Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Návod - Poruchovost reverzní osmózy

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
28.04.2021

Sérii našich instruktážních videí doplňujeme o další návod. Inspirací jsou Vaše podněty a dotazy, které pohotově shrneme a vytvoříme obsah, který Vám bude sloužit jako pomůcka v praxi. Tentokrát jsme se zaměřili na nejčastější poruchy, se kterými se potýkáte při procesu filtrace vody reverzní osmózou.

Pro zákaznickou spokojenost děláme maximum, proto neustále vymýšlíme nové věci a vyhledáváme podněty pro zlepšení efektivity našich služeb. Tentokrát Vám opět přinášíme další dávku pomocných instruktážních videí. Věříme, že prostřednictvím nabízeného obrazu naleznete odpovědi na vzniklé otázky a materiál pozitivně obohatí představu o našich filtračních zařízeních.

Reverzní osmóza je zařízení, díky kterému si prostřednictvím několika stupňů filtrace užíváte dokonale filtrovanou vodu, bez hrubých nečistot, bez chlóru, bez mikroorganismů (bakterie, viry, plísně aj.) a navíc se skvělou chutí. Když se zařízení nainstaluje správně (postup montáže naleznete na našem Youtube), funguje jak má a po celý rok máte k dispozici výhody upravené vody. Přesto, při procesu filtrace se mohou objevit problémy , které vám dáváme do pozornosti, spolu s řešením.

Nejčastěji nám hlásíte následující typy poruch:

1. Voda neteče, resp. systém reverzní osmózy filtruje jen malé množství vody do zásobníku.

a, Problém se skrývá v osmotické membráně

V takovém případě, problém může mít samotná osmotická membrána, která zvykne být opotřebovaná a zanesená, proto ji doporučujeme vyměnit po 2 – 3 letech používání. Její funkčnost si kdykoli prověříte pomocí TDS metru, kterým změříte vodivost vody (množství rozpuštěných látek). Osmotická membrána funguje správně, pokud jsou výsledné hodnoty o 90 % nižší než jsou naměřené hodnoty vstupní vody.

b, Chyba je v zásobníku na vodu

Pokud vyloučíme problém s osmotickou membránou, chyba může být v zásobníku na vodu, jehož činnost si jednoduše ověříte, když vypustíte vodu přes baterii. Pokud je zásobník těžký, znamená to, že v něm zůstává voda a zásobník je třeba natlakovat. Postačí vám obyčejná pumpa, která obsahuje tlakoměr. Tlakování je třeba provádět postupně, aby nepraskl. Postup opakujeme, dokud voda nevyteče. Tlak v prázdném zásobníku by měl začínat od 0,5 až 1 bar.

Další vyskytující se problém je také nízký vstupní tlak vody. Tlak odměříte pomocí barometru, který připojíte na přívody vody do reverzní osmózy. Pro správné fungování je zapotřebí tlak alespoň 4 bary. Při tlaku nižším než 3 bary je třeba namontovat čerpadlo, neboť voda téměř neteče.

2. Voda neustále přetéká do opadu

Jako v předchozím případě je třeba zkontrolovat funkčnost osmotické membrány pomocí TDS metru a prověřit vstupní tlak vody. Pokud není chyba ani v membráně, ani v nízkém vstupním tlaku, je třeba otestovat, zda není poškozen čtyřcestný ventil nebo zpětná klapka . Celý postup naleznete ve videu níže .

3. Co dělat v případě úniku vody?

V takové situaci je třeba zkontrolovat závity, které je nutno nově natěsnit pomocí teflonové pásky (najdete na našem e-shopu). Pokud natěsnění spojů nepomůže, je třeba vyměnit kolínko, které slouží k přechodu ze závitu na hadičku. Pokud voda protéká kolem rychlospojky, je třeba hadičku vyjmout a zkontrolovat, zda není poškozená. V případě poškození, je třeba hadičku zastřihnout do roviny o 2 cm dále a opětovně napojit.

4. Voda se nefiltruje, ani nepřechází do odpadu

Tato porucha nejčastěji signalizuje, že je ucpaný omezovač průtoku. Vzniklý případ vyžaduje odpojit hadičku před omezovačem průtoku, která by měla být pod silným tlakem. Pokud vodu neprotlačí, je třeba ji vyměnit. Odstavíme přívodní ventilek a odpustíme tlak vody z baterie.

Pokud jste během používání systému reverzní osmózy nebo se vaše reverzní osmóza setkala s jiným problémem a ve videu jste nenašli řešení, budeme rádi, když se obrátíte na náš zákaznický servis. Kontaktovat nás můžete každý pracovní den online, prostřednictvím chatu, telefonicky nebo e-mailem. Nezapomeňte navštívit náš Youtube kanál, kde naleznete více pomocných videoinstruktáží.

Původní článek ze dne 28. 04. 2021, aktualizováno dne 21.1.2022

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze