Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Ochrana pitné vody před kontaminací pesticidy

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
19.05.2018

Víte co dělat, když se odhalí, že vaše voda je kontaminována pesticidy? Může se to stát každé jedné domácnosti. Obyvatelé z oblasti Žitného ostrova by vám uměli říci, co tento nepříjemný problém znamená a jak proti němu účinně bojovat. My vám proto přinášíme článek, abyste si v budoucnu uměli poradit.

Ať už používáte vodu z městského vodovodu nebo z vlastních studní, nikdy si nemůžete být naprosto jisti zda je kvalita vody opravdu vhodná k pití.

Mapa obcí s kontaminovanou vodou

Kontaminace vody na Slovensku

Svědčí o tom i případ z prosince 2017, kdy byla největší zásobárna pitné vody v Evropě (zásobárna vody na Žitném ostrově) kontaminována nebezpečnými pesticidy. V zasažených obcích Trstená na Ostrově, Baka, Jurová, Holice, Paprsek na Ostrově a Blatná na Ostrově zůstalo bez pitné vody téměř 5 000 lidí. Podle úřadu veřejného zdravotnictví takto kontaminovaná voda není vhodná k pití ani k vaření, pouze pro hygienické účely.1

Na toto téma se vyjádřilo i několik odborníků a většina z nich si myslí, že zdroj kontaminace pochází z blízkosti zasažených obcí, avšak o jeho původu zatím nevědí.2 Také apelují na obyvatele, aby přestali do půdy vylévat močůvku nebo výkaly ze septiků, které také ohrožují podzemní vodu, a tím zdraví lidí využívajících vodu z vlastních studní.

Chemický vzorec Atrazín

Nebezpečný Atrazin

Z nebezpečných látek šlo konkrétně o herbicid Atrazín, který se používal na likvidaci plevele a plodin, avšak jeho nákup, prodej a používání je již třináct let na Slovensku zakázáno. Snížené množství této látky při krátkodobém vystavení může vést ke snížení tlaku. Pokud však takovou vodu využíváte déle, může to mít mnohem horší následky. Může dojít ke kardiovaskulárním problémům či ke svalové degeneraci.

Hlavní zdravotní problémy, které způsobuje antrazin

Atrazin je pro lidi nebezpečný hlavně proto, že se rychle vstřebává do těla člověka a způsobuje onemocnění jako například:

  • - ochrnutí končetin,
  • - respirační problémy,
  • - zažívací potíže,
  • - impotence
  • - kardiovaskulární problémy
  • - snížení krevního tlaku

Otrava jmenovaným herbicidem se projevuje průjmem, zvracením nebo podrážděním očí či pokožky. Hodnoty atrazinu ve vodě údajně překročily povolená množství až pětinásobně.3

Pro začátek je zapotřebí rozbor vody

Pokud máte pochybnosti o kvalitě vaší vody, nechte si otestovat vodu odborníky prostřednictvím rozboru vody. Informativní rozbor vody však nemusí přítomnost některých škodlivých látek, jako jsou pesticidy a herbicidy, potvrdit, proto se na požádání provádějí specializované rozbory vody na přesně definované škodlivé látky (jako například Atrazin). Pokud rozbor prokázal obsah pesticidů, herbicidů či jiných organických látek ve vodě, je vhodné zjištěný problém řešit pomocí filtru s aktivním uhlíkem nebo reverzní osmózy.

Co je aktivní uhlík?

Aktivní uhlík je látka, která se vyrábí z uhlí, kokosových a jiných ořechů, rašeliny či dřeva a své využití našel v různých oblastech života. Tak jak je prospěšný v medicíně či kosmetice, používá se také při úpravě pitné vody. To znamená, že díky své výborné absorbční schopnosti uhlíkový filtr zachycuje škodlivé látky z vody a zanechává ji čistou a nezávadnou. Na základě našich zkušeností dokáže účinně zneškodnit také škodlivé pestidcidy a herbicidy.

Filtrace kontaminované vody pesticidy či herbicidy se provádí pomocí uhlíkového filtru nebo reverzní osmózy.

  • Uhlíkový filtr je vhodné řešení při kontaminaci vody chlorem, pesticidy, herbicidy, těžkými kovy a jinými látkami při užitkové i pitné vodě . Pro co nejlepší výsledky je vhodné jej zkombinovat s mechanickým filtrem, který odfiltruje hrubé nečistoty z vody.
  • Reverzní osmóza je vhodná pro filtraci jen pitné vody . Filtrace probíhá na molekulární bázi, díky čemuž je zajištěno úplné odstranění všech nečistot, organických látek a bakterií.

Uhlíkové filtry na vodu Ponuka reverzných osmóz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:
1. Rozhodnutí regionálního úřadu veřejného zdravotnictví
2. Ve vodě na Žitném ostrově našli zakázaný pesticid

Máte-li zájem o rozbor vody, nebo byste chtěli zjistit více ohledně tématu filtr na vodu s aktivním uhlím neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám pomůžeme, případně doporučíme zařízení určené právě pro váš problém s vodou.

Původní článek ze dne 11.2.2018, aktualizován dne 02.01.2022

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze