Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Riziko výskytu dusitanů a dusičnanů ve vodě

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
10.04.2018

Máte novou studnu, případně vrt? Znáte hodnoty dusitanů a dusičnanů ve vaší vodě? Moderní doba fabrik a umělých hnojiv zapříčinila přímo alarmující problém. Přečtěte si všechny důležité informace, které byste o dusičnanech a dusitanech ve vodě měli vědět.

S narůstajícím počtem továren, velkých hospodářských polí a obrovských farem vznikl ve vodě akutní problém s názvem dusitany a dusičnany. Výskyt dusitanů a dusičnanů ve vodě má negativní vliv na zdraví. Tyto látky se v krevním oběhu chovají jako toxické.

Dusitany ve vodě

Jak se dusitany a dusičnany dostávají do pitné vody?

Zmíněné chemické látky se v malých množstvích dostávají do zdrojů pitné vody prostřednictvím hnojiv, chemických postřiků nebo neodborně vybudovaných žump a kanalizací. Proto je zvýšený výskyt těchto látek charakteristický pro oblasti, které jsou v blízkosti zemědělských polí. Sice je dusičnan přirozená látka obsažená v půdě, ve větším množství je pro lidský organismus nebezpečný. Prakticky v každém zdroji pitné vody najdeme určité množství dusičnanů a dusitanů. Proto se doporučuje v pravidelných intervalech, kontrolovat množství a druh látek v pitné vodě pomocí rozboru vody.

Vliv dusičnanů a dusitanů na lidské tělo

Dusitany a dusičnany jsou v určitém množství nedílnou součástí potravy a vody. Světová zdravotnická organizace WHO stanovila, že hodnota ve stravě by měla představovat 5 mg na 1 kg lidské váhy. Co se však týká obsahu dusitanů ve vodě, tak tam by neměla být překročena hranice 50mg / l. Větší množství dusičnanů v lidském organismu přemění bakterie svým působením na toxičtější dusitany. Z akutních poškození zdraví je to především dusičnanová methemoglobinemie. Ta výrazně omezuje přenos kyslíku krví.

U miminek, které k poměru své hmotnosti spotřebují mnohem více vody a zároveň nemají tak dobrou schopnost rozkládat methemoglobin, je omezená schopnost transportace krvi. Taková otrava se projevuje zmodráním rtů, rukou a chodidel, bolestí hlavy a může vést dokonce až k udušení. Zvýšený obsah dusičnanů v pitné vodě může být také příčinou infarktu nebo zvýšeného krevního tlaku.

Postreky

Jiná rizika

Kromě methemoglobinemie, se dusičnany a dusitany podílejí jako prekurzory na tvorbě silně účinných karcinogenních látek, které zvyšují riziko nádorových onemocnění trávicího systému a močového měchýře. Především jde o nemoci, jako jsou rakovina tlustého střeva a rakovina konečníku. V literatuře se uvádí i vztah dusitanů k výskytu nádorových onemocnění lymfatického systému. Zarážející je, že podle platné české normy pro povolené množství rozpuštěných látek ve vodě NV SR č. 247/2017 Sb je přípustná norma dusičnanů v pitné vodě (!) Až 50 mg / l. Takové množství je prokazatelně pro dospělého člověka zdravotně škodlivé a karcinogenní. Nemluvě o miminkách. Zajímavostí je, že v USA je maximální povolené množství dusičnanů ve vodě jen 10 mg / l pro dospělého člověka. Co je až 5-násobně méně. Proč? Máme snad lepší obranyschopnost jako oni ?!

 

Limit pro kojeneckou vodu

Limit pro vodu z vodovodu

dusičnany

10 mg / l

50 mg / l

dusitany

0,1 mg / l

0,5 mg / l

Doktoři se ohánějí tím, že výše uvedené limity pro dusičnany ve vodě jsou celosvětový standard a určené jsou podle WHO, avšak zapomínají dodat, že tato organizace určila tento limit pro země s nedostatkem pitné vody. USA jako jeden z mála států tuto problematiku pochopil a nastavil limit přijatelně a zdraví bezpečnější.

Jak odstranit dusičnany z vody?

Abyste předešli nepříjemným zdravotním problémům, při zvýšeném množství dusitanů se doporučuje úprava pitné vody. Nejvýhodnější je pořídit si zařízení, které využívá principu výměny iontů. My doporučujeme filtraci vody prostřednictvím filtračního zařízení se silně bazickou náplní ANEX. Ta nejen zachycuje ionty, ale je i vyplavuje do odpadu či sběrné nádoby.

Dusičnany je z vody možné odstranit i za pomoci reverzní osmózy. Pokud však máte výrazně zvýšeně množství dusitanů a dusičnanů, v takovém případě vám doporučujeme pořídit si filtrační osmózu spolu se speciální filtrační vložkou s anexem. Pokud máte jakékoliv dotazy neváhejte nás kontaktovat, naši kolegové ze zákaznického servisu vám rádi poradí.

Původní článek ze dne 10.04.2018, aktualizovaný dne 28.9.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze