Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Koliformní bakterie v pitné vodě

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
24.02.2022

Zejména voda ze studny může být ohrožena mikrobiologickým znečištěním, do něhož spadají koliformní bakterie, viry a jiné. Ty mohou způsobit široké spektrum zdravotních problémů. Rozbor vody je jediný způsob, kterým můžete odhalit kvalitu vody. Dnes Vám chceme představit důvody, proč jsou bakterie ve vodě nebezpečné a proč je třeba je odstranit...

Kontaminace vody bakteriemi, kterou nazýváme také mikrobiologickým znečištěním vody, je jeden z nejčastěji se vyskytujících problémů při používání vody z vlastního zdroje (např. voda ze studny, z vrtu a podobně). Proto je důležité dbát o pravidelnou dezinfekci vody, se kterou souvisí i měření kvality vody. Bakteriální kontaminace nemění vzhled, vůni ani chuť vody, proto je její odhalení obtížné. Testování v laboratoři je jediný způsob, jak zjistit, jestli voda obsahuje koliformní bakterie nebo ne. Proto nejvhodnější forma pro testování kvality vody je rozbor vodyKromě koliformních bakterií může mikrobiologický rozbor vody odhalit i přítomnost jiných bakterií i- enterokoky, Legionella Pneumophila a Clostridium perfringens.

Koliformné baktérie

Koliformní bakterie

Koliformní bakterie pomáhají při rozkládání potravy v lidském těle. Z lidského těla se výkaly mohou dostat do vodních zdrojů. Fekální koliformní bakterie, které jsou přítomny v lidském odpadu, odcházejí do kanalizace v našich domech a podnicích, a mohou se dostat do podzemních vod z nelegálních nebo netěsných přípojek kanalizace, prosakujících septiků nebo z nesprávně fungujících čističek odpadních vod.

Koliformní bakterie se dělí na rody, druhy skupiny, záleží na jejich antigenní struktuře, biochemických vlastnostech a na původu hostitele. Nejznámější a nejnebezpečnější druh je E. Coli. Přítomnost E. Coli v pitné vodě je jasným indikátorem nedávné fekální kontaminace zásobování vody, obvykle z odpadních vod nebo hnoje. Po použití kontaminované vody těmito bakteriemi může dojít k žaludečním problémům či jiným chorobám žaludku jako je břišní tyfus a jiné.

Kdy byste měli otestovat svoji vodu na koliformní bakterie?

  • Pokud jdete svou studnu použít poprvé
  • Pokud žijete v sousedství, které nemá připojení na kanalizaci a ve většině domů se využívá žumpa, která může prosakovat do spodní vody
  • Pokud jste zachytili, že i sousedova studna je kontaminována
  • Pokud po dlouhodobých deštích studnu nebo vrt zaplavila povrchová voda
  • Pokud žijete u zemědělských objektů, které se pravidelně hnojí
  • Pokud se v okolí nachází chov domácích zvířat, nebo se využívají hnojiva při pěstování rostlin
  • Pokud se u zdroje vody nachází kompost
  • Máte-li vodu zakalenou, nebo má jinou chuť
  • Kdykoli máte podezření na bakteriální kontaminaci, což může být indikováno zhoršeným zdravotním stavem
  • Když laboratorní test ukazuje zvýšenou koncentraci dusičnanů nebo zvýšení koncentrací jakýchkoli jiných složek dusíku, jejichž příčinou je pravděpodobně zvýšená míra prosakování septiku

Existuje ještě mnoho jiných doporučení, kdy je třeba otestovat kvalitu vody. Pro 100% jistotu doporučujeme provést rozbor vody. Máte-li podezření na koliformní bakterie ve vodě, je třeba zvolit rozbor vody, jehož součástí je mikrobiologické zkoumání vody.

Jak odstranit koliformní bakterie z vody?

Důležitá je pravidelná kontrola a testování vody. Proto by se měl rozbor vody aplikovat minimálně 1x ročně v každé domácnosti, která využívá jako zdroj vody studnu či vrt. Testování by mělo být provedeno i tehdy, plánujete-li opět používat studnu, která byla delší dobu odstavena. Další důležitý faktor je dbání o pravidelnou dezinfekci a sanitaci studny. Jedná se o dezinfekci zařízení přípravky, jejichž základní látkou je buď chlor nebo peroxid vodíku. Pokud však máte obavy, aby vaše voda nebyla předávkována chlórem, doporučujeme vám dávkovací čerpadlo na chlór. Jeho úkolem je správné dávkování dezinfekce a různých druhů chemikálií pro odvrácení kontaminací vody.

Chcete-li mít jistotu, že vaše voda je dekontaminována od bakterií a virů ekologickou cestou, tedy bez použití chemikálií, doporučujeme vám instalaci UV lampy na vodu. UV lampa na vodu slouží zejména k zneškodnění virů, bakterií a jiných mikroogranismů. Využívá UV záření prostřednictvím UV zářiče. Prostřednictvím UV záření dochází ke změně DNA bakterií díky čemuž dochází k jejich záhubě. Velká výhoda spočívá v tom, že nehrozí předávkování nebo nějaká nežádoucí reakce (jako je to např. u chlóru).

V neposlední řadě při budování studny je třeba dbát na správný výběr materiálu, ze kterého studnu chcete postavit a rovněž je třeba dodržovat předepsané normy a pravidla. To znamená, že studna by měla být budována ve správné hloubce a měla by být i správně izolována od vnějších vlivů, tak aby se předešlo vnějšímu znečištění či zatopením povrchovou vodou.

Pokud si chcete domluvit rozbor vody, nebo se chcete poradit jaké zařízení je pro vás nejvhodnější, zda máte dotazy k možnostem úpravy vody ze studny, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme.

Zdroje:

  1. https://www.zdravie.sk/clanek/57496/crevne-enterokoky-ake-choroby-mozu-sposobit
  2. https://www.svps.sk/potraviny/info_Clostridium_perfringens.asp
  3. https://www.culligannation.com/coliform-bacteria
 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze