Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Může voda ovlivnit chuť kávy?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
04.04.2022

I Vy jste už zkoušeli různé druhy káv, ale ani jedna se nepodobala chutí také, jakou Vám připravují ve Vaší oblíbené kavárně? A víte, že chuť kávy ovlivňuje hlavně kvalita vody? Co s tím...

V posledních letech si lidé dávají záležet na výběru správného druhu kávy tak, aby výsledkem byla její nejdokonalejší chuť a vůně. Ale i vy se potýkáte s tím, že vaše káva není tak lahodná, jako ta z kavárny? Vyzkoušeli jste více druhů zrnkové kávy, ale chuť je stále stejná - nevýrazná? Častokrát se kromě výběru kávy zapomíná také na kvalitu vody. Jsou to právě kavárny, které využívají filtrovanou vodu k výrobě kávy. Až 99% používá reverzní osmózu pro dosažení co nejčistší vody. Protože právě kvalita vody je klíčovým faktorem, který může výrazně ovlivnit výslednou chuť a aroma.

Klíčové faktory pro přípravu dokonalé kávy

  • Vybavení: jde o správný výběr kávovaru a kvalitu mlýnku na kávu
  • Kávová zrna: jedná se o všechny vlastnosti, které souvisí s kávovými zrny druh pražení, směs, původ zrn
  • Mletí: velikost mletí zrn ovlivňuje výslednou chuť kávy
  • Voda: Americká národní asociace kávy doporučuje používat filtrovanou nebo balenou vodu pro zachování chuti a aroma kávy. U balené vody však není třeba zapomínat na zátěž životního prostředí plastovými lahvemi, a ekonomické hledisko.

Káva

Příprava kávy jako experiment

Zní to sice zvláštní, ale přípravu kávy lze opravdu přirovnat k chemické reakci. Vezměte si například fakt, že pro Slováky je nejznámějším typem kávy - espresso. To tvoří z 98 % vody a zbytek káva. Voda s nízkou kvalitou dokáže znehodnotit jakoukoli kávu, ať už jde o luxusní značku nebo obyčejnou kávu. Výslednou chuť v tomto případě ovlivní zejména voda.

Společnost káva Five Senses Coffee tvrdí: „ Voda není jen „složka“, kterou přidáváte do pražených kávových zrn – voda je rozpouštědlo, které ze zrn extrahuje aromatické sloučeniny. Hraje aktivní roli. K rozpuštění aromatických sloučenin ve vodě musí voda vytvořit pevné chemické vazby s látkami v kávě, tím je ovlivněna její charakteristická vůně.. .“

Jak ovlivňují minerály chuť kávy

Voda z vodovodu může obsahovat zvýšené množství rozpuštěných minerálů, které výrazně ovlivňují chuť kávy:

  • Zvýšený obsah železa ve vodě: dodá kávě nepříjemnou kovovou pachuť
  • Koncentrovanější množství vápníku: „zabrzdí“ rozvinutí chuti kávy a rovněž i její vůně. Chuť je tehdy nevýrazná
  • Zvýšené množství hořčíku: zvýší sladkost kávy

Jaké jiné problémy souvisejí s použitím nefiltrované vody?

1. Chlór

Voda je běžně upravována chlórem, který vytváří nepříjemný zápach a rovněž může negativně ovlivnit i výslednou chuť kávy.

2. Mechanické nečistoty

Dalším problémem mohou být drobné mechanické nečistoty, které se na vodu navázaly ve vodovodním potrubí. Může to být například rez, vlasy, prach, těžké kovy a jiné sedimenty. Ty nejen, že mají negativní účinek na výslednou kávu, ale rovněž mohou výrazně snížit životnost kávovaru.

3. Zvýšené TDS

Jedná se o množství všech rozpuštěných látek, které najdeme ve vodě, které jsou rozměrově menší než 2 mikrometry. Jedná se například o dusičnany a dusitany, fosfáty, sodík, vápník a podobně. Čím je obsah TDS vyšší, tím má voda výraznější chuť, což může mít negativní efekt pro výslednou chuť kávy a současně vysoký obsah minerálů způsobuje usazování vodního kamene v kávovaru.

4. Zvýšené pH vody

Jedná se o zásaditost nebo kyselost. Tato hodnota rozhoduje o výsledné reakci vodného roztoku - zda bude reagovat kyselo nebo zásaditě. Hodnota pH < 6,5 negativně ovlivní chuť kávy, kdy se nám může zdát kyselejší. Naopak pH > 8 může mít negativní vliv na funkčnost a životnost kávovaru. Více informací o tom co je pH vody naleznete na našem blogu.

Ideální hodnoty by měly být:

  • TDS: 120 – 140 mg
  • pH: 7,0
  • Tvrdost: 70 – 90 mg

Jak zlepšit kvalitu vody pro přípravu kávy?

1, Filtrační konvice: výhodou zařízení je jeho přenosnost, jednoduchost a nízká cena. Nejčastěji se využívá filtr s aktivním uhlím, který dokáže na sebe navázat molekuly chlóru, díky čemuž dokáže upravit chuť a zápach vody během několika vteřin. Rovněž filtrace vody prostřednictvím filtrační konvice, zajišťuje snižování tvrdosti vody. Kromě zmíněných základních funkcí, jsou také speciální typy filtračních konvic, které nabízejí odfiltrování těžkých kovů, nebo vodu dokážou mineralizovat prostřednictvím vyváženého poměru minerálů. V naší nabídce naleznete filtrační zařízení různých známých značek, jako je např. Brita, Aquaphor, Aquatip a jiné.

2, Kuchyňský filtr na vodu: naše nabídka je opravdu pestrá. Hledáte-li filtr vhodný do kuchyně, který nezabírá mnoho místa, doporučujeme sáhnout po filtru na kohoutek, který se instaluje přímo na vodovodní baterii. Samotná výměna filtrační vložky je jednoduchá a rychlá. Filtr má za úkol odstranit chlór, pesticidy, různé organické sloučeniny a navrátit vodě její přirozenou vůni a chuť.

3, Reverzní osmóza: jde o nejlepší volbu, pokud si potrpíte na opravdu kvalitní kávu. Jedná se o vodní filtr, který dokáže odstranit až 98% kontaminantů z vody. Základem je osmotická membrána, která prostřednictvím filtračních pórů vodu zbaví znečištění, výsledkem čehož jsou jen samotné molekuly vody. Jedná se o komplexní filtraci pitné vody. Na výběr máme základní typy, ale také rozšířené reverzní osmózy o mineralizátor, energetizér či UV lampu. Nejvhodnější je její umístění pod kuchyňský dřez.

Filtrovaná versus nefiltrovaná voda

Rozdíl mezi filtrovanou a nefiltrovanou vodou může ve výsledné chuti kávy způsobit opravdu velký rozdíl. Chuť kávy po použití filtrované vody bude výraznější, začnete vnímat různé chutě jednotlivých druhů káv. Rovněž se díky filtrované vodě zbavíte nepříjemného sedimentu, který najdeme na dně šálků. Do této části přidat, že tajemstvím těch nejlepších kaváren je právě reverzní osmóza.

Kávovar

Společnost, která se věnuje prodeji kávy dělala test, kávu namleli stejně, do každého šálku použili stejnou gramáž, jediný rozdíl byl, že v jednom šálku byla filtrována voda, ve druhém nefiltrována. Rozdíl byl až tak velký, že účastníci výzkumu nechtěli uvěřit tomu, že jde skutečně o stejnou kávu:

J. Rybář (účastník výzkumu) na šálek s nefiltrovanou vodou hovoří: „ Měla těžší chuť, byla více trpká, chyběla jí jakási jemnost. A takový rozdíl cítit i při čaji či polévce…

Skutečně, káva zalitá filtrovanou vodou je chutnější, má opravdové kávové aroma a nezatěžuje trávení. Pokud i vy chcete dopřát své rodině lahodnou chuť kávy nebo čaje, neváhejte a kontaktujte nás, rádi vám poradíme.

Zdroj:

https://blogokave.cz/filtrování-vody-ku-kvalitní-kave-patri-i-kvalitní-voda/

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze