Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Proč jsou katexové změkčovače vody nejlepší volbou?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.05.2018

V čechách i na Slovensku je velká část domácnosti, které trápí problém s názvem tvrdá voda, jejíž produktem je vodní kámen. Nejúčinnějším řešením jak je odstranit je nainstalování změkčovačů vody. Dnes najdete velké množství různých typů těchto přístrojů.

Pár let dozadu byly populární magnetické změkčovače vody, které umístíte na vodovodní potrubí a o nic se nestaráte. Zázračnou silou zabrání tvorbě vodního kamene, podobně na tom jsou i jiné alternativy, například indukční změkčení. Je to levné, bezúdržbové, se snadnou instalací. Takže i lehce prodejní s dobrým marketingem.

Co jsou magnetické změkčovače vody?

Samotný magnetický změkčovač se skládá z 2 silných magnetů, které jsou umístěny na potrubí naproti sobě. Ty na sebe působí magnetickou silou rovnoběžně. Díky využití magnetu nedochází k přímému styku s vodou. Nicméně i zde může nastat problém, kdy voda může vymývat těžký kov, který tvoří nedílnou součást magnetu. Tím pádem se výrazně zkracuje jeho životnost. Instalace takového magnetu je sice jednoduchá, ale pro co nejlepší výsledný efekt je velmi složité jeho umístění, tak aby měl dostatečně silný proud vody.

Síla vodního proudu ovlivňuje odplavování krystalů CaCO3. Při magnetické úpravě Kationty vodíku a hořčíku zůstávají ve vodě, na základě čehož magnetická úprava není až tak efektivní, protože nedokáže tvorbě vodního kamene zcela zabránit, jen jeho tvorbu částečně omezí. Samotní vědci se neumí vyjádřit ani k názoru na pití vody, která je upravena magnetem. Dosud neměli žádné studie ani zkušenosti, které by jim pomohly se utvrdit v tom, že jestli je taková voda zdravotně nezávadná.

Zmekčovač vody

Elektromagnetické změkčovače

Jsou speciální zařízení na úpravu vody, které využívají elektromagnetické pole. Jejich princip spočívá v rozbití struktury vody pomocí působení elektromagnetického pole, na základě čehož dojde k narušení vazeb ve vodě. Voda, jak taková nezměkne, jen se změní její struktura. Pokud takto upravenou vodu necháme déle odstát, čímž zamezíme působení elektromagnetických sil, voda se vrátí do svého původního stavu. Většina výrobců tvrdí, že taková voda by při ideálních podmínkách měla ztratit schopnost vytváření usazenin až na 72 hodin. Toto tvrzení však platí pouze při ideálních podmínkách, které není možné v reálném světě docílit. Ze zkušenosti uživatelů vyplývá, že i zastavení tvorby usazenin není 100%, stále se ve vodě objevuje jemný prášek aragonitových sloučenin.

Naše zkušenosti s magnetickými a elektromagnetickými změkčovači

Jelikož se pravidelně účastníme celosvětových výstav zaměřených na trend úpravy vody, samozřejmě jsme neváhali a zakoupili pár kusů magnetických změkčovačů vody na testování. Elektromagnetická úprava vody poskytla doslova neuspokojivé výsledky, protože změkčení vody magnetem fungovalo pouze v určitých případech a také ne zcela. V určitých podmínkách oslabily tvorbu vodního kamene, avšak vždy to bylo s minimální účinností. Následně na to jsme se rozhodli nedistribuovat tyto produkty k našim klientům. Během tohoto období nám však přišlo mnoho otázek ohledně alternativního změkčení vody, ale také mnoho žádostí o pomoc od klientů, kteří si zakoupili tato zařízení jinde a potřebují pomoc.

Ukázka jedné ze zpráv od klienta:

Správa od klienta

Co doporučujeme my

Jako společnost ČistáVoda sro. jsme se rozhodli proto nenabízet žádný magnetický změkčovač vody, jako "alternativu", neboť nejsme přesvědčeni o jejich funkčnosti a zůstáváme nadále věrni klasickým katexovým změkčovačem. Jde o bezúdržbové elektrické změkčovače vody, na které dostáváme pravidelně pozitivní recenze. Pracují na principu výměny iontů prostřednictvím katexová filtru, jehož součástí je změkčovací pryskyřice, která má za úkol zachycovat kationty hořčíku a vápníku, zároveň je nahrazuje sodík a jeho kationty, které jsou neškodné.

Pro dlouhou životnost a správnou údržbu doporučujeme do katexových změkčovačů pravidelně doplňovat tabletovou sůl. Jedinou alternativu, ke katexové změkčovačem, kterou jsme odzkoušeli a funguje jsou katalytické změkčovače vody MAICO, které účinně zabrání tvorbě vodního kamene, avšak neodstraní ho. Zároveň si uvědomujeme, že mnoho klientů lze ztratíme, protože nenabízíme opravdu "levnou" možnost změkčení vody, avšak nikdy našim pravidlem nebylo a ani nebude "prodat za každou cenu". Proto i nadále budeme nabízet pouze filtry na vodu, které máme otestované a můžeme se za ně zaručit i o pár let.

Původní článek ze dne 09. 11. 2016, aktualizovaný dne 29. 9. 2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze