Kategorie
 
 
 
CZ bocny banner 428x667
CHCETE PORADIT?
 
 
Měření tvrdosti ZDARMA
 
 
 
 

Co je reverzní osmóza?

Vodní vlog
Napsal Čistá Voda
10.04.2018

Co je to reverzní osmóza a na jakém principu funguje? Přečtěte si proč je reverzní osmóza pokládána za nejlepší a nejvhodnější způsob úpravy vody na světě.

Pokud mluvíme o reverzní osmóze mluvíme o zařízení, které prostřednictvím filtrace vody dokáže produkovat čistou vodu, zbavenou nečistot a škodlivin. Svým způsobem hovoříme-li o reverzní osmóze, myslíme tím tzv. „reverzní osmózu“. domácí úpravnu vody. V nabízeném článku bychom vám chtěli vysvětlit základní princip fungování reverzních osmóz. Jedná se o jeden z nejlepších filtrů na pitnou vodu, avšak její nevýhoda spočívá v tom, že ji nelze použít pro celý objekt.

Jaký je základní princip fungování?

Princip fungování reverzní osmózy je založen na vlastnosti živých buněk. Voda protéká přes polopropustnou membránu z prostředí s vyšší koncentrací rozpuštěných látek do prostředí s nižší koncentrací, přičemž vzniká osmotický tlak. Osmotická membrána má póry velikosti 0,0001 mikrometru, které propustí jen čisté a krystalické molekuly vody a případně velmi malé množství některých ostatních prvků, avšak voda je zbavena až 97-99% množství všech kontaminantů (bakterie, viry, kaly, chlór a jiné chemické sloučeniny).

Membrána je neustále proplachována, takže vše nepotřebné míří do odpadu. Systém je úžasný také v tom, že nepotřebuje žádnou elektrickou energii jen přirozený tlak vody alespoň 3 bary. Při poklesu tlaku vody je třeba nainstalovat přídavné elektrické čerpadlo.

Reverzní osmóza

Co je zapotřebí pro její správné fungování?

Osmotická membrána jako taková, není schopna fungovat samostatně. Je třeba vodu nejprve předpřipravit, ať už sedimentačním filtrem, tak uhlíkovým filtrem. Samotná velmi jemná membrána by se bez této předpřípravy velmi rychle zanesla nebo dokonce proděravila. Proto se při filtraci vody používá termín. "systém úpravy reverzní osmózou", který vyřeší všechny tyto problémy.

Její první velký význam

Zajímavostí je, že reverzní osmóza našla svůj prvotní velký význam pro lidi v šedesátých letech minulého století, kdy při velkém rozvoji vesmírného programu vyřešila problém nenáročné filtrace vody, jelikož byla schopna změnit moč na pitnou vodu. Reverzní osmóza také dokáže přefiltrovat mořskou vodu.

Jak si zajistit vlastní reverzní osmózu?

Systémy reverzních osmóz jsou plně variabilní a posloupnost filtračních stupňů, případně jejich počet záleží na přání zákazníka a množství znečištění vody. Systém můžete libovolně upravovat a doplňovat o další stupně (mineralizátor, pachový filtr, filtr na dusičnany, filtr na železo, UV lampa, ionizátor..). Jsme opravdoví odborníci na reverzní osmózy a víme o nich všechno.

Původní článek ze dne 10.4.2018, aktualizován dne 17.01.2022.

 
 
Kontaktujte nás:
nebo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze