Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Arsen v pitné vodě

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
22.04.2022

Arsen je polokov, který se vyskytuje zejména v oblastech bývalých důlních měst. Pokud využíváte vodu, která je kontaminována daným prvkem může to mít negativní vliv na zdraví. Jaké jsou příznaky a jak ho co nejúčinněji odstranit z vody se dočtete v dnešním článku.

Arsen je polokov, který najdeme v organické i anorganické podobě. Vyskytuje se v oblastech, které souvisí s hutním průmyslem, výrobou barviv či spalováním fosilních paliv. Kontaminaci arsenem najdeme i v oblastech, kde je rozšířen zemědělský průmysl, který využívá anorganické hnojení. Analytické testování široké škály produktů hnojiv ukazuje, že některá fosfátová a mikroživinová hnojiva a materiály na vápnění obsahují zvýšené hladiny arsenu, kadmia a olova v porovnání s jinými typy hnojiv (např. dusík, potaš, sádra). Kromě zmíněných míst daný prvek najdeme i v oblastech bývalých důlních měst. Také je vedlejším produktem tavení mědi a spalování uhlí.

Jak se dostává do vody?

Arsen vyskytující se v přírodě má 2 podoby:

  • A, toxický - závažná forma anorganického arsenu. Najdeme ho nejčastěji v pitné vodě ale i v potravinách jako je: rýže, zrna. Vzniká když se netoxický arsen spojí s kovy a chemickými prvky (výjimku tvoří uhlík). Pro lidský organismus je nebezpečný.
  • B, netoxický - organický arsen, který není nebezpečný pro lidský organismus. Je nejběžnější typ arsenu, který najdeme v potravinách. Vzniká nejčastěji spojením uhlíku a arsenu.

Arsen se v přírodě vyskytuje jako stopový prvek mnoha druhů hornin a sedimentů. Uvolnění arsenu do podzemní vody souvisí s geochemickými podmínkami dané oblasti. Nejčastěji se však arsen dostává do vody prostřednictvím lidské činnosti, jako je například těžba, chemický průmysl, výroba krmiv pro zvířata, nebo jako prostředek pro ochranu dřeva a chemické hnojení.

Vysoké hladiny arsenu v soukromých studnách mohou pocházet z hnojiv, jejichž základní složkou byl právě arsen. Taková hnojiva se využívala spíše v minulosti. Další původce může být průmyslový odpad. Pokud se arsen objeví ve studni, může to být způsobeno její nesprávnou stavbou nebo nadměrným používáním chemických postřiků, hnojiv či herbicidů v její blízkosti.

Chemické hnojenie

Základní příčiny výskytu arsenu ve vodě jsou:

  • Spalování fosilních paliv
  • Výroba kovů (těžba zlata, stříbra a jiných základních kovů)
  • Zemědělství (hlavně pesticidy, herbicidy, krmné chemické látky)
  • Spalování chemického odpadu

Výskyt arsenu v Čechách

Jak jsme zmiňovali, arsen se vyskytuje v oblastech bývalých důlních měst jako je například Ostrava, Chomutov, Mostecko, Kutná Hora, Příbram a podobně. Monitoring povrchových a podzemních vod, plavenin a bioty provádí ČHMÚ. Mezi silně znečištěné řeky arsenem patří např. Ohře a Bílina.

Odhalit výskyt arsenu pouhým okem není možné, protože prvek je bez zápachu a chuti. Zjistit přítomnost tohoto polokovu ve vodě lze pouze za pomoci rozboru vody. Právě rozbor vody odhalí všechny kontaminanty, které se nacházejí ve vodě a pomůže určit jaká je skutečná kvalita vody . Pokud využíváte vlastní zdroj vody, jako je například studna nebo vrt, doporučujeme kontrolu aplikovat minimálně 1x ročně.

Vliv na zdraví

Jedná se o jedovatý prvek, který při pravidelné spotřebě v malých množstvích může vyvolat různé druhy alergií, ekzémů a jiných chronických onemocnění, jako je například rakovina nebo cukrovka. Rovněž může přispět ke kardiovaskulárním problémům a respiračním onemocněním. Může být spouštěčem různých kožních problémů (např. kuří oka, změna barvy pokožky, léze a podobně).

Při předávkování arsenem ve vodě vznikají žaludeční potíže, problémy s pokožkou a s nervovým systémem. Akutní intoxikace byla zaznamenána již při použití vody s obsahem arsenu 1,3 - 20 mg/l. Taková intoxikace se projevuje problémem zažívacího ústrojí, nervového systému a pokožky.

Příznaky při dlouhodobém vystavení arsenem (roky, desetiletí)

  • ztluštění a změna barvy kůže;
  • nevolnost a průjem;
  • snížená produkce krvinek;
  • nepravidelný srdeční rytmus a poškození krevních cév; nebo
  • necitlivost v rukou a nohou.

Příznaky při krátkodobém ale zvýšeném požívání arsenu (do roku)

  • bolest břicha, zvracení a průjem;
  • svalové křeče nebo bolest;
  • slabost a zarudnutí kůže, kožní vyrážka;
  • necitlivost, pocit pálení nebo brnění nebo bolest v rukou a nohou;
  • ztluštění kůže na dlaních a chodidlech; nebo
  • ztráta pohybu a smyslových reakcí.

Ochorenie spôsobené arzénom

Jak odstranit arsen z vody?

Arsenu se neumíme zbavit klasickými metodami jako je převařování vody, protože jde o polokovy. Rovněž ani dezinfekce vody chlorem, případně jinou chemickou látkou tento problém nevyřeší.

Za nejvhodnější řešení odstranění arsenu z vody je považována:

  • Destilace vody: jde o metodu separace a čištění látek. Základem je přeměna kapaliny na páru, následně se pára opět zkondenzuje ochlazením.
  • Úprava vody reverzní osmózou: reverzní osmóza je považována za univerzální vodní filtr. Základem je osmotická membrána, která díky pórům připomíná buněčnou stěnu a propouští jen čisté molekuly vody. Kromě osmotické membrány jsou součástí reverzní osmózy také různé jiné filtry, které odstraňují mechanické nečistoty, bakterie a viry, těžké kovy a jiné.

Tipy pro snížení rizika kontaminace vody arsenem:

  • Nespalujte dřevo, které bylo ošetřeno arsenem v blízkosti vodního zdroje
  • Vždy omývejte zeleninu a ovoce
  • Zeleninu a ovoce pěstované pod zemí, koupené v obchodě se doporučuje důkladně oloupat
  • Nepoužívejte chemická hnojiva na bázi arsenu

Chcete-li mít jistotu, že voda z vašeho zdroje je skutečně čistá a že neobsahuje žádné nebezpečné látky, jako je například zmíněný arsen, neváhejte a kontaktujte nás ohledně rozboru vody. Rádi vám poradíme v otázkách zvýšení kvality vody nebo Vám doporučíme zařízení pro filtraci vody na míru. Neboť jen zdravá voda je zárukou kvalitního a spokojeného života.

Zdroje:

  1. https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/private/wells/disease/arsenic.html
 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze