Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Bezchlorová úprava vody v bazénu

Vodní vlog
od Čistá Voda
11.04.2018

S příchodem letního období se stává velmi aktuálním tématem úprava vody v bazénu. Máte i vy bazén a nejste si jist, zda je kvalita vody v něm v pořádku? Čtěte dál a dozvíte se, jak zajistit její bezproblémové používání - úprava vody v bazénu nemusí být tak náročná a nákladná, jak se na první pohled může zdát.

Léto souvisí s častým využíváním bazénu s čímž souvisí úprava vody. Abyste měli 100% jistotu, že po koupání ve vašem bazénu vás nečeká žádné nepříjemné překvapení ve formě žaludečních problémů, ekzémů, problémů s pokožkou a podobně, je nutné znát, jaká kvalita vody se v bazénu nachází.

Co je třeba udělat pro začátek?

Pro začátek je nezbytná spolehlivá mechanická filtrace vody, která ji zbaví všech viditelných nečistot. K jejich zachycení a odstranění se používají různá filtrační zařízení (jedná se například o bazénový vysavač nebo existuje i bazénová síťka na nečistoty). Velmi důležitou součástí úpravy vody v bazénu je její následná dezinfekce, jelikož voda v bazénu nemusí být kontaminována pouze mechanickými nečistotami, ale také množstvím mikroorganismů, které pouhým okem nevidíme. Zmiňované mikroorganismy jako jsou bakterie, viry či různé plísně jsou pro lidský organismus velmi nebezpečné. Speciálně jde o typ Escherichia Coli, u které existují nebezpečné kmeny, které vyvolávají žaludeční potíže, které mohou přerůst do krvácejících zánětů střeva. Jiné druhy bakterií a virů mohou způsobit kožní problémy či zánět močového měchýře.

Voda v bazéne

Je dezinfekce vody chlorem bezpečná?

Nejčastěji používanou metodou k dezinfekci vody je použití chloru a jeho sloučenin, který zajišťuje účinnou eliminaci bakterií, virů či řas nacházejících se ve vodě. Na druhé straně však zasahuje do chemického složení vody, snižuje její kvalitu a s používáním chloru se spojuje i několik dalších vedlejších negativních účinků – uváděny jsou například kožní problémy, oslabení imunitního systému, ve spojení s pitím chlorované vody se hovoří o astmatu, bolestech hlavy, problémech se srdcem či dokonce karcinogenních účincích na lidský organismus. (1) Proto je důležité, aby hodnota chloru ve vodě v bazénu při jeho použití nepřekročila stanovený limit - koncentrace chloru by neměla překročit maximální limit 0,3 mg/l stanovený nařízením vlády ČR 496/2010. (2) Ke zjištění množství volného chloru ve vodě se nejčastěji používá kolorimetrická testovací sada.

Jakým způsobem tedy bazén dezinfikovat?

V případě, že se rozhodnete pro ekologičtější a bezpečnější metodu dezinfekce vody, je ideální možností použití UV lampy na vodu. Další alternativu čištění vody v bazénu představuje například ionizátor či solinátor vody. UV lampa na vodu slouží k odstranění bakterií a virů prostřednictvím UV záření o vlnové délce 253,7 nm as intenzitou v rozmezí 3 000 - 20 000 μW.s/cm2, které není lidským okem viditelné. UV sterilizátory jsou vhodné spíše pro menší bazény, kde zajišťují snížení potřeby použití chemikálií až o 80% a přitom účinně zabrání vzniku a množení mikroorganismů.

UV lampa na vodu

Hlavní výhody dezinfekce vody pomocí UV lampy na vodu:

  • - Použitím této metody se předchází riziku předávkování, které bývá problémem při použití chlóru či jiných chemikálií. Na rozdíl od chemických forem dezinfekce vody nezpůsobuje ani další zdravotní komplikace – podráždění a vysoušení pokožky, červenání očí a jiné.
  • - Voda je lépe přefiltrována a zbavena i okem neviditelných nebezpečných částic. Bakterie a viry jsou spolehlivě zneškodněny, UV záření dokáže eliminovat až 99,99% mikroorganismů nacházejících se ve vodě.
  • - Voda v bazénu je upravená a čistá, ale zároveň se nemění její kvalita, není zasaženo do jejího chemického složení, jak je tomu při použití tradičních metod k dezinfekci vody.
  • - Jedná se o ekologický způsob úpravy vody, který je šetrný k životnímu prostředí a minimalizuje požadavky na chemické ošetření vody v bazénu (v případě 100% jistoty můžete do vody přidat malé množství chlóru, postačí však minimum).
  • - Udržuje bazén dlouhodobě ve vynikajícím stavu – při používání chemických látek hrozí koroze kovových komponent bazénu.
  • - Z dlouhodobého hlediska tak při této metodě šetříte nejen své zdraví, bazén a jeho komponenty, životní prostředí, ale také další náklady spojené s nákupem chlóru a jiných chemikálií potřebných pro každodenní dezinfekci vody.

Kvalitu vody v bazénu je nezbytné pravidelně kontrolovat (především hodnotu pH a tvrdost vody) a udržovat ji nezávadnou. K tomu vám poslouží právě zmíněná filtrační zařízení – i když je stále potřebná pomoc chemických látek, při používání UV sterilizátoru či dalších zařízení je spotřeba chemikálií omezena na minimum.

Zdroje:
1) Dr. Mercola: Is Your Water Safe? How Modern Water Sanitation Can Damage Vaše zdraví a How To Protect Yourself
2) Nařízení vlády Slovenské republiky č.j. 496/2010 Sb , kterým se stanoví požadavky na vodu určenou k lidské spotřebě a kontrolu kvality vody určené k lidské spotřebě

Původní článek ze dne 17. 05. 2017, aktualizován dne 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze