Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak pečovat o reverzní osmózu? 1. část

Vodní vlog
09.04.2019

Článek je určen pro lidi, kteří se v rámci úpravy vody rozhodli pro systém reverzní osmózy a chtějí se dozvědět více o údržbě a servisu zařízení, ale stejně pro ty, co uvažují o koupi tohoto účinného filtru. V 1. části vám přinášíme text nabitý množstvím ověřených a pravdivých informací, pomocí kterých zvládnete údržbu reverzní osmózy spojenou s dezinfekcí zcela sami.


reverzná osmóza aquatip mini Systémy reverzní osmózy jsou jedním z nejoblíbenějších filtrů instalovaných pod umyvadlem přímo v domácnostech. V čem spočívá jejich popularita? Jedná se o jednu z účinných metod čištění vody dostupných na trhu.

Jak funguje systém reverzní osmózy?

Osmotická membrána je schopna odstranit částice do 0,0005 mikronů. Filtrace vody pomocí reverzní osmózy zajišťuje odstranění nežádoucích látek z vody jako je: chlór, těžké kovy, pesticidy, bakterie, viry, dusitany, dusičnany, mikročástečky plastů, hormony či antibiotika a mnoho dalších látek.
Správné fungování reverzní osmózy vyžaduje několik činností údržby a servisu, abychom díky ní měli celoročně k dispozici skutečně čistou a upravenou vodu, stoprocentně bezpečnou pro zdraví.

Jak obsluhovat reverzní osmózu?

Pravidelná údržba a servis systémů zařízení jsou činnosti, které je třeba mít na paměti při obsluze reverzní osmózy. Všechny vodní filtry, které jsou „povinnou výbavou“ reverzní osmózy mají specifickou životnost a jejich účinnost klesá. Proč tomu tak je? Velké množství nečistot, které filtrační vložka zachytí na něm zůstává, což vede k jeho přetížení. Důsledkem procesu je absence možnosti další absorpce znečišťujících látek stejným a účinným způsobem.

dezinfekcia reverznej osmózy

Chemické čištění reverzní osmózy

Systémy reverzní osmózy patří k vodním filtrům, které jsou obzvláště náchylné k akumulaci znečišťujících látek. Po určité době provozu se mohou uvnitř zařízení vytvořit usazeniny. Akumulační usazeniny mohou být anorganické povahy (vápník, mangan, železo), ale také se mohou tvořit sedimenty organického původu (bakterie, zárodky, viry, plísně, sinice , aj.). Takový druh znečištění je obzvláště nebezpečný pro lidské zdraví. Oba typy usazenin výrazně ovlivňují a zhoršuje se jimi také kvalita vody, která se získává po filtraci a průtoku kapalného proudu.

Kdy dochází k hromadění bakterií

K hromadění bakterií dochází například v době vaší delší nepřítomnosti (dovolená), kdy zůstává upravená voda v zásobníku bez jejího následného použití. Doporučujeme vám ještě předtím vodu vypustit prostřednictvím přívodního ventilu, který slouží k uzavření přívodu vody a jejímu následnému vypuštění přes baterii. Aby se předešlo sedimentaci znečišťujících látek, doporučujeme majitelům reverzní osmózy vyčistit její vnitřek pomocí dezinfekční sady, která účinně odstraní vzniklé usazeniny a garantuje očekávané výsledky. Dezinfekce zařízení by měla být provedena přibližně jednou ročně.

V pokračování článku se budeme věnovat výměně filtračních vložek , které jsou nedílnou součástí reverzní osmózy. Pokud byste měli na nás nějaké dotazy, nebo se vám zdá něco nejasného, neváhejte nás kontaktovat.

Původní článek 09. 04. 2019, aktualizován dne 01.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze