Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?

Kategorie
 
 
 
Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?
Doprava ZDARMA nad 2000Kč
 
 
Kolik vody je zapotřebí k výrobě potravin?
Měření tvrdosti vody zdarma
 
 
 
 
Středa, 11 dubna 2018

Uvažovali jste někdy o tom, kolik vody je spotřebováno nebo kontaminováno při výrobě běžných potravin a produktů, jako je čaj, rýže, chléb nebo čokoláda? V článku se také dozvíte, kolik vody potřebujete k výrobě jedné kávy, kterou vypijete spolu s přečtením tohoto článku.

Spotřeba vody při výroběZamysleli jste se někdy nad tím, kolik vody je spotřebované, případně znečištěné, při  výrobě běžných potravin a produktů, jako je například káva, čaj, rýže, chléb či čokoláda? Pokud vás zajímá, kolik vody je potřeba pro výrobu jednoho průměrného šálku kávy, kterou během prohlížení tohoto článku vypijete, čtěte dále. 

 

Nejde jen o samotnou vodu potřebnou na výrobu produktu, ale celkové množství vody, která se spotřebuje nebo znečistí ve všech fázích výrobního procesu. Jako příklad můžeme uvést džíny, u kterých je velké množství vody využito již při samotném pěstování bavlny, následném tkaní, zpracování textilie atd.

Voda a výroba oblíbených nápojů

Průměrně se na výrobu 1kg černého čaje, který běžně koupíme v obchodech spotřebuje 8 860 litrů vody. Což znamená, že při standardní šálku čaje (cca 250 ml vody + 3g čaje) to je asi 120 velkých sklenic vody. Největší "položkou", co se nápojů týče, je káva. Oproti pivu se při výrobě kávy spotřebuje téměř čtyřnásobně více vody.

Spotřeba vody na výrobu kávy, čaje, piva a mléka

Zajímavé je, že na výrobu 1 kg brambor se spotřebuje cca 290 litrů vody. Pokud však bereme v úvahu bramborové chipsy, na 1 kg je to až 1040 litrů vody. Stále je to ale méně, než na 1 kg loupané rýže (téměř 2 500 litrů vody).

Vysoká je i spotřeba vody na výrobu jednoho kg pšeničných těstovin, přičemž 80% tvoří voda využita při pěstování pšenice. To, jaká je celková spotřeba vody, je tedy ovlivněno právě jejím původem a způsobem jejího pěstování (těstoviny z italské pšenice = 1 410l / kg, těstoviny vyrobené z pšenice pěstovaných ve Francii = 590l / kg).

Spotřeba vody na výrobu brambor, rýže, chleba a těstovin

Při výrobě čokolády je také důležitý původ a způsob pěstování kakaových bobů. Jinak tomu není ani při výrobě masa, průměrně se spotřebuje na výrobu 1 kg hovězího masa více než 15 tisíc litrů vody. Přesné číslo ale závisí na výrobním systému, složení a původu krmiva pro dobytek. Podstatně méně vody je využito při výrobě ovoce a zeleniny. Například na výrobu 1 kg banánů se celosvětově průměrně spotřebuje 790 litrů vody (v Indii, zemi s nejvyšší produkcí tohoto druhu ovoce, je to jen 500 litrů/kg).

Spotřeba vody na výrobu čokolády, masa, ovoce a zeleniny 

Na základě těchto údajů můžeme mít malou představu o tom, jak produkce jednotlivých výrobků ovlivňuje rostoucí obavy o nedostatek pitné vody a zhoršení kvality vody. Je jasné, že po přečtení tohoto článku nepřestaneme jíst rýži nebo nosit džíny jen proto, že je při jejich produkci spotřebované velké množství vody. Minimálně nás však donutí zamyslet se nad tím, co všechno si výroba některých potravin vyžaduje a jak důležité je udržování čistoty vodních zdrojů.

Zdroj informací: waterfootprint.org

 

Původní článek ze dne 24. 08. 2017, aktualizovaný dne 11. 04. 2018.

 

...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze