Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Pitný režim - proč je důležitý?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
18.05.2018

I když dokáže člověk bez potravy přežít až několik týdnů, bez vody by nevydržel déle než tři dny. Voda je pro lidský organismus nesmírně důležitá, ale přesto často pitný režim podceňujeme. Nedostatečným příjmem tekutin se snadno dostáváme do stavu dehydratace, kterou doprovází mnoho nepříjemných příznaků.

Voda je nedílná součást lidského těla, bez které by nepřežil déle než 3 dny. I když máme velké množství informací o tom, jak je pitný režim důležitý, máme častokrát problém s jeho dodržováním. Cítíte se unavení, bolí vás hlava, vaše pokožka je suchá a vypadá nezdravě nebo vás trápí hypertenze ( vysoký krevní tlak)? I to může vyřešit správné dodržování pitného režimu.

Jaké množství vody je třeba vypít?

To, kolik tekutin bychom měli za den přijmout, je velmi individuální. Nelze tedy říci, že pro správné fungování organismu musíme denně vypít například dva litry vody, protože pitný režim ovlivňuje množství vedlejších faktorů. Mezi nimi jde o váhu, věk, zdravotní stav člověka, fyzická aktivita , kterou během dne vynaložíme a dokonce i prostředí, ve kterém se pohybujeme, jeho teplota, vlhkost vzduchu … Určitou část denního příjmu tekutin nám poskytuje i strava (pokud jde o potraviny obsahující vodu, ovoce a zelenina ), ale Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že důležitý je příjem vody prostřednictvím nápojů (80%) a vodou obsaženou v potravinách obvykle nedosáhneme více než 20% denního příjmu tekutin.

Dodržiavanie pitného režimu

Základem je čistá voda

Hlavní složku pitného režimu by měla tvořit kvalitní čistá voda. Náš lidský organismus je totiž tvořen z více než 70% právě vodou, která se podílí na všech důležitých procesech v těle. Voda působí jako přepravce živin, "mazivo" pro klouby a vnitřní orgány, reguluje tělesnou teplotu, poskytuje strukturu buňkám, tkáním a přispívá ke správnému průběhu chemických a metabolických reakcí. Nedostatek vody tak může ovlivnit fyzickou výkonnost, ale výzkumy dokazují, že negativně ovlivňuje i kognitivní funkce. Jaké jsou příznaky dehydratace a co může způsobit?

Projevy dehydratace:

  • sucho v ústech, suchá pokožka,
  • tmavě zbarvená moč,
  • podrážděnost,
  • únava, neschopnost soustředit se,
  • pokles fyzické a duševní výkonnosti,
  • závratě a mdloby,
  • bolest hlavy,
  • bušení srdce, výkyvy krevního tlaku.

Dehydratace je pro náš organismus nebezpečná a přitom je často jen důsledkem toho, že zapomínáme pít vodu, jsme příliš zaneprázdněni prací a jinými povinnostmi nebo nemáme přístup k bezpečné pitné vodě (například při cestování). Všechny tyto příčiny lze jednoduše řešit - pro zapomnětlivce jsou zde různé aplikace, které si nainstalujete do svého mobilního telefonu a automaticky vás během dne budou upozorňovat, abyste si dopřáli sklenici vody. Při cestování zase můžete využít praktické malé filtry na vodu, díky kterým budete mít kvalitní pitnou vodu vždy po ruce.

Dehydratácia

Filtrační konvice na vodu

Filtrační konvice jsou ideální možností filtrace škodlivých látek z vody. Můžete je používat dennodenně a vše, co pro správné fungování potřebují, je jen pravidelná výměna filtru. Na výběr máte širokou škálu takových zařízení a rozlišují se pouze na základě objemu, náhradních filtrů či výrobce (oblíbené jsou konvice Brita Maxtra či Maxima, které naleznete iv naší nabídce). Filtrační konvice na vodu se používá k odstranění chlóru a organických nečistot, do jisté míry sníží i obsah železa, manganu a vápečnatých solí ve vodě. Upravena je také chuť a vůně vody. Kvalitní čistou vodu kdykoli a kdekoli získáte i prostřednictvím cestovního vodního filtru na láhev, který má podobný účinek jako filtrační konvice, ale je kompaktnější a váží jen cca 400 gramů.

Filtračná kanvica

Ionizační konvice

Dalším způsobem, jak zvýšit kvalitu pitné vody, je ionizace. Voda se zvýšeným pH se snáze vstřebává do buněk, a tak zajišťuje lepší hydrataci organismu. Také působí jako silný antioxidant a pomáhá při detoxikaci organizmu. K alkalizaci vody se již nepoužívají jen velké ionizátory vody, které fungují na bázi elektrolýzy, ale praktickou možností je například ionizační konvice AQUAtip® ION pitcher Slim nebo láhev na vodu AQUAtip® ION bottle . Levnou variantou ionizace vody jsou také alkalické tyčinky, které stačí vložit do sklenice s vodou.

Jak jsme v článku zmiňovali nejen dodržování pitného režimu, ale také zdroj vody je důležitý. Pokud máte nějaké dotazy ať už na ionizační konvice, filtrační konvice nebo na jiné produkty z naší nabídky, neváhejte nás kontaktovat , rádi vám poradíme a pomůžeme s výběrem nejlepšího zařízení pro vás.

Původní článek 18. 05. 2018, aktualizován dne 29.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze