Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Při budování vlastní studny nezapomeňte na rozbor vody

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
11.05.2018

Vlastní zdroje vody jsou součástí našich domácností stále častěji, prozradíme vám, proč nezapomenout na rozbor vody při hloubení vlastního zdroje. Dozvíte se kdy a jak často provádět rozbor vody, a také vám prozradíme naše rady zákazníkům, kteří používají studnu nebo vrt jako zdroj pitné vody.

I ve vaše domácnost využívá jako prioritní zdroj vody vodu ze studny? Avšak víte, že taková voda bývá pro lidský organismus často nebezpečná? Hlavním důvodem jsou bakterie a viry, či jiné mikroorganismy, které pouhým okem nevidíme. A co takového dusitany a dusičnany, které se nacházejí ve spodní vodě a také nejsou viditelné, ale mohou napáchat spoustu škod v našem těle? Proto je vždy nutné dbát a aplikovat rozbor vody, který pomůže odhalit všechny nebezpečné látky, které jsou součástí vaší vody. Díky němu víte, jaká kvalita vody se nachází ve vaší studni, zda je voda vhodná k pití, nebo zda byste si měli pořídit filtrační zařízení a pokud ano, tak jaké je pro vás nejvhodnější, jestli stačí jen mechanická filtrace nebo budete potřebovat multifunkční filtr či jiný typ zařízení určeného k úpravě vody.

Budování mělké studny

Studna či vrty jsou součástí domácnosti stále více a více, není pochyb, vždyť dennodenně šetří naše peníze. Ovšem jakou kvalitu vody očekávat a na co si dávat při vrtání a udržování studny pozor? Většinou platí pravidlo, že investice do výkopu mělčí studny (8-12 m) se vám vrátí v podstatě docela rychle, ovšem je třeba si dát pozor na kvalitu vody. Při vyhloubení mělké studny je znečištění vody mikroorganismy vysoké také prosakování umělých hnojiv a postřiků z okolních polí ve formě dusičnanů. Rizikem je také rozklad uhynulých živočichů, které se v rozboru projeví například zvýšeným obsahem amonných iontů či mikrobiologickým znečištěním.

Hluboké studny

Hluboké studny jsou finančně mnohem náročnější, ovšem naopak rizika jsou zde menší. Pozor však, chcete-li kopat studnu, která svojí hloubkou překračuje 30m. Tehdy se kopání studny řídí podle důlního zákona. V hluboké studni se snižuje výskyt mikrobiologického znečištění a také prosakování dusičnanů a dusitanů z půdy . Je zde také ovšem riziko zvýšeného obsahu železa a manganu či tvorba vodního kamene. Tyto faktory výrazně ovlivňují používání vody i jako užitkové.

Budovanie vlastnej studne

Kdy a jak často provádět rozbor vody?

Při vyhloubení jakékoli studny či vrtu doporučujeme po přečerpání dát vzorek k rozboru vody. V případě, že jde o novostavbu a studna bude jediným zdrojem pitné vody, bude nutností kolaudační rozbor vody. Od roku 2015 je nutné aby vzorek pro kolaudační rozbor odebral pracovník akreditačního střediska. Následně trvá test v laboratoři přibližně 5 dní. U hlubokých studní se rozbor vody doporučuje provádět přibližně každých 5 let, u mělčích je to častější, protože riziko náhlého znečištění je větší.

Rozbor vody v laboratóriu

Co doporučujeme zákazníkům my?

Při nutnosti rozboru vody ke kolaudaci náš můžete kontaktovat a rozbor vám zajistíme přímo v akreditovaném laboratoři. Pokud máte vlastní zdroj vody , který využíváte jen jako vodu užitkovou a zpozorovali jste, že něco není s vodou v pořádku (voda zapáchá, zanáší, nechává tmavé skvrny), bude k odstranění problému nutná úprava vody na míru . Avšak předtím je pravidlem provedení informativního rozboru vody na základní látky (železo, mangan, dusičnany, vápník,..). Pokud plánujete studnu či vrt používat jako jediný zdroj vody a tedy i jako zdroj pitné vody, tak je základem dát si záležet na správném výběru filtru na vodu a zvolení kvalitní úpravy vody.

U každé studny jsou velká rizika a dá se říci, že žádná není na 100% bezpečná. Ať už je to zmiňované náhlé mikrobiologické znečištění, dusičnany či amonné ionty. Proto každému, kdo má studnu jako zdroj pitné vody doporučujeme rozbor vody, avšak základem je vždy minimálně dezinfekce pomocí UV záření spolu s mechanickou předfiltací . V kuchyňské lince doporučujeme jako koncový filtr na vodu pro pití a vaření si zvolit vícestupňový filtrační systém , obvykle reverzní osmózu, případně kapilární membránu , které jsou nejúčinnější.

Původní článek ze dne 18. 08. 2016, aktualizován dne 31.12.2021.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze