Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Co všechno dokáže reverzní osmóza odstranit?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
19.05.2018

I vás v domácnosti či v podniku trápí znečištěná voda? A víte vůbec, jaké nebezpečné látky se ukrývají ve znečištěné vodě (dusitany, dusičnany, železo, mangan a jiné). Vyzkoušejte nejlepší vodní filtr na trhu, který nazýváme reverzní osmóza. Že nevíte o co jde? Nevadí, v dnešním článku, vám to vysvětlíme.

Máte pochybnosti o tom, že kvalita vaší vody v domácnosti/ve firmě nebo v podniku není taková, jako by měla být? Odhalil rozbor vody zvýšené množství nežádoucích látek? V mnoha případech je zjištěno překročení povoleného množství látek, které by se ideálně ve vodě neměly vůbec nacházet. Jak postupovat, pokud jste se stali i vy obětí znečištěné pitné vody? Všechny škodliviny spolehlivě odstraní filtrační systém na bázi reverzní osmózy, který se postará o zachycení nebezpečných látek a produkci skutečně čisté pitné vody.

Reverzná osmóza

Co to je reverzní osmóza

Reverzní osmóza je univerzální filtrační systém , který se skládá z více typů filtrů. Jedná se o mechanický filtr na vodu, jehož mechanická vložka zachycuje sedimenty, tedy větší mechanické nečistoty (jako je štěrk, písek, kal, rez z vodovodního potrubí a jiné). Druhá část je uhlíkový filtr, jehož základní složka je aktivní uhlí . To odstraňuje nepříjemný pach a chuť vody, chlór a organické sloučeniny. Součástí jsou také doplňkové filtry, které mají za úkol doplňovat minerály do vody či její energetizaci. Nejdůležitějším prvkem každé reverzní osmózy je však osmotická membrána o velikosti pórů pouhých 0,0001 mikronu. To znamená, že látky, které mají vyšší velikost, jsou zachyceny a přes membránu neproniknou.

První membránou byl močový měchýř

Osmóza je běžným procesem, který se v našem těle děje každodenně. Z vědeckého hlediska se procesem osmózy jako první zabýval francouz Jean-Antoine Nollet . Při jeho pokusech byl schopen replikovat osmotický proces použitím močového měchýře prasete jako membrány , přičemž dokázal, že molekuly rozpouštědla s nízkou rozpustností mohou protékat přes stěnu močového měchýře do vyšší koncentrace rozpuštěné látky z alkoholu. Dokázal, že rozpouštědlo prochází skrz „membránu“ procesem přirozeného osmotického tlaku až do dosažení rovnováhy na obou stranách močového měchýře.

Po tomto objevu se studiem osmózy dlouhou dobu nikdo nezabýval, až ve 40. letech 20. století téma opět otevřeli výzkumníci z amerických univerzit. Tento zájem byl založen na touze najít způsob, jak filtrovat mořskou vodu – cílem bylo vyřešit problém s nedostatkem pitné vody v zemi. V roce 1959 byla vědci UCLA (University of California) vytvořena membrána, přes kterou bylo možno účinně filtrovat vodu. Vzhledem k tomu, že tato nová technologie pracovala na základě osmotického procesu, brzy se stala známá jako reverzní osmóza.

Osmotická membrána dnes

Dnes je osmotická membrána složená z více vrstev, která jsou navinuta na plastový válec. Všechny vrstvy jsou z jemného materiálu a tím pádem jsou velmi náchylné k mechanickému poškození. Proto je nutné, aby každá filtrace prošla ještě předfiltrací přes uhlíkové a mechanické filtry tak, aby se voda zbavila největších nečistot a aby do osmotické membrány šly jen ty nejmenší částice. Kapacita osmotické membrány je nejčastěji označena GPD (což znamená Gallon za den) – v přepočtu to je cca 3,8l vody. Maximální životnost membrány nepřesahuje 36 měsíců. Celou životnost ovlivňuje jak kvalita vody, tak i litráž přefiltrované vody.

Co všechno dokáže reverzní osmóza odstranit?

Voda postupně protéká stupni systému reverzní osmózy (záleží na tom, z kolika stupňů je filtr složen) a je zbavena všech škodlivin, které vstupní voda obsahuje. Jedná se o praktické a spratné zařízení, které se montuje pod dřez přímo do kuchyňské linky. Naše reverzní osmóza AQUAtip® 5000M PRO s doživotní zárukou obsahuje až 8 filtračních stupňů. To znamená, že znečištěná voda proudí:

Filtračné stupne reverznej osmózy

1. Mechanickým filtrem s větší propustností, který z ní odstraňuje větší sedimenty. Zároveň slouží také jako ochrana dalších jemnějších filtrů, které by mohly mechanické nečistoty poškodit a snížit tak jejich účinnost.

2. Lisovaným uhlíkovým filtrem zachycujícím chlór, organické sloučeniny, pesticidy, herbicidy (jako například nebezpečný Atrazin, jehož zvýšené hodnoty byly zjištěny v okolí Žitného ostrova) a další škodliviny. Kromě toho upravuje nepříjemný pach a chuť vody.

3. Mechanickým filtrem , který má však již propustnost nižší, což znamená, že zachytí všechny zbytkové mechanické nečistoty do velikosti 1 mikron.

4. Osmotickou membránou , která je nejdůležitějším stupněm celé filtrace. Jak jsme popisovali výše, velikost jejích pórů zajišťuje, že skrze ni proniknou jen samotné molekuly vody. Tím pádem se postará o odstranění až 97% kontaminantů nacházejících se ve vaší vodě.

5. UV lampou , která je účinným způsobem dezinfekce vody. V případě, že by se do systému reverzní osmózy dostaly sekundární kontaminací bakterie a viry, právě UV záření je spolehlivě zneškodní.

6. Koncovým uhlíkovým filtrem - ten má za úkol vodu dočistit, zlepšit její chuť a vůni, případně odstranit zbytkové organické sloučeniny.

Po těchto procesech jsou z vody již odfiltrovány všechny škodliviny a je vhodná k pití. Následně jsme ještě na přání klientů doplnili další stupně, které dodatečně upravují kvalitu vody – navracejí do ní minerály a zvyšují její zásaditost. Dalšími stupni filtrace jsou:

7. Mineralizační filtr pro dodání minimálního potřebného množství minerálů do vody.

8. Energetizér, resp. ionizátor vody, obsahující speciální biokeramiku, díky které je voda obohacena a získává vlastnosti tzv. "živé vody". O účincích a výhodách ionizované vody jsme psali také na našem blogu.


V současnosti se reverzní osmóza a membránové filtrace používají při různých procesech po celém světě od domácností až po těžká průmyslová odvětví. Jelikož se zdroje přirozené čisté vody stávají stále větším nedostatkem, představuje revezná osmóza produkt budoucnosti. Prohlédněte si naši nabídku reverzních osmóz pro běžné domácnosti i firmy:

Reverzné osmózy

Pokud byste měli zájem o systém reverzní osmózy ale neumíte si z nabídky vybrat, případně máte na nás jiné dotazy neváhejte a kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme.

Původní článek ze dne 19.5.2018, aktualizován dne 01.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze