Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Jak se chránit před virem COVID-19?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
22.04.2020

COVID-19, choroba způsobená novým koronavirus z roku 2019 známým jako SARS-Cov2 představuje i nadále celosvětovou zdravotní krizi. K 17. dubnu 2020 evidujeme na území Česka 6499 nakažených. Existuje však množství opatření, které můžeme udělat proto, abychom v co největší míře zabránili šíření COVID-19. Níže uvádíme užitečné informace, které vám pomohou i během tohoto období zůstat v bezpečí a zdraví.

Virus, který se začal šířit již v roce 2019 z činského města Wu-chan stále představuje jednu z největších společenských a zdravotních krizí v novodobých dějinách lidstva. Jeho oficiální název je SARS-CoV-2, tento virus způsobuje onemocnění jménem COVID 19. I tři roky po vypuknutí tohoto viru, který neustále mutuje, je dobré se neustále chránit a rovněž je třeba chránit i své blízké.

Jak se mohu chránit?

Doporučujeme dodržovat zvýšenou hygienu stejným způsobem, jako byste se chránili před prochladnutím či chřipkou:

  • Myjte si ruce mýdlem a vodou po dobu nejméně 30 sekund, a pokud mýdlo a voda nejsou k dispozici, použijte dezinfekční prostředek na ruce na bázi alkoholu.
  • Podle nejnovějších ustanovení vlády se při pobytu na veřejnosti vybavte ochranným rouškou, kterým chráníte sebe i ostatních.
  • Pokud trpíte dýchacími potížemi, případně, máte zvýšenou teplotu, vyhýbejte se lidem a dejte se otestovat.
  • Nedotýkejte se očí ani obličeje.
  • Vyhněte se úzkému kontaktu s lidmi. Omezte nakupování na nezbytné minimum.
  • Denně čistěte a dezinfikujte často se dotýkala předměty a povrchy pomocí dezinfekčního prostředku na bázi alkoholu.
  • Pokud vám to charakter práce umožňuje, pracujte z domu.

ochrana pred covid-19

Jak se přenáší COVID-19?

Virus, který způsobuje COVID-19, se přenáší kašlem, kýcháním, blízkým osobním kontaktem, například dotykem s infikovaným nebo dotykem povrchu na kterém se nachází virus a následným dotykem úst, očí nebo nosu. Jednoduše řečeno, přenáší se jako nachlazení nebo chřipka.

Co bych měl udělat, abych snížil riziko infekce?

Lidé ve věku nad 60 let, tehotné ženy, lidé se zhoršenou imunitou (například onkologičtí pacienti) mají celkově vyšší riziko infekce a zvýšenou pravděpodobnost zhoršeného průběhu onemocnění. Pokud spadáte do jedné z těchto kategorií, doporučujeme zůstat doma, omezte pobyt na veřejnosti na minimum, vyhýbejte se skupinám lidi a zbytečnému cestování. Zejména v tom případě, že se ve vašem okolí nacházejí infikováni, zůstaňte doma a minimalizujte riziko vystavení.

Jaké jsou příznaky?

Příznaky COVID-19 se mohou pohybovat od téměř žádných až po těžké dýchací potíže. Mezi nejběžnější příznaky patří zvýšená teplota a kašel, zatímco dušnost je vzácná a naznačuje těžší formu choroby. Byly hlášeny i případy, kdy pacienti v průběhu infekce COVID-19 ztrácely čich a chuť, avšak v tomto případě nejde o potvrzené informace. Příznaky se mohou objevit od 2. Dne kdy byl člověk nakažený až po 14-tý den, v závislosti na celkové imunitní reakce organizmu.

Myslím, že jsem v ohrožení a chci se nechat otestovat. Co mám dělat?

Pokud se u vás vyskytnou příznaky COVID-19, doporučujeme izolovat se co nejdříve, aby se zabránilo šíření. Následně byste se měli dát otestovat. Testování je možné provést ve veřejných nemocnicích, soukromých laboratořích nebo i doma pomocí ambulantního testu na detekci COVID-19. Testování ve zdravotnických zařízeních vykazuje přesnější hodnoty s vyšší spolehlivostí, avšak při testování doma znáte výsledek již do několika minut a podle potřeby jej můžete zopakovat. A to bez nutnosti kamkoliv chodit.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze