24.8.2017 11:27

Kolik vody je zapotřebí k výrobě kávy, piva nebo čokolády?

Spotreba vody pri výrobeUvažovali jste někdy o tom, kolik vody je spotřebováno nebo kontaminováno při výrobě běžných potravin a produktů, jako je čaj, rýže, chléb nebo čokoláda? V článku se také dozvíte, kolik vody potřebujete k výrobě jedné kávy, kterou pijete spolu s přečtením tohoto článku. 

Nejde pouze o samotnou vodu potřebnou k výrobě produktu, ale o celkové množství vody, která je spotřebována nebo znečištěna ve všech fázích výrobního procesu. Jako příklad můžeme zmínit džíny - velké množství vody je již použito při pestovaní bavlny, při tkaní, výrobě atd.

Voda a výroba populárních nápojů

V průměru se na produkce 1 kg černého čaje, který obvykle nakupujeme v obchodě, spotřebovává 8 860 litrů vody. To znamená, že pro standardní čajový šálek (250 ml vody + 3 g čaje) je to asi 120 velkých sklenic vody. Největší "položkou", co se nápojů týče, je káva. Při výrobě kávy se spotřebovává téměř čtyřikrát více vody než u piva.Spotreba vody na výrobu kávy, čaju, piva a mlieka

Zajímavé je, že asi 290 litrů vody se spotřebuje na výrobu 1 kg brambor, ale pokud berem v úvahu bramborové lupínky, na 1 kg to je až 1040 litrů vody. Přesto je to méně než na 1 kg loupané rýže (téměř 2 500 litrů vody).

Spotřeba vody je rovněž vysoká při výrobě jednoho kg pšeničných těstovin, přičemž 80% vody se používá k pěstování pšenice. To, jaká je celková spotřeba vody, je proto ovlivněno její původem a způsobem výroby (těstoviny z italské pšenice = 1 410 l / kg, těstoviny z pšenice pěstované ve Francii = 590 l / kg).

Spotreba vody na výrobu zemiakov, ryže, chleba a cestovín

Také původ a způsob pěstování kakaových bobů je důležitý při výrobě čokolády. V opačném případě to není ani při produkci masa, pričemž je používáno v průměru k výrobě 1 kg hovězího masa více než 15 tisíc litrů vody. Přesné číslo závisí na výrobním systému, složení a původu krmiva pro dobytek. K produkci ovoce a zeleniny se používá podstatně méně vody. Například při výrobě 1 kg banánů se v průměru celosvětově spotřebuje 790 litrů vody (v Indii, země s nejvyšší produkcí tohoto druhu ovoce, je to jen 500 litrů/kg).

Spotreba vody na výrobu čokolády, mäsa, ovocia a zeleniny

Na základě těchto údajů můžeme mít představu o tom, jak produkce jednotlivých produktů ovlivňuje rostoucí obavy z nedostatku pitné vody a degradaci kvality vody. Je zřejmé, že po přečtení tohoto článku nepřestaneme jíst rýži ani nosit džíny jen proto, že se u jejich výroby spotřebuje velké množství vody. Přinejmenším jsme však nuceni přemýšlet o tom, co vyžaduje veškerá produkce některých potravin a jak je důležité zachování čistoty vodních zdrojů.

Zdroj informací: waterfootprint.org

Posted by

Čistá Voda

Ďalšie články

awblog/cista-pitna-voda-filter-s-aktivnym-uhlim.png

Co si představujete pod pojmem čistá pitná voda? My nazýváme čistou a zdravou vodu takovou, která neobsahuje žádné škodlivé látky, a tak může v lidském těle plnit všechny důležité úkoly, pro které je určena. Vynikajícím pomocníkem v boji za čistou vodu je aktivní uhlí, které vám pomůže zbavit ji znečišťujících látek a navíc získáte vodu s výbornou chutí.

Číst více
awblog/pitny-rezim-clanok.jpg

I když dokáže člověk bez potravy přežít až několik týdnů, bez vody by nevydržel déle než tři dny. Voda je pro lidský organismus nesmírně důležitá, přesto častokrát pitný režim podceňujeme. Nedostatečným příjmem tekutin se snadno dostáváme do stavu dehydratace, kterou doprovází mnoho nepříjemných příznaků.

Číst více
awblog/zajimavosti-o-vode-cz-blog.gif

Asi všichni dobře víme, že kvalita pitné vody v naší zemi není úplně v pořádku. Zajímá vás, jak jsou na tom vodní zdroje v okolních státech? Připravili jsme si pro vás několik faktů o vodě a její kvalitě ve vybraných evropských zemích.

Číst více