Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Tvrdá voda neprospívá vaší pokožce

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
18.05.2018

Většina českých domácností trpí tvrdou vodou as ní způsobeným vznikem vodního kamene, který je nejen estetickým problémem, ale výrazně ovlivňuje i životnost spotřebičů či topných zařízení – méně se však už mluví o tom, že dokáže nepříznivě ovlivnit i naše zdraví.

V České republice máme velký problém s tvrdou vodou a vodním kamenem, téměř 75 % domácnosti dnes bojuje s tímto problémem. Mapa tvrdosti vody, kterou jsme vám představili dříve, vám ozřejmí jaká kvalita vody je ve vašem okrese. V případě, že chcete odhalit přesnou hodnotu tvrdosti vaší vody ve vaší domácnosti, nabízíme vám měření vody.

Co znamená pojem tvrdost vody?

Tvrdá voda představuje vodu kde se ve vysokém množství nacházejí minerální látky jako je vápník a hořčík, které se následně usazují a vytvářejí nežádoucí vodní kámen. Možná jste již slyšeli o více pojmech v souvislosti s tvrdou vodou: přechodná tvrdost vody, kterou nazýváme uhličitanová (jelikož souvisí s rozpouštěním hydrogen uhličitanu vápenatého a hořečnatého ve vodě), a trvalá tvrdost vody - spolu tak tvoří tvrdost vody, kterou označujeme jako celková tvrdost vody.

Co to je vodní kámen?

Čím vyšší je tvrdost vody, tím větší je předpoklad pro tvorbu vodního kamene. Ten se usazuje nejen na místech, která vidíme a která dokážeme chránit (jako například spotřebiče, rychlovarná konvice, pračka, vodovodní baterie, myčka nádobí a podobně) ale najdeme jej iv nánosech na jiných zařízeních jako je vodovodní potrubí, rozvod vody, ohřívací a topná tělesa a na dalších nepřístupných místech, ve kterých se množí a následně způsobuje narušení jejich funkčnosti až po úplné zničení. Není ohrožena jen životnost spotřebičů , ale se vznikem a usazováním vodního kamene se několikanásobně zvyšují i výdaje na energie – při měkké vodě dokážete ušetřit až 50% elektrické energie. Tato elektrická energie by se mohla využít k při vytápění a také by se výrazně ušetřily náklady spojené s koupí čistících prostředků, jelikož tvrdá voda mimo jiné snižuje i účinnost čistících prostředků (zařazujeme zde například prací prášek, saponát, tekuté mýdlo, aviváž a podobně).

Vodný kameň na vodovodnej batérií

Vliv tvrdé vody na kůži

Už víme, jaké problémy způsobuje usazování vodního kamene na spotřebičích, potrubích a rozvodech, ale jak může ovlivnit naše tělo? Pití tvrdé vody sice není škodlivé, ale pravidelné sprchování či koupání se v tvrdé vodě se nedoporučuje. Nejvíce ohroženy jsou samozřejmě osoby s citlivou pokožkou, na kterou má vliv používání neupravené vody velmi nepříznivě. Nejde jen o zvýšená množství vápníku a hořčíku ve vodě, ale také například chlór, který se dostává do těla přímo pitím chlorované vody, ale také při koupeli a sprchování právě přes pokožku. Při jemné a citlivé pokožce tak může způsobit její sušení, podráždění, tvorbu a nehojení ekzémů, jak uvádí dermatoložka Michaela Blaško (1). Nepříznivě působí také na vlasy, které se vysušují a lámou. Pokožka a vlasy jsou ještě více ohroženy během léta, kdy je často vystavujeme přímému slunečnímu záření, chlorované vodě v bazénech a pravidelnějšímu osvěžování a sprchování.

Účinky tvrdej vody na ľudskú pokožku

Výhody používání měkké vody

Měkká voda je prospěšná nejen pro správné fungování zařízení, ale také pro naše tělo. Mezi hlavní výhody používání měkké vody patří:

  • jemná, vláčná a pružná pokožka,
  • pokožka je hydratovaná, nevysušuje se,
  • lepší hojení ran a ekzémů,
  • hebké a zdravé vlasy.

Zmakcovač vody Ecowater esm

Jak problém s tvrdou vodou řešit?

Pokud nemáte možnost používat jen měkkou vodu, je vhodné styk tvrdé vody s pokožkou alespoň omezit. Při sprchování či koupání se vyhýbejte dlouhému pobytu v horké vodě a nezapomeňte následně pokožku dostatečně hydratovat. Chcete-li tento problém vyřešit natrvalo, je třeba zvolit vhodnou úpravu vody – ideálním řešením je použití změkčovače vody.

Změkčovač vody

Změkčovače vody představují plně automatická zařízení, která dokáží odstranit permanentně až 99% vodního kamene a zabraňují jeho následnému usazování. Některé typy změkčovačů vody zároveň slouží také k odstranění dalších nežádoucích látek, které se ve vodě mohou nacházet. Samotné změkčení vody probíhá prostřednictvím výměny iontů v katexové vložce (kationy vápníku Ca2+ a hořčíku Mg2+ jsou nahrazeny ionty sodíku Na+) odkud následně dále vystupuje již voda změkčená.

Pokud potřebujete poradit s výběrem nejvhodnějšího změkčovače vody nebo si chcete objednat technika pro měření tvrdosti vody ve vaší domácnosti či podniku, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme a pomůžeme.

Zdroje:

(1) Tvrdá voda a její vliv na pokožku

Původní článek ze dne 11.4.2017, aktualizován dne 28.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze