Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

10 způsobů jak šetřit vodou

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
03.10.2021

Možná si to ani neuvědomujeme, ale voda je jednou z nejdůležitějších surovin na naší planetě. Klimatické změny a rychlý nárůst lidské populace nám postupně snižuje množství volně dostupných vodních zdrojů.Proto je nutné šetřit vodou a jejími zásobami co nejvíce...

 

Množství pitné vody se na zemi neustále ztrácí. Sice jsme planeta, která se ze 70 % skládá z vody, pitná voda, ke které se umíme dostat tvoří jen něco přes 1,2 %. Podle světové organizace WHO najdeme na naší planetě až 8 milionů lidí, kteří nemají přístup k pitné vodě. I z toho důvodu je důležité dbát na efektivní využívání zásob vody a zbytečně ní neplýtvat. Začít třeba nejprve od sebe. Proto vám představujeme 10 ověřených tipů a triků jak na šetření vody ve vaší domácnosti.

Pitná voda

Šetření začíná už v koupelně

1. Lázeň vyměňte za sprchu

Věděli jste, že je mnohem ekologičtější použít 5 minutovou sprchu, jak zbytečně napouštět několik litrů vody do vany? Při samotném napouštění průměrné vany utratíte až 150 litrů, zatímco při sprchování utratíte jen něco kolem 50-60 litrů. A přitom efekt je stejný. Pokud chcete ušetřit své peníze co nejvíce, doporučujeme nainstalovat úsporné sprchové hlavice s filtrem. Šetření vody není jen jediná výhoda sprchování. Pokud vyměníte vanu za sprchu snížíte i poplatky za elektřinu či plyn.

2. Nenechávejte vodu zbytečně téct

Ani nevíte kolik vody zbytečně vypustíte do kanálu, pokud necháte vodu puštěnou při čištění zubů nebo mydlení rukou. Už malé děti učíme, že zuby by se měly mýt minimálně 3 minuty. Avšak pokud necháváte celou dobu zapnutou vodu, zbytečně přijdete až o 12-15 litrů. Ročně tak díky takovému zlozvyku můžete přijít až o stovky eur, které by se v domácnosti daly jinde použít. Zkuste proto příště vodu preventivně vypínat a pouštět ji jen při oplachování, nebo si předem nachystejte skleničku určený na vyplachování úst. Stejně to zkuste i při sprchování, a to tak, že dokud se namydlit nebo použijete šampon na vlasy, vodu necháte vypnutou a opětovně ji zapnete jen při oplachování.

3. Pračku zapínejte až když je plná

Na šetření vody můžete myslet už při výběru samotného spotřebiče. Dnes už najdete velké množství praček, které nabízejí ekologické programy. Doporučujeme vám pračku plnit co nejvíce, ušetřete tak za vodu i energie. Na našem eshopu nabízíme filtry do práčky, které chrání jak vaši peněženku, tak i samotný spotřebič a navíc si pomůžete i se snížením spotřeby pracích prostředků.

4. Pořiďte si šetrné splachovací zařízení

Jde o zařízení, které slouží k šetrnému splachování vaší toalety. Toto zařízení kontroluje množství vody, kterou splachujete. Představte si, že zatímco při klasické toaletě, bez speciálních filtrů utratíte až 7 litrů, při jednom spláchnutí. Při takových systémech klesne vaše spotřeba vody až o 50 %.

Šetřit vodou se dá i v kuchyni

5. Zkuste si pořídit myčku

Dnešní myčky představují ekologičtější varianta, jako je klasické mytí špinavého nádobí ve dřezu. Nejlepší je zapínat myčku vždy až po jejím úplném naplnění, aby i ve vaší domácnosti docházelo ke zvýšenému šetření vody. Dnes už stejně jako při pračkách, tak i při myčkách nádobí najdeme velké množství různých druhů s různými typy ekologických programů. Průměrná myčka spotřebuje při jednom mycím cyklu jen 10 litrů vody.

6. Odstátou vodu nevylévejte

Pokud vám zůstala, ať už ve vaší konvici nebo v hrnci převařená, vychladlé čistá voda, nemusíte ji vylévat. Stejně nemusíte vyhazovat či vylévat balenou minerální nebo stolní vodu, kterou jste během vaší procházky či výletu nestihli vypít. Takovou vodou můžete bez problémů zalít vaše pokojové rostliny a květiny, nebo můžete opláchnout špinavý a zaschlý nádobí či kuchyňský dřez.

7. Nainstalujte si na vodovodní kohoutek zařízení jménem perlátor

Jde o zajišťování souvislého proudu vody, aniž byste museli čekat. Jejich úloha je snížit spotřebu vody prostřednictvím vytvoření silného proudu vody s nízkým průtokem. Navíc, díky systému kovových sítěk, z nichž se skládají, mají i mechanickou funkci, díky čemuž odstraňují nečistoty. Zařízení má za úkol vytvářet silnější proud vody, který má zároveň nižší průtok, tedy se dá říci, že spotřeba vody klesla, ale efekt má stále stejný.

Perlátor

8. Šetřete vodu i při rozmrazování potravin

Pokud i vy jste zvyklí na rychlé rozmrazení masa či jiného druhu potravin, prostřednictvím puštění silného proudu vody. Vyzkoušejte to jinak. Danou potravinu, kterou chcete rozmrazit, zkuste vytáhnout už v noci a nechat ji postupně povolit od ledu.

Šetření vody v zahradě

9. Využívejte dešťovou vodu

Jde o jeden z nejvýhodnějších a nejjednodušších způsobů, jak ušetřit v své domácnosti vodu. Stačí si pořídit nějakou větší nádrž na vodu, do které bude voda odtékat, tu umístíme přímo pod okap. V domácnostech si taková voda najde všestranné použití. Například ní můžete umýt auto, polít rostliny a podobně.

10. Voda ze své studny

Pokud bydlíte v rodinném domě, případně máte nějakou chatu s vlastní zahradou, tak vybudování vlastní studny vám výrazně pomůže v ušetřeni financí, jejichž nikdy není dost. Takovou vodou můžete zalévat své rostliny v zahradě, nebo při dostatečné úpravě za pomoci filtrů, ní můžete napustit bazén či vířivku. Na našem webu najdete velké množství potrubních filtrů , které vašemu šetření ještě více pomohou a to prostřednictvím úpravy vody. Voda takovýmto způsobem se může změnit na pitnou vodu. Bez použití chemikálií.

Voda zo studne

Nejlepší je učit šetřit vodou už své malé děti od raného věku. Pokud učíte děti myslet ekologicky, a tudíž jim vštěpovat informace, jak zbytečně vodou neplýtvat, stane se to po čase jejich životní součástí. Existuje ještě mnoho jiných způsobů, jak dokážeme snížit využívání pitné vody na minimum. Důležité je však rozhodnutí, že chci začít, a to záleží na každém jednom z nás.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze