Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Slováci bojují za čistou pitnou vodu

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
24.05.2018

Na ochranu podzemních zásobáren vod se postavili Slováci z občanského sdružení s názvem Za našu vodu. Členové sdružení jsou aktivisté, kterým stav pitné vody není lhostejný a chtějí zajistit každému obyvateli Slovenska čistou a zdravotně nezávadnou pitnou vodu z vodovodu.

Na ochranu podzemních zásobáren vod se postavili Slováci z občanského sdružení s názvem Za našu vodu. Členové sdružení jsou aktivisté, kterým stav pitné vody není lhostejný a chtějí zajistit každému obyvateli Slovenska  čistou a zdravotně nezávadnou pitnou vodu z vodovodu. "Jsme lidé, kteří myslí už teď na to, co budou pít naše děti a vnoučata." Říkají sami aktivisté. Dlouhodobě varují, že podzemní zásoby vody jsou v poslední době neustále ohrožovány nebezpečnými látkami jako jsou pesticidy, dusitany nebo herbicidy." Ochrana vody je nedostatečná a je třeba ji zakotvit do legislativy, a tím zajistit čistou a pitnou vodu pro všechny." Vyjádřila se předsedkyně občanského sdružení.

Pitná voda na Slovensku

Ambasadory kampaně TU VODU NEPI! jsou známé osobnosti jako například Zuzana Kronerová, Zuzana Mauréry, Jana Kirschner či Lukáš Latinák. Právě oni se stávají tvářemi ve videích, v nichž vyzývají veřejnost k tomu, aby se svým podpisem také zapojila do boje proti kontaminaci podzemních vod. (1)

Kampaň můžete podpořit také finančně. Jednorázovým nebo měsíčním poplatkem můžete přispět na kompletní rozbor pitné vody právě v jejich obci a tím zjistit, v jakém stavu je voda z vodovodu, kterou pijí oni i jejich rodina. Momentálně se do této kampaně zapojilo 2 875 lidí a vybralo se již 3 947,50 €.

To, že kampaň má smysl, potvrdil rozbor v obci Kvetoslav v okrese Dunajská Streda, kde se po analýze vody našli zvýšené hodnoty metabolitu chloridazonu v koncentraci 1 ug/l.

"Normy stanovené slovenskou legislativou jsou diametrálně odlišné od norem v okolních zemích, obáváme se tedy, že zde jde jen o nepořádek v slovenské legislativě," uvedla Annamarie Velič, předsedkyně sdružení, které považuje výskyt metabolitu pesticidu v pitné vodě za nepřípustný. (2) Občanské sdružení apeluje na hlavního hygienika SR a také na Ministerstvo životního prostředí SR, aby přehodnotily limit škodlivých látek ve vodě stanovených právními předpisy tak, aby nebylo ohroženo zdraví obyvatelstva nyní a ani za pár let. Bez čisté pitné vody přece nemůžeme existovat.

Více o kampani TU VODU NEPI! si můžete přečíst na stránce občanského sdružení Za naši vodu.

Zdroje:
(1)  V pitné vodě v Kvetoslavově našli metabolit pesticidu 
(2)  Oficiální stránka občanského sdružení

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze