.

Podceňované varování

Na rozdíl od státních veřejných vodovodů je vlastník domu zodpovědný za údržbu soukromé studny, a proto nejednou Úřad pro dohled nad zdravotní péčí upozorňuje, aby majitelé věnovali vrtům dostatek pozornosti, udržovali a chránili kvalitu dodávky pitné vody pro své domácnosti. Přesto, mnoho lidí nemá dostatek informací o tom jaká kvalita vody je v jejich studni, jaké jsou standardy a normy nebo neví, jak ji dosáhnout či udržovat.

Analýza vody je alfa omega

Rozbor vody, tedy analýza v akreditované laboratoři zkoumá především mikrobiologické, biologické a fyzikálně-chemické ukazatele, které udávají základní obraz o kvalitě vody a indikují její znečištění. Relevantní výsledky pomáhají najít vhodné řešení ochrany, prevence a dávají jistotu spojenou se zdravím. Na základě nich Vám naši zkušení odborníci doporučí vhodné filtrační zařízení pro zlepšení kvality pitné vody a vyberou nejvhodnější systém úpravy vody .

Ochrana studničnej vody

Kdy je zapotřebí rozbor vody?

Analýza vody je dobrovolná, jsou však situace, které vyžadují provést takovou studii. Mezi ně patří, například:

  • - prodej či nákup nemovitostí ( znalecký posudek o čistotě studniční vody může přidat na atraktivitě);
  • - pokud předchozí vlastník nepodrobil vodu analýze je nutné ji provést na vlastní náklady a pro vlastní bezpečnost;
  • zdravotní problémy : kontaminovaná voda ze studny se dříve či později odráží na zdraví členů rodiny, mnohé příznaky vyústí do vážných onemocnění jako jsou alergie, gastrointestinální obtíže či bakteriální onemocnění nebo virové infekce ;
  • - rozbor vody je důležitý při kolaudaci domu, při otevření dětského nebo zdravotního zařízení, sanatoria, kliniky a v případech, kdy kvalita vody hraje důležitou roli;
  • - vliv přírody : analýza studniční vody by se měla provádět na pravidelné bázi s ohledem na koloběh přírody či samotnou lidskou činnost - období sucha, záplavy, toxické látky v hnojivech, stejně tak odpadní vody výrazně ovlivňují kvalitu vody. Obzvlášť během velkých záplav se studna stává náchylnější vůči mikrobiální kontaminaci, neboť v případě silných dešťů se půda nedokáže vyrovnat s velkým průtokem vody a nedochází k přirozené filtraci.
  • - v ojedinělých případech je analýza vody stanovena zákonem: při výrobě balené vody, výrobní činnost v blízkosti vodních útvarů, zalévání potravin určených k prodeji, potravinářský průmysl, strojní průmysl či výstavba mostů a další.

Proč je nutná dezinfekce studny?

Ani na pohled křišťálově čistá voda není garance skutečně čisté a pitné vody v pravém slova smyslu. Právě proto by se měla analýza kvality vody ze studny provádět pravidelně. Třeba mít na paměti, že složení vody se mění vlivem přírodních příčin či na úkor lidské bezohlednosti. Podzemní voda, procházející půdou, s sebou bere různé druhy sedimentů, písek, bahno, jíl či přírodní mikroorganismy. Ačkoli většina z nich je neškodná, existují například patogenní organismy typu: bakterie E. coli ( Escherichia coli ) , enteroviry, hepatitida A(B), bakterie Giardia atd., které mohou způsobit vážné infekční choroby se smrtelnými následky . Takové patogeny většinou vstupují do podzemních vod přes žumpy, povrchové vody , kontaminovaný odtok z farem nebo z pastvin v okolí.

Nabízíme řešení

Prvním klíčovým řešením je rozbor vody . Naše portfolio nabízí hned několik rozborů vody, včetně certifikovaného Kolaudačního rozboru vody , který zahrnuje fyzikální, chemické a mikrobiologické měření , v případě kterého vám přijde po dohodě odebrat vzorek vody pracovník akreditované laboratoře . V případě zjištění mikrobiologického znečištění je dalším důležitým krokem návrh vhodného systému pro účinnou dezinfekci studny .

Naše dlouholeté zkušenosti nás stále více utvrzují v tom, že ekologická metoda úpravy vody s použitím UV záření je účinná, osvědčená a nejvyhledávanější. Toto řešení je naprosto bezpečné vzhledem k tomu, že UV záření nemění fyzikálně-chemické vlastnosti vody, přesto zlikviduje z vody více než 99,99 % mikroorganismů. Jedná se o prospěšnější způsob dezinfekce pitné vody oproti chlorování. Navíc nejsou do vody přidávány žádné chemikálie, nemění se její chuť či vůně a nehrozí riziko předávkování. Naším doporučením je UV lampa od výrobce VIQUA Sterilight, která splňuje garance ekonomické výhodnosti a rychlého účinku.

Další z možností je použití uhlíkového filtru, jehož účinek spočívá v odstranění těžkých kovů, pesticidů, organických látek, navíc odstraňuje zápach z vody a upravuje chuť. Z naší nabídky doporučujeme filtry belgické značky Cintropur, která patří ke špičce na trhu.

Instalace UV lampy

Možností úpravy vody je samozřejmě více. Náš odborný technolog Vám navrhne profesionální řešení s důrazem na individuální požadavky a závažnost problému. Obraťte se na náš zákaznický servis - nabízíme služby a zařízení s garancí nejvyšší kvality.

Původní článek 24.01.2020, aktualizován dne 30.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze