31.7.2017 12:04

Nejlepší filtr na pitnou vodu - reverzní osmóza

Ako funguje reverzná osmózaVětšina filtrů na vodu slouží k odstranění konkrétního problému - na snížení hodnot vápníku a hořčíku ve vodě slouží změkčovače vody, k odstranění chloru se používají uhlíkové filtry, na dezinfekci a účinnou eliminaci bakterií a virů jsou vhodné UV lampy na vodu... Co dělat v případě, že máte zájem o komplexní odstranění všech kontaminantů ve vodě? V případě filtrace pitné vody je nejlepší možností použití reverzní osmózy.

Systém reverzní osmózy dokáže z vody spolehlivě odfiltrovat množství škodlivých látek, mezi nimi i arsen, baryum, berylium, kadmium, měď, fluorid, olovo, rtuť, selen, stříbro, železo, mangan, hliník, draslík, dusičnany, pesticidy, radionuklidy (radium , uran) a další. Filtraci zajišťují mechanické vložky s propustností 1 a 5 mikronů, které zachytí větší sedimenty a nečistoty, o absorpci chlóru, těžkých kovů a nepříjemného zápachu vodu se postará uhlíkový filtr. Nejdůležitějším stupněm je však molekulární membrána, která zachytí všechny zbylé škodliviny a propustí jen samotné molekuly vody. Voda v reverzní osmóze postupně protéká zmíněnými filtračními stupni, které lze upravit podle individuálních požadavků (například doplnit o UV lampu zneškodňující 99,99% bakterií a virů ve vodě) a výsledkem je skutečně čistá voda vhodná k pití či vaření.

Je demineralizace vody pro organismus nebezpečná?

Nejčastěji jmenovaným důvodem, proč filtr na bázi reverzní osmózy nepoužívat, je demineralizace vody. Ani my nepopíráme, že je voda minerálů skutečně zbavená, avšak důležité je ujasnit si, o jaké minerály jde - rozlišujeme totiž organické, pro tělo prospěšné, a anorganické minerály, které se v těle chovají toxicky a mohou se podílet například na onemocněních kloubů či způsobovat dýchací potíže (usazování anorganických látek a toxických solí kyselin má za následek blokování proudění kyslíku v organismu). Pro lepší pochopení rozdílu mezi organickými a anorganickými minerály jsme vypracovali následující tabulku:

Organické vs anorganické minerály

Jednoduchým příkladem může být přijímání železa, které je jednou z nepostradatelných látek v organismu, podílí se na jeho okysličování a je důležité pro tvorbu červených krvinek. Výborným zdrojem železa jsou například ostružiny, i když uspořádání atomů v molekule železa je stejné v ostružinách i v železném hřebíku. Můžete se však snažit jakkoli, nikdy se vám nepodaří získat ze železného hřebíku organické železo, které tělo potřebuje. Na druhé straně konzumací ostružin či dalších živých rostlin a plodů obsahujících železo, přijímáme do těla organicky vázané železo, které dokážeme zpracovat a využít při důležitých procesech v našem organismu.

Doporučená našimi lékaři i světovými organizacemi

Voda filtrovaná reverzní osmózou je v současnosti ideálním řešením úpravy pitné vody, protože produkuje skutečně čistou a zdravou vodu. Na to, že naše tělo přijímá převážnou část minerálů z potravin a nikoliv z pitné vody, poukazují i světové organizace zabývající se zdravím a kvalitou vody WHO (World Health Organization) a WQA (Water Quality Association). To, že voda pro nás představuje podstatný zdroj příjmu minerálů je jen mylnou představou, anorganické minerály ve vodě nám mohou dokonce více uškodit než pomoci. Na Slovensku a v Česku doporučují používat filtr na bázi reverzní osmózy nejen spokojeni klienti, kteří pijí osmotickou vodu dlouhodobě a právě díky ní se jim podařilo zbavit množství zdravotních problémů, ale i odborníci a lékaři. Mezi nimi například MUDr. Roman Rutkovský či bývalý hlavní hygienik SR profesor MUDr. Ivan Rovný, PhD., MPH, který ve svém vyjádření uvádí, jak důležitá a v některých případech pro záchranu života nezbytná je filtrace vody.Vyjadrenia lekárov k reverznej osmóze

Oblíbená a používaná po celém světě

Automat na vodu z reverznej osmózy

Používání reverzní osmózy je tedy nejlepším řešením filtrace pitné vody, protože produkuje skutečně čistou vodu zbavenou 97-99% množství všech kontaminantů, které se v ní běžně mohou nacházet. Zejména díky vysoké účinnosti reverzní osmózy a výborné chuti filtrované vody je taková voda velmi oblíbená po celém světě, v některých zemích dokonce běžně dostupná a prodávaná i v obchodech.

Voda filtrovaná reverzní osmózou je například jedním z hlavních zdrojů pitné vody v Thajsku, protože v bytových domech většinou není zaveden systém filtrované vody a do vody je přidáván k dezinfekci ve velké míře chlor. Další informace o škodlivosti chloru ve vodě a nežádoucích účincích na naše zdraví najdete na podstránce zabývající se filtrací chloru ve vodě. V Thajsku a některých dalších zemích Asie je možné si tedy pitnou vodu zakoupit buďto v obchodech, ve kterých je nabízena v plastových či skleněných lahvích, případně si ji můžete doplnit v automatech, které zde běžně najdete na ulici. Za malý poplatek si v nich můžete doplnit láhev pitnou vodou filtrovanou právě systémem reverzní osmózy. V přepočtu zaplatíte za 1l vody přibližně 1 Kč. Dalšími možnostmi, které tyto země nabízejí z hlediska pitné vody, jsou: voda filtrovaná prostřednictvím UV záření, voda ošetřená ozónem, případně minerální pramenitá voda.

Lidé v některých zemích již pochopili, že je důležité dodat našemu tělu kvalitní zdravou vodu zbavenou všech škodlivin a kontaminantů, které se v ní běžně nacházejí. Lidský organismus tvoří z velké části právě voda a je důležitá při většině procesů, které se v něm odehrávají. Jedním z těchto procesů je i osmóza probíhající v lidských buňkách. Na základě jejího zkoumání byl vytvořen nejlepší filtr na pitnou vodu - reverzní osmóza.

V případě, že vás téma reverzní osmózy zajímá a máte jakékoli další dotazy, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

Posted by

Zuzana Grajciarová

Ďalšie články

awblog/cista-pitna-voda-filter-s-aktivnym-uhlim.png

Co si představujete pod pojmem čistá pitná voda? My nazýváme čistou a zdravou vodu takovou, která neobsahuje žádné škodlivé látky, a tak může v lidském těle plnit všechny důležité úkoly, pro které je určena. Vynikajícím pomocníkem v boji za čistou vodu je aktivní uhlí, které vám pomůže zbavit ji znečišťujících látek a navíc získáte vodu s výbornou chutí.

Číst více
awblog/kolko-vody-je-potrebnej-na-vyrobu-potravin-clanok.jpg

Uvažovali jste někdy o tom, kolik vody je spotřebováno nebo kontaminováno při výrobě běžných potravin a produktů, jako je čaj, rýže, chléb nebo čokoláda? V článku se také dozvíte, kolik vody potřebujete k výrobě jedné kávy, kterou vypijete spolu s přečtením tohoto článku.

Číst více
awblog/pitny-rezim-clanok.jpg

I když dokáže člověk bez potravy přežít až několik týdnů, bez vody by nevydržel déle než tři dny. Voda je pro lidský organismus nesmírně důležitá, přesto častokrát pitný režim podceňujeme. Nedostatečným příjmem tekutin se snadno dostáváme do stavu dehydratace, kterou doprovází mnoho nepříjemných příznaků.

Číst více